Osvěžující letní drink – Sangria

Každý z vás už určitě slyšel o španělské sangrii. 

Pokud se chystáte pořádat letní party nebo nějakou grilovačku s kamarády, není vhodnějšího pití než sangria. Je osvěžující, plná kousků ovoce a není složitá na přípravu. Prostě ideální nápoj pro takové to večerní pohodové popíjení.

Přátele a kamarády sangrií také překvapíte, protože je to zajímavá změna oproti české klasice – pivo, tuzemák a víno. 

Co je to sangria

  • Základem každé sangrie je červené víno, v originále španělské či portugalské.
  • Dalšími přísadami sangrie je nakrájené ovoce.
  • Často se můžeme setkat s tím, že obsahuje i něco navíc, co jí dodá sílu – nejčastěji to bývá brandy.
  • Další složkou bývá sladidlo – nejčastěji ovocný džus, který koktejl zároveň naředí.
  • Aditiva – ovocná šťáva, cukrový sirup, koření, led

Původ sangrie

Sangria je alkoholický nápoj, koktejl a osvěžující letní drink, jehož původ lze dohledat na pyrenejském poloostrově, odkud pochází.

Samotný název je odvozen od slova sangre – krev, krvácet a symbolizuje červenou barvu tohoto nápoje.

Portugalci ji nazývají sangria, kdežto Španělé sangría. V Česku se ujalo spíše zkrácené označení sangria. Kromě toho, že pochází konkrétně ze Španělska, se toho ví o sangrii velmi málo. 

Jak si sangrii co nejlépe vychutnat

Pokud máte čas a prostor, připravte si sangrii alespoň 24 hodin dopředu. Nechte ji odpočinout v lednici a druhý den vás její chuť doslova ohromí. Teprve po této době ovoce stihne dostatečně změknout, svou chuť předat okolní tekutině a naopak nasát do sebe okolní chutě.

Sangrii podávejte dokonale vychlazenou, nejlépe rovnou z lednice.

Co se týče sklenic, nejvhodnější jsou ty na víno, nejlépe velké balonové a sangrii přichystejte do skleněného džbánu. Ale ani použití tumbleru není nic proti ničemu. Nezapomeňte ke každé sangrii přidat i vysokou lžičku, ať se můžete snadno dostat ke všem kouskům ovoce.

Tipy a triky kolem sangrie

Nealkoholická sangria

Chcete si vychutnávat sangrii bez alkoholu? Nahraďte klasické červené víno ze kterého se sangria běžně připravuje v recepturách níže džusem z tmavých hroznů. Alternativně lze použít džus z jakéhokoliv červeného ovoce s výraznou chutí. Nejlépe se na to hodí třešňový či višňový.

Samozřejmě lze použít i nealkoholické víno.

Méně alkoholu v sangrii

Pokud preferujete nižší objem alkoholu, vynechte brandy a použijte méně vína a více ovocného džusu. Nápoj lze samozřejmě doplnit ledem, který ho bude při odtávání dále ředit.

Sangrii lze také naředit vodou či sodovkou.

Více alkoholu v sangrii

Chcete naopak více alkoholu? Pak dochuťte sangrii např. brandy nebo rumem. A jakou jinou brandy použít, než tu španělskou. Ideálním aditivem bude v tomto případě španělská brandy značky Torres.

Pokud si na přípravu sangrie sami netroufáte, lze jí zakoupit, již připravenou v láhvi, v běžném supermarketu.

Citrusová sangria – receptura

Potřebné suroviny

  • červené víno – láhev 0,7 l
  • citron
  • pomeranč
  • skořice mletá
  • nektarinka
  • broskev
  • jablko
  • cukrový sirup
  • led

Pomeranč a citrón jsou nezbytné. Ostatní ovoce je dle vašeho vlastního uvážení a momentální dostupnosti

Postup práce

  • Odšťavněte citron a pomeranč
  • Do džbánku smíchejte suché červené víno a šťávu z citronů a pomerančů
  • Přidejte cukrový sirup, pokud máte raději sladší chutě
  • Vsypte skořici a přidejte nakrájené ovoce
  • Dejte chladit do ledničky, případně přidejte kostky ledu
  • Pokud se rozhodnete o doslazování v podobě cukrového sirupu, míchejte jej v poměru 1/1 s horkou vodou. 

Ananasová sangria – receptura

Potřebné suroviny

  • suché červené víno – 750 ml
  • ananasový džus (100%) – 200 ml
  • rum (destilát z cukrové třtiny) – 100 ml
  • čerstvý ananas – 1/2
  • limetka – 3 kusy
  • máta – svazek
  • cukrový sirup
  • sodovka na ředění

Postup práce

  • Slupku ananasu okrájejte a očistěný plod nakrájejte na plátky. Jeden ogrilujte na středním ohni z každé strany 4 minuty, sundejte z grilu, pokrájejte a ponechte na ozdobu. Ostatní plátky pokrájejte na menší kusy.
  • Dvě limety nakrájejte na plátky.
  • Lístky máty posekejte nahrubo a část ponechte na dekoraci.
  • Do připravené mísy dejte plátky limetek, posekanou mátu, cukr a šťávu z jedné limety. Zlehka pomačkejte dřevěnou paličkou a promíchejte, aby se rozpustil cukr.
  • Přelijte obsah do připravené karafy, zalijte vychlazeným bílým vínem, rumem a džusem. Přidejte pokrájený ananas, zamíchejte a dejte vychladit do lednice.
  • Do připravených sklenic vsypte led, zalijte ananasovou sangrií,
  • Oozdobte ogrilovanými kousky ananasu a mátovými lístky.
  • Pokud by se vám sangria zdála příliš silná, zřeďte ji podle chuti vychlazenou sodovkou.