Brandy z Německa – Kirschwasser
Totéž co je pro Moravany slivovice, tedy oblíbený ovocný destilát a lék na všechno, to je pro Němce kirschwasser. Je zde však drobná změna ve zdrojovém ovoci, kdy na Moravě se tradičně používá švestka (slíva) a v Německu třešeň.
Kirsch nebo také kirschwasser (třešňová voda) je čirá, bezbarvá brandy (třešňovice), která se tradičně vyrábí dvojí destilací z třešní.
Kirschwasser se vyrábí z malých černých třešní Morello, které se původně pěstovaly v oblasti německého Černého lesa, proto se věří, že vznikla právě zde.
Výroba pálenky kirchwasser
V dnešní době se vyrábí i z mnoha druhů třešní.
Třešně se nechají kvasit celé i s peckami. Proto na rozdíl od napříkal třešňových likérů není kirschwasser sladký – je to destilát, nikoliv likér.
Kirschwasser je čirý a bezbarvý díky tomu, že buďto nezraje v klasických sudech, nebo zraje v sudech z jasanového dřeva, alternativně v nerezových tancích a to 12 – 24 měsíců.
Kirschwasser má obvyklý obsah alkoholu 40-50 %. Na výrobu jedné lahve (750 ml) se spotřebuje přibližně 10 kilogramů třešní.
Ve Francii a v anglicky mluvících zemích jsou ovocné brandy známé jako eaux de vie (voda života) a takto se označuje například i koňak.
V České republice se vyrábí alternativní destilát třešňovice, například Třešňovice Rudolf Jelínek je destilát, který se vyrábí podle původní švýcarské receptury z pozdních odrůd tmavých třešní. Je pro ni typická jemná chuť a vůně třešní. V chuti také jemně vyniká pecka.
Kirschwasser je oblíbený zejména v německy mluvících zemích, kde má svojí tradici. Ale pálenka z třešní se vyrábí všude tam, kde třešně rostou. U nás zejména v pěstitelských pálenicích.
Chuť pálenky kirchwasser
Svěží a ovocná vůně s jemnými květinovými tóny. Aromatická, vyvážená a elegantní chuť s tóny zralých třešní.
Konzumace pálenky kirchwasser
Třešňovice se hodí jako originální digestiv.
Rozhodně stojí za vyzkoušení všem milovníkům ovocných pálenek, kteří zatím neměli tu čest ochutnat pálenky zahraniční produkce.
Ti co již toto brandy vyzkoušeli, oceňují vynikající ovocnou chuť a vůni, která by měla být u ovocných destilátů dominantní.
Typická konzumace je při pokojové teplotě, aby se rozvinula chuť a vůně, ale najdou se i tací kteří dávají přednost tomuto nápoji vychlazenému na teplotu kolem 5 stupňů Celsia.