Gueuze – Belgický řezaný Lambik
- Slad – ječný, pšeničný
- Kvašení – spontánní
- Druh – světlé
- Barva piva – 6 – 14 EBC
- Původ – Belgie
Gueuze (holandský geuze, francouzsky gueuze) je perlivé pivo pocházející z Belgie. Jedná se o speciální záležitost, míchané pivo (podobně jako například blended whisky), které však jako tradiční pivo vůbec nechutná a chutí spíše připomíná šumivé víno.
Výroba gueuze
Vyrábí se mísením mladého ročního a starého tříletého lambicu s druhým kvašením v lahvi. Pivní lahve se následně nechají dlouhé měsíce kvasit ve sklepích.
Gueuze má typickou zlatavou barvu, jemně perlivou a zároveň nakyslou chuť s lehkým nádechem třešní. Pivo Gueuze můžeme skladovat i několik let. Při delší době zrání, zde stejně jako u vína, dochází k výrazné změně v chuti.
Gueuze je díky své perlivosti a době zrání podobný perlivým vínům šampaňského typu. Pivo má tedy dostatečný šumivý říz, což mu přidává na svěžesti. Svou ostrostí připomíná víno. Díky jeho perlivosti se nejčastěji servíruje v úzké sklenici, která připomíná spíše šampusku.
Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 – 6 %. Pokud se u druhého kvašení přidají do piva višně, vznikne styl piv Kriek.
Přehled pivovarů vyrábějící Gueuze
- 3 Fonteinen
- Boon
- Belle-Vue
- Cantillon
- De Cam
- Girardin
- Hanssens
- Lindemans
- Mort Subite
- Oud Beersel
- De Troch
- Tilquin
- Timmermans
Závěr
Komerční výroba gueuze začala v 19. století.
Gueuze i lambic jsou od roku 1965 chráněny belgickým zákonem.
Tento druh piva určitě stojí za ochutnání, pivaře překvapí jak může pivo také chutnat a vinaři nebudou věřit, že jde skutečně o pivo. Zejména s o ohledem na to, že mnoho těchto piv nemá korunkový uzávěr, ale korkový špunt jako šampaňská a šumivá vína.