Jak se pije whisky

Whisky se nyní vyrábí v mnoha zemích po celém světě, přičemž některé obzvláště dobré whisky vyrábí Austrálie, Japonsko a Spojené státy. Kromě tradičních zemí whisky jako je Skotsko, Irsko, USA se postupně se dostává do povědomí i česká whisky. Možná zjistíte, že dáváte přednost whisky z určité části světa. To vám usnadní výběr. Nejjednodušší je najít si svou oblíbenou značku, které dokonale vyhoví vaší chuti.

Nejprve je potřeba se v pojmech a termínech okolo whisky orientovat. A s tím vám pomůžeme v toto článku. Pouze stručně pro váš základní přehled. Je to proto, abyste věděli co si vlastně kupujete a co pijete. Většina konzumentů whisky si najde nějakou oblíbenou značku a občas pro změnu a porovnání chutí ochutnává i jiné.

Pojmy, termíny a značení na láhvích whisky

Whisky

Skotská whisky neboli scotch whisky se vyrábí pouze ve skotsku a zraje nejméně 3 roky. Skotská whisky umožní klíčení ječmene před sušením kouřem z rašeliníku, což jí dodává silnější chuť. Skotská whisky se obvykle destiluje dvakrát,

Whiskey

Irská whiskey naopak obvykle používá nesladový ječmen, který není vysušen kouřem z rašeliny. To jí dodává více neutrální chuť. Irská whiskey se obvykle destiluje třikrát, díky čemuž je hladší k pití.

Bourbon

Jedná se o název používaný v USA.

Single malt

Jednosladová whisky se vyrábí z vody a sladového ječmene v destilační nádobě. Pochází z jedné palírny, ale může obsahovat whisky z více sudů nebo šarží.

Cílem výrobců jednosladové whisky je vytvořit nápoj s velmi výraznými příchutěmi, které jsou příkladem stylu jediné palírny. Například Tullamore dew 14y je jednou z nejoblíbenějších po celém světě.

Blended

Míchaná whisky obsahuje dvě nebo více jednosladových whisky vyráběných v různých lihovarech. Jsou smíchány, aby vytvořily nový profil chuti.

Cílem výrobce je vytvořit hladkou a všestrannou whisky. Jednou z nejznámějších je například Grant’s whisky.

Fakta o whisky

Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují chuť různých whisky, je způsob jejich míchání. Všechny whisky jsou buď jednosladové nebo smíšené (single malt/blended). 

Sklenice na whisky jsou degustační (tulipány), nebo whiskovky pro běžnou konzumaci.

Whisky mají často tmavou barvu, jelikož tráví spoustu času v dřevěných sudech. Někteří výrobci bohužel přidávají do svých produktů barviva, aby zajistili jednotnou barvu. To může ovlivnit chuť whisky. Při nákupu tak zkontrolujte etiketu, zda byly přidány nějaké umělé přísady.

Whisky se obecně zlepšuje s věkem, a proto většina palíren umístí svou whisky do dřevěného sudu po dobu nejméně 3 let. Během této doby bude whisky prosakovat do pórů dřeva a absorbovat část své chuti. Po nějaké době v sudu se alkohol začne odpařovat, což vede k tomu, že whisky má jemnější chuť. Whisky, které jsou starší, bývají příjemnější a mají jemnější chuťový profil. Pokud si to můžete dovolit, vždy se rozhodněte pro starší whisky.

Typ dřeva použitého k výrobě sudů, ve kterých whisky stárne, dramaticky ovlivní chuť whisky. Tyto znalosti můžete využít k výběru whisky, která vám bude chutnat.

  • Evropský dub: U whisky se obvykle objeví náznaky sherry, sušeného ovoce (rozinky, sultánky), koření (skořice, dřevo, muškátový oříšek, pomeranč).
  • Americký dub: U whisky se obvykle objeví náznaky vanilky, medu, ořechů (mandle, lískových ořechů), másla a zázvoru.
  • Japonský dub: U whisky se obvykle objeví náznaky vanilky, medu, květinové vůně, čerstvého ovoce (jablka a hrušky) a koření (muškátový oříšek a hřebíček).

Sudy na whisky se obvykle ochucují tím, že se do nich na několik let umístí sherry nebo bourbon, než se použijí na whisky. To pomůže dát whisky více chuti. Mnoho producentů také zuhelní své sudy (spálí je), aby změnili charakter dřeva. Zuhelnatělé dřevo pomáhá whisky očistit a dodává jí tmavší nebo kouřovou chuť.

Jak se pije whisky degustačně

  • Nalijte malé množství whisky do sklenky, nejlépe do degustační sklenky (obrázek výše), nebo sklenice whisky Glencairn. Jsou to sklenice ve tvaru tulipánu, které zachycují a koncentrují aroma whisky.
  • Krouživým pohybem točte whisky kolem sklenice tak, aby jemně pokrývala boky sklenice. Podívejte se na barvu whisky, a to jak se whisky ve sklence pohybuje.
  • Nařeďte whisky vodou a promíchejte (volitelné, týká se především silných whisky, u kterých to pomůže k potlačení alkoholu a uvolnění chutí i vůní obsažených v nápoji).
  • Přiložte sklenku až k nosu a pořádně nasajte vůni. Při prvním nasátí většinou ucítíte jen alkohol. Nadechněte se čerstvého vzduchu a znovu přičichněte. Tentokrát si všimněte vůní přítomných ve whisky. Tento postup ještě několikrát opakujte a pokuste se identifikovat spektrum vůní a chutí, které whisky obsahuje. 
  • Ochutnejte malý doušek whisky a určete, jakou má dominantní chuť v ústech. Opakujte a identifikujte co nejvíce dalších přítomných chutí.

Whisky s vodou nebo bez, a co led

Obě možnosti mají své výhody. 

Nejjednodušší je pít čistou whisky a očistit patro studenou vodou mezi doušky. Někteří lidé přidávají do své whisky několik kapek vody, což může otevřít chuť, když se kapaliny spojí.

Experimentujte, abyste zjistili, co pro vás funguje, ale jděte pomalu. Nepřidávejte příliš mnoho vody najednou.

Pokud pijete velmi starou whisky, možná ji nebudete muset ředit, protože čas v sudu snížil obsah alkoholu a zjemnil chuť.

Pokud jste se rozhodli do své whisky přidat vodu, abyste získali jemnější chuť, můžete ji také nechat 10 minut odstát. To poskytne vodě čas na interakci s whisky a ještě více zjemní chuť.

Přidání ledu do skotské whisky okamžitě přinese osvěžující zážitek, ale může také významně změnit chuť, protože zředí samotnou whisky. Chcete-li najít rovnováhu, která vám vyhovuje, zvažte množství a tvar ledu. Čím více ledu ve sklenici nebo čím větší kostka, tím pomaleji bude tát.

Příklady konzumace whisky

Neexistuje žádný jediný správný nebo vyloženě špatný způsob, jak pít whisky.

Pokud vás to baví, jste již na dobré cestě. Existuje však několik léty ověřených způsobů, jak tento nápoj ocenit se vším všudy.

Experimentujte s různými sklenicemi a teplotou podávání. Přidejte trochu vody nebo další přísady. Pijte je třeba i v koktejlech. Jen vy víte, jak si pití whisky vychutnáte tím správným způsobem podle vašeho gusta.