Vídeňský ležák, Vienna lager

  • Slad – ječný
  • Kvašení – spodní
  • Druh – polotmavé
  • Barva piva – 18 – 32 EBC
  • Původ – Rakousko

Dnes se podáváme do sousední metropole na typický pivní styl, který můžete ochutnat ve Vídni.

Možná vás překvapí, že pivo je to téměř červené, nejedná se však o žádné ovocné ochucené pivo ani radler, ale typický místní styl vaření piva.

Vídeňský ležák (Vienna Lager) je obecně spodně kvašené pivo tmavě červené, jantarové, až měděné barvy.

Charakteristika vídeňského ležáku

Pivo z tohoto sladu bývá jantarově – měděné, až narudlé barvy, s charakteristickou nasládlou sladovostí – sametově hebkou výraznou sladovou chutí, s oříškovými tóny a s mírně kořeněným dozníváním.

Chuť by se měla místit s výraznou chmelovou hořkostí vídeňského chmelu. Chmelové aroma je méně výrazné až průměrné. Karamelová nebo pražená vůně a chuť jsou nevhodné, stejně jako esterové tóny z kvašení. Ve Vídeňském ležáku by měl být jen německý chmel.

Obvykle se Vídeňský ležák vaří na 13° EPM, s obsahem alkoholu 5% obj. Základní surovinou je vídeňský slad, který se nechává zrát déle než světlé slady a stojí svými vlastnostmi mezi světlým a tmavým sladem.

Historie vídeňského ležáku

Vídeňský sládek Anton Dreher v roce 1840 začal experimentovat se speciálním sladem dotahovaným za vyšších teplot o něco déle, což mělo za následek tmavší barvu sladu. Dnes se tento slad označuje vídeňský. 

Tento pivní styl v Rakousku téměř vymizel a paradoxně se uchytil v Mexiku. O rozšíření se postarali vojáci Maxmiliána I. Habsburského z Mexika se pak rozšířil po celém severoamerickém kontinentu a tento pivní styl dodnes produkují i americké minipivovary.

Dnes se toto označení používá hlavně pro Amber/ Red Lagers, se silným sladovým tělem a nízkou hořkostí.

Poznámka

Z vídeňského sladu se připravuje obdobný typ zvaný „Märzen“ (Březňák). Pivo se jmenuje podle toho, že se produkovalo v měsíci březnu (později už bylo na vaření piva příliš teplo) a mělo vyšší obsah alkoholu, aby vydrželo skladování přes celé léto.

U nás Vídeňský ležák vaří z větších pivovarů například pivovar Ferdinand. A mnoho minipivovarů.