Koktejlové bitters 2/3 – Receptura na domácí přípravu
V prvním díle tohoto článku o koktejlových bitters jsme si přiblížili jejich výrobu, dělení a způsob konzumace, zejména využití pro přípravu koktejlů. Ve druhém díle si ukážeme jejich domácí přípravu.
Díky své všestrannosti a schopnosti zvýrazňovat a spojovat chutě se bitters stále častěji uplatňují také v kuchyni, kde skvěle vyniknou v dezertech, krémech a sladkém pečivu, například ve spojení s čokoládou nebo karamelem. Můžete je však přidat také do marinád, omáček či zálivek. Tyto koncentrované aromatické kapky, které vznikají macerací nejrůznějších bylin, kůr a koření, dodají vašim drinkům perfektní vyváženost, komplexnost a hloubku chutí.
Protože se používají podobně, jako se v kuchyni používá sůl a pepř, vysloužily si přezdívku koření koktejlů. A jako takové by neměly chybět v žádném profesionálním ani domácím baru. Díky své schopnosti dokonale drink dochutit se však běžně používají v moderní mixologii, kde jsou prakticky nezbytné. Stačí přidat pár střiků do vašeho oblíbeného drinku a sledovat, jak jeho výslednou chuť ovlivní.
Domácí výroba bitters
Angostura Aromatic Bitters, proslulé kapky s nezaměnitelným aromatem koření, jsou nejstarší a nejoblíbenější bitters na světě. Jejich složení je tajné, a vyrábějí se i v pomerančové a kakaové variantě.
A právě tyto dvě příchuti si představíme při domácí výrobě. Cílem není vytvořit originální produkt či jeho kopii, ale domácí variantu, která bude mít stejné či obdobné použití, ovšem za zlomek ceny originálního produktu.
- Angostura Orange Bitters
- Angostura Cocoa Bitters
Domácí příprava pomerančových bitters – receptura
Suroviny potřebné pro výrobu pomerančových bitters
- 500 ml – silný alkohol dle vlastní volby, nejlépe 80% potravinářský líh s neutrální chutí
- 8 ks – pomeranč
- čajová lžička – hřebíček
- čajová lžička – badyán
- čajová lžička – koriandr
- čajová lžička – kmín
- čajová lžička – nové koření
- čajová lžička – kořen andělika
Postup práce při výrobě pomerančových bitters
- Připravíme si čistou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem o objemu cca 1 l.
- Pomeranče důkladně omyjeme od chemického postřiku a osušíme.
- Poté z nich jemným struhadlem ostrouháme pouze oranžovou svrchní vrstvu kůry, která obsahuje esenciální aromatické oleje.
- Kůru z pomerančů dáme do láhve.
- Přidáme veškeré koření.
- Láhev zalijeme alkoholem a zavřeme.
- Necháme důkladně macerovat ve spíži, cca 6 týdnů, občas protřepeme.
- Poté obsah přecedíme, nejlépe přes kávový papírový filtr.
- Stočíme do čisté láhve a tu opatříme nálevkou pro snadné dávkování.
Domácí příprava kakaových bitters – receptura
Suroviny potřebné pro výrobu kakaových bitters
- 500 ml – silný alkohol, nejlépe overproof rum, případně whisky
- 200 g – kakaové boby
- 1 ks – vanilkový lusk
- 4 ks – tonka boby (fazole)
- 150 g – Demerara třtinový cukr
- čajová lžička – kořen andělika
- čajová lžička – kardamon
Postup práce při výrobě kakaových bitters
- Připravíme si čistou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem o objemu cca 1 l.
- Kakaové boby nadrtíme, nejlépe v moždíři po menších dávkách.
- Nadrcené kakaové boby dáváme průběžně do láhve.
- Vanilkový lusk nasekáme na malé kousky a přidáme do láhve.
- Přidáme všechno ostatní koření.
- Láhev zalijeme alkoholem a zavřeme.
- Necháme důkladně macerovat ve spíži, cca 6 týdnů, občas protřepeme.
- Poté obsah přecedíme, nejlépe přes kávový papírový filtr.
- Stočíme do čisté láhve, přisypeme třtinový cukr a uzavřeme víčkem.
- Láhev občas protřepeme, aby se cukr rozpustil.
- Když je cukr rozpuštěný, opatříme láhev nálevkou pro snadné dávkování.
Poznámka
- Koktejlové bitters mají prakticky neomezenou spotřební lhůtu, alkohol působí jako konzervant.
- Bitters lze skladovat při běžné pokojové teplotě, třeba v baru.
Všechny díly