Gueuze – Belgický řezaný Lambik

  • Slad – ječný, pšeničný
  • Kvašení – spontánní
  • Druh – světlé
  • Barva piva – 6 – 14 EBC
  • Původ – Belgie

Gueuze (holandský geuze, francouzsky gueuze) je perlivé pivo pocházející z Belgie. Jedná se o speciální záležitost, míchané pivo (podobně jako například blended whisky), které však jako tradiční pivo vůbec nechutná a chutí spíše připomíná šumivé víno.

Výroba gueuze

Vyrábí se mísením mladého ročního a starého tříletého lambicu s druhým kvašením v lahvi. Pivní lahve se následně nechají dlouhé měsíce kvasit ve sklepích.

Gueuze má typickou zlatavou barvu, jemně perlivou a zároveň nakyslou chuť s lehkým nádechem třešní. Pivo Gueuze můžeme skladovat i několik let. Při delší době zrání, zde stejně jako u vína, dochází k výrazné změně v chuti.

Gueuze je díky své perlivosti a době zrání podobný perlivým vínům šampaňského typu. Pivo má tedy dostatečný šumivý říz, což mu přidává na svěžesti. Svou ostrostí připomíná víno. Díky jeho perlivosti se nejčastěji servíruje v úzké sklenici, která připomíná spíše šampusku.

Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 – 6 %. Pokud se u druhého kvašení přidají do piva višně, vznikne styl piv Kriek.

Přehled pivovarů vyrábějící Gueuze

  • 3 Fonteinen
  • Boon
  • Belle-Vue
  • Cantillon
  • De Cam
  • Girardin
  • Hanssens
  • Lindemans
  • Mort Subite
  • Oud Beersel
  • De Troch
  • Tilquin
  • Timmermans

Závěr

Komerční výroba gueuze začala v 19. století.

Gueuze i lambic jsou od roku 1965 chráněny belgickým zákonem.

Tento druh piva určitě stojí za ochutnání, pivaře překvapí jak může pivo také chutnat a vinaři nebudou věřit, že jde skutečně o pivo. Zejména s o ohledem na to, že mnoho těchto piv nemá korunkový uzávěr, ale korkový špunt jako šampaňská a šumivá vína.