Horký koktejl – Brusinkový grog
Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a dalších výrobků.
U nás v Česku se používají brusinky i jiné brusnice, nejčastěji z dovozu. Příkladem je klikva velkoplodá velkoplodá (Oxycoccus macrocarpus), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Oxycoccus palustris), dovážená například z Polska, které vlastně ani nejsou botanicky pravými brusnicemi. Bobule klikvy má rovněž červenou barvu velikosti přes 1 cm a také se dobře hodí pro pěstování.
Čeština často výrazem brusinky stejně jako angličtina cranberries nerozlišuje mezi brusnicí brusinkou, dalšími kyselými brusnicemi a zmíněnou klikvou.
Ať už je to jakkoliv, u nás se používají brusinky nejčastěji v podobě dochucení oblíbeného českého pokrmu – svíčkové. Z brusinek se dá ale v gastronomii připravit mnohem více a dnes si představíme horký brusinkový koktejl – brusinkový grog.
Brusinkový grog
Brusinkový grog není nic jiného, než další z variant tohoto v Česku velmi oblíbeného horkého nápoje, koktejlu.
Suroviny potřebné pro přípravu brusinkového grogu
Rozpis surovin je na dvě porce.
- 1 dl rumu
- 3 dl brusinkového džusu
- 1 dl vody
- 1 ks limetky
- 2 čajové lžičky zavařených brusinek, alternativně lez použít sušené či mražené brusinky
- 1 ks svitek celé skořice
- 4 ks hřebíček
- 1 ks badyán
- 3 čajové lžičky cukru (dle chuti, případně nemusí vůbec být)
Postup práce při přípravě brusinkového grogu
- Do hrnce dáme vodu a koření a vše přivedeme k varu.
- Povaříme na mírném ohni cca 5 – 10 minut, aby koření pustilo silice.
- Během vaření přidáme cukr a necháme ho rozpustit.
- Do rozvaru přidáme brusinky.
- Vymačkáme šťávu z limetky a přidáme jí do rozvaru.
- Do hrnce přidáme brusinkový džus a vše ohřejeme na cca 70 stupňů Celsia.
- Na závěr přidáme rum a zamícháme.
- Grog rozlijeme do sklenic či hrnků a konzumujeme horké.