Likérový sorbet
Sorbet je dezert, který vás dokonale osvěží, zejména v horkých letních dnech a je velmi chutný a jednoduchý na přípravu. Ze speciálního vybavení potřebujete pouze kvalitní mixér s tvrzenými noži.
Na rozdíl od zmrzliny, která je mnohem náročnější na přípravu, je sorbet až geniálně jednoduchý a nenáročný na suroviny. nepotřebujete žádné vejce, kávu, čokoládu, vanilku, ani smetanu nebo mléko. Sorbet také mívá mnohem pikantnější a štiplavější chuť než zmrzlina.
O sorbetu
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.), může být dochucen vínem, likérem, nebo destilátem. Podává se v misce nebo poháru a jí se lžičkou. Podíl ovocné složky by měl činit minimálně 25 procent.
Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů.
Sorbet se připravuje v řadě lokálních variant, jako je severoafrický agraz, japonské kakigóri, filipínské halo–halo nebo italská granita, pojmenovaná podle své hrubě zrnité struktury. Sorbetu se podobá ledová tříšť, která je tekutá a pije se brčkem, nebo šerbet, který obsahuje navíc mléko a tím se blíží zmrzlině.
Sorbet obsahuje pouze:
- Ovoce
- Sladidlo
- Led
- Likér
Vhodné ovoce do sorbetu
Potřebujete kvalitní vyzrálé ovoce, které je potřeba zbavit všech zrníček, jadérek a semen. Ideální je použít do sorbetu pouze jeden druh ovoce s výraznou chutí. Čím vyšší je podíl ovoce, tím je sorbet kvalitnější. Pro zvýraznění chuti ovoce je vhodné doplnit ještě citrus.
- Meloun – je přímo ideální, zbavte jej semen a nakrájejte na kostky
- Višeň – výborná volba, stačí vypeckovat a zbavit stopek
- Jahody – odstraňte stopky a velké plody rozpulte
- Limeta, citrón, pomeranč – oloupejte kůru včetně bílé dužiny, rozkrájejte na kolečka a odstraňte pecky
- Borůvky
- Maliny
- Ostružiny – zde je potřeba vylisovat pouze šťávu, tedy zbavit se zrníček
- Meruňky – stačí vypeckovat a rozpůlit
- Banány – stačí oloupat a nakrájet na kolečka
- Ananas – je potřeba oloupat a odstranit zdřevnatělé části a poté nakrájet na kostky
Sladidlo do sorbetu
Sladidlo je v sorbetu důležité i když použijete kvalitní vyzrálé a sladké ovoce.
Sorbet se podává podchlazený a už jen nízká teplota má výrazný vliv na rozpoznání sladké chuti. Pokud byste sladidlo nepřidali, chutnal by sorbet výrazně kysele, což každému nemusí vyhovovat.
Sladidlo je také důležité z hlediska struktury samotného sorbetu a dodává mu krémovost. Pomáhá v něm eliminovat zmrzlé krystalky vody, které tam nechcete.
Samotný cukr také není příliš vhodný, protože se ve zmrzlém sorbetu velmi špatně rozpouští.
Vhodné sladidlo je především:
- Med
- Simple syrup (cukrový sirup), více zde – Základní cukrový sirup – Simple syrup – ALKOHOL DRINK
Led do sorbetu
Správný sorbet by neměl být ani příliš tuhý, ani příliš tekutý. Měl by mít konzistenci asi jako zmrzlina, aby se neroztékal, dal se tvarovat a konzumovat běžnou lžičkou.
A právě konzistenci sorbetu můžeme velmi snadno regulovat ledem, tedy jeho přidáním, či úplným vynecháním. V praxi se snažte používat ledu co nejméně, protože sorbet s ledem bude mít vždy méně intenzivní a výraznou chuť, než sorbet bez ledu. Led ho naředí.
Nejlepší volbou je nechat ovoce zmrazit a led pak použít pouze tehdy, pokud je to nezbytně nutné.
Alkohol do sorbetu
Vhodným alkoholem pro výrobu sorbetu jsou především sladké likéry s výraznou chutí. Ale lze použít i destiláty a také víno. Záleží především na vaší oblíbené chuti, jakou kombinaci zvolíte. Výborná kombinace jsou třeba višně a griotka, nebo kyselý citrus a limoncello.
Sorbet lze samozřejmě připravit i zcela bez alkoholu.
Pár vhodných příkladů:
- Francouzský pomerančový likér Cointreau (nebo Grand Marnier) 0,5 dl
- Tuzemák 0,5 dl
- Italský citrónový likér limoncello 0,5 dl
- Griotka 0,5 dl
- Triple sec 0,5 dl
- Ad.
Některé koktejly se jako sorbet už přímo připravují:
- Světové koktejly – Frozen Margarita – ALKOHOL DRINK
- Frozen Daiquiri – koktejl pro horké a tropické večery – ALKOHOL DRINK
Jak postupovat při výrobě sorbetu
- Očištěné, nakrájené a vypeckované ovoce nechte zmrznout, ideálně na tácku tak, aby to nebyla jedna zmrzlá hrouda, ale samostatné menší zmrzlé kousky.
- Připravte si kvalitní mixér, vhodný pro sekání ledu.
- Ovoce dejte do mixéru.
- Přidejte sladidlo, pár kapek citrusu, nebo zmrzlá kolečka citrusu (citron, limetka pro zvýraznění chuti) a panáka vybraného likéru – 0,5 dl.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Pokud je výsledná směs příliš tekutá přidejte ovoce, pokud je příliš hustá přidejte led a vše opět důkladně rozmixujte.
- Když jste s konzistencí spokojeni, sorbet ochutnejte a podle potřeby případně doslaďte a opět krátce rozmixujte, aby se sladidlo rozmíchalo.
Sorbet se konzumuje nejlépe z misky či poháru lžičkou, lze ho pomocí formiček, naběraček, špachtlí či kleští na zmrzlinu vytvarovat do kuliček a také podávat ve vaflovém, či jiném kornoutu.
Více o dezertech s alkoholem se dočtete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.