Recenze letištních lounge 6 – Itálie, Boloňa, BLQ

Itálie, Boloňa, Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna, BLQ

Boloňské letiště je ideální vstupní bod pro poznávání celého regionu Emilia-Romagna. Jednu ze svých základen zde má společnost Ryanair s desítkami letů po celé Evropě. Na letiště v Boloni však létá většina významných aerolinek z Evropy. Z České republiky se do Boloni dostanete přímým letem, a samotná Boloňa rovněž stojí za návštěvu.

S Priority Pass můžete na tomto letišti využít pouze jeden lounge. Marconi Business Lounge, který je pojmenován po slavném rodákovi z Bologni Gulielmo Marconim, italském elektroinženýrovi a laureátovi Nobelovy ceny, po němž je pojmenované ostatně i celé letiště.

Marconi Business Lounge

  • Otevřeno denně 5:00 – 21:00 hod.
  • Lounge je umístěn napravo poblíž security, v 1. patře, možno použít výtah, před security, landside. Součástí lounge je také fast track, který mohou hosté bezplatně využít v době v době 5:30 – 19:00 hodin.
  • Vstup 1 osoba 33 eur.
  • Rating dle PP – 3,9/5.
  • Max. délka pobytu není omezena.

Recenze lounge

  • První dojem

První dojem je velmi pozitivní, lounge je poměrně prostorný, skládá se z několik místností, z nichž v té hlavní je prostorný bar a bufet. Okna mají výhled na prostor před letištěm, nikoliv na letištní plochu.

Prostor je elegantně zařízen a vhodně členěn do několika diskrétních sekcí tak, aby se hosté navzájem nerušili. Lounge je vybavený pohodlnými klubovými křesly a odkládacími stolky. K dispozici je také několik jídelních stolů se židlemi – viz video níže.

V zadní místnosti najdete další sezení – sedačky a křesla s odkládacími stolky a také zde jsou k dispozici samostatné pracovní prostory a fast track exit.

Lounge používá koncept jednorázových obalů, včetně papírového jídelního tácku na jedno použití, což produkuje poměrně dost odpadu, který je možné rovnou na místě vytřídit do příslušných odpadkových košů.

  • Nabídka alkoholických nápojů

Pro alkoholické nápoje je potřeba si dojít k baru, kde vám ochotně nalijí co si vyberete. Ale výběr není až tak velký. Vybrat si můžete šumivé víno – italské prosecco, mají hned několik druhů, suché, polosuché, bílé, růžové.

Dále je v nabídce sortiment tichých italských vín, opět mají k dispozici několik druhů bílých a červených vín, suché a polosuché.

Pivaři mohou ochutnat několik značek italských piv. Nemají je nikde vystavená, je potřeba se zeptat, co je ten den zrovna k dispozici.

A to je z alkoholických nápojů vše. Nenajdete zde žádné destiláty a ani likéry. Jak sami vidíte, nabídka alkoholických nápojů není nijak extra široká.

Já jsem tento lounge letos navštívil několikrát a obsluha je opravdu příjemná a tak není problém, pokud vám zachutná, vypít během jedné návštěvy třeba dvě láhve prosecca tak, jako já.

  • Výběr nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje jsou umístěné v prosklené lednici nalevo od baru. Zde se můžete již obsloužit sami.

Najdete zde ve skle malá balení 0,2 l. italských džusů s dužinou, dále jsou k dispozici v plechovkách limonády Coca-Cola, Fanta, Sprite a půllitrové láhve s vodou. V lednici také najdete plechovky s ledovou kávou.

Pokud chcete horkou kávu nebo čaj, je nutné si to objednat na baru, kde vám nápoj připraví zručná baristka. Na výběr je obvyklý sortiment italských káv. Chuťově bez výhrad.

V nabídce je také vodní infuze s ovocem, umístěná na baru, obsloužit se můžete sami, k dispozici jsou papírové kelímky.

  • Bufet a občerstvení

Bufet je zde výhradně studený a typicky italský.

Na výběr jsou italské uzeniny a sýry, případně alternativně již připravené bagety či sendviče s těmito uzeninami a sýry.

Dále je zde opravdu široký sortiment výborného sladkého italského pečiva, běžné croisanty, krémem plněné croisanty, mufiny, donuty, mini donuty, sušenky, ad. na výběr je cca 10 druhů. A vybere si určitě každý, kdo má rád sladké. K dispozici jsou papírové tácky.

Kromě sladkého pečiva je zde také slané pečivo, italské bagety, foccacia s olivami a cibulí, balené suchary, ad.

Je zde také výběr snacků, od smažených brambůrků, přes krekry, italské tyčinky Torinesi až po burské oříšky. K proseccu přímo ideální. V lounge jsou také hostům volně k dispozici želé bonbony.

V lednici najdete v plastových miskách balený zeleninový salát po jedné porci a zvlášť balený dresink, najdete zde také plastové misky s malými porcemi různých salátů na bázi kuskusu a bulguru, plastové misky s porcemi ovocných salátů a najdete zde také výběr jogurtů, ochucených i přírodních.

Ke všemu je potřeba použít jednorázový dřevěný příbor.

A to je tak zhruba vše, teplý bufet zde nenajdete.

  • Profesionalita personálu a přístup k hostům

Zde nelze nalézt žádné výtky. Personál je diskrétní a přátelský a je na první pohled vidět, že je lounge provozováno profesionálně.

Navštívil jsem ho poslední dobou hned několikrát a nikdy se mi nestalo, že by se mi personál nevěnoval. Naopak byl velmi ochotný, i když jsem si co deset minut chodil s prázdnou sklenicí pro další prosecco.

Použité nádobí a odpad mi také nezůstával na stole dlouho bez povšimnutí a byl průběžně odnášen.

  • Plusy lounge

Pro mě osobně je plusem možnost ochutnat zde typické italské produkty, zejména uzeniny a plněné italské pistáciové croisanty jsou přímo excelentní. Velkým plusem je také výběr z několika druhů prosecca, což jsem rád využil.

Dalším plusem je, že vás zde nijak nelimitují časem, který je omezen jen provozní dobou. Možnost využít fast track je také příjemné plus.

  • Mínusy lounge

Mínusem je rozhodně absence destilátů a likérů. Také zde někdo může postrádat teplý bufet, ale i ten studený má poměrně širokou nabídku.

Trochu mě zarazilo ohromné množství vyprodukovaného odpadu, které násobně překračuje množství odpadu třeba při návštěvě fastfoodu. Vše je extra baleno v malých plastových krabičkách, nápoje ve skle či plechu, papírové tácky a příbory jsou také jednorázové. Tento koncept prostě není příliš ekologický.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Já se do tohoto lounge určitě rád vrátím a návštěvu mohu doporučit. Je to příjemné místo k trávení času před odletem. Můžete zde ochutnat výborné italské speciality, sladké pečivo, kávu a také si vychutnat nejednu sklenku výborného italského vína. I pivaři mají na výběr ze sortimentu italských piv.

Určitě nebudete nabídkou lounge zklamáni. A ani ten teplý bufet mi nijak extra nechyběl.

Všechny díly