Specialita z Okinawy – Habushu
Habushu je likér na bázi awamori (rýžového vína) vyráběný na ostrově Okinawa v Japonsku.
Pravdou je, že tento alkoholický nápoj je hodně netradiční, ale zcela typický dárek pochází právě z Okinawy.
Mezi další běžné názvy patří habu sake nebo okinawské hadí víno. Habushu je pojmenován po hadovi habu Trimeresurus flavoviridis, který patří do podčeledi zmijí a je blízce příbuzný chřestýšovi a měděnce. Jako všechny zmije jsou hadi habu jedovatí. Tito hadi pocházejí z částí jihovýchodní Asie, včetně velkých ostrovních skupin, jako jsou Filipíny a Japonsko.
Jak se vyrábí habushu
Hlavní výrobce habushu spotřebuje pro svojí produkci kolem 5.000 zmijí ročně. Lihovar používá drcenou rýži a plíseň Koji k výrobě rýžového vína awamori, které se dává do habushu.
Awamori se nejprve smíchá s bylinkami a medem, čímž získá čirá tekutina žlutý odstín. Do kapaliny se pak vloží zmije a skladuje se až do spotřebování.
Typickou praxí je nechat stárnout awamori po dlouhou dobu. Alkohol pomáhá hadímu jedu rozpustit se a pozbýt své jedovatosti. Alkohol neutralizuje jed, víno proto není jedovaté.
Některé značky habushu nechávají hada stále uvnitř láhve, která je smíchána s medem a bylinkami. Had pak slouží jako dekorace. Tyto láhve jsou určeny především jako stylové dárky.
U jiných lahví, zejména těch levnějších, co jsou určeny k běžné konzumaci je had po 40 dnech z alkoholu vyjmut. A prodává se jen čiré habushu.
Existují dva způsoby, jak vložit hada do alkoholu
Výrobce se může rozhodnout, že hada jednoduše ponoří do alkoholu a uzavře láhev, čímž hada jednoduše v alkoholu utopí a zároveň ho alkoholem otráví.
Druhým způsobem jen, že se had dá k ledu, čímž se podchladí a utlumí svojí aktivitu až k hibernaci. V tom tomto okamžiku bývá zaživa vykuchán, vykrvácen a opět sešit.
Předpokládá se, že odstranění střev hada, snižuje zvláště nepříjemný zápach tohoto alkoholického nápoje.
Zajímavostí je, že někdy se nechá podchlazený had opět ohřát, dokud se neprobudí a nesnaží se zaútočit. V okamžiku útoku bývá usmrcen. Může to vypadat jako příliš agresivní způsob, ale je to něco, co většina zákazníků poptává.
Dělá se to proto, že láhve habushu, ve kterých je uložený had v útočné poloze, jsou pro kupující obzvláště atraktivní. a dají se prodat za vyšší cenu.
Jak je uvedeno výše, někdy je podchlazený had vložen do láhve živý, podchlazuje se výhradně proto, aby nebyl příliš aktivní a neútočil.
Výrobce pak hada vloží na déle než měsíc do etanolové lázně, aby se zachoval. Aby mohl výrobní proces pokračovat. Habu se na 40 dní vloží do směsi 59% alkoholu.
Nakonec se vloží do směsi 35% awamori a je tak v láhvi finálně přípraven k prodeji a následné konzumaci.
V Asii je hadí alkohol oblíbený
Že jste o hadím alkoholu ještě nikdy předtím neslyšeli, to není nic divného. Šílenství známé jako habushu je populární zejména v Japonsku, v Číně, na Filipínách nebo také v Jižní Koreji. V Evropě jsou podobné láhve opravdovou raritou.
Had habu je schopen pářit se až 26 hodin.
Toto způsobuje, že někteří věří, že pití habushu může pomoci sexuální dysfunkci u mužů. Obvyklá pověra je, že tyto silné stránky se přenášejí na ty, kteří pijí habushu. Je to ovšem jen pověra, možná s placebo efektem, ale bez vědeckého základu.
V Evropě je to bizarní záležitost
Pokud na hadí víno někde ve světě narazíte, s největší pravděpodobností ho bezpečně poznáte. V kterém jiném alkoholu totiž plave had? Nedílnou součástí hadího alkoholu je vysoce jedovatý had, v některých lahvích jsou dokonce uloženi hadi dva.
Někdo se bojí, že je hadí víno jedovaté. Přece jen je jeho hlavní složkou extrémně jedovatý had. Jak ale bylo zmíněno výše, díky vysokoprocentnímu alkoholu se není čeho bát. Alkohol jen dokáže neutralizovat.
Ten, kdo se odhodlá tenhle netradiční alkoholový nápoj vyzkoušet ho bude mít pravděpodobně obtížné v Evropě sehnat, Nabízí se specializované prodejny s asijskými specialitami, nebo třeba tržnice Sapa, ale jako u všeho tam prodávaného zboží lze i v tomto případě očekávat padělky. A nedivil bych se ani tomu, kdyby byl had v láhvi třeba z plastu.
Ale pokud pojedete na Okinawu, nemělo by jeho případnému dovozu do Evropy, jako tradičního japonského suvenýru nic bránit.
Někteří věří v pozitivní vliv habushu na mužské libido. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že popíjení hadího vína může pozitivním způsobem zlepšit nejen mužské libido, ale také podpořit mužskou erekci.
Důkazy potvrzující tuhle domněnku ale neexistují a tak bude zcela jistě vhodnější variantou návštěva lékaře specialisty.