Vánoční bowle – Sváteční dezert

Vánoční bowle je opravdu netradiční bowle, kterou si s ničím jiným nespletete a více než typický stejnojmenný alkoholický nápoj připomíná alkoholický sladký dezert plný chutí, typických pro vánoční svátky.

Její příprava vám zabere nanejvýš pár minut a velkou výhodou je, že si ji každý host vlastně připraví sám ze surovin které jsou volně k dispozici, dle své chuti.

Základem této bowle je je totiž vaječný likér, známý též jako vaječný koňak či eggnog. Recept najdete na tomto serveru.

Pokud ten máte doma již vyrobený, máte vyhráno. Zbytek přípravy je už otázkou pár minut. Pro děti pak lze tento likér nahradit slazeným kondenzovaným mlékem, které je vizuálně stejné.

Více o přípravě vaječného likéru se dočtete zde – Vaječný likér, vaječný koňak – ALKOHOL DRINK

Recept na přípravu vánoční bowle

Vaječný likér dáme do misky typické pro bowli a vložíme do něj naběračku. Můžeme ho ozdobit posypáním skořicí, strouhanou čokoládou či kakaem.

Jak už bylo řečeno výše, jedná se spíše o dezert než nápoj a tak důležitější než samotná bowle jsou v tomto případě přílohy, které nachystáme do samostatných misek se lžícemi tak, aby se hosté mohli sami obsloužit a nandat si do pohárků to, na co mají zrovna chuť.

Nakonec vše přelijí naběračkou bowle. Konzumuje se z poháru běžnou dezertní lžičkou.

Suroviny pro přípravu vánoční bowle

Může se jednat například o:

  • Zmrzlinu (nejlépe vanilkovou s pravou vanilkou)
  • Šlehanou smetanu (nikoliv rostlinnou náhražku ve spreji)
  • Vánoční cukroví, vánoční perníčky, či jiné vánoční pečivo – nejlépe rozlámané na menší kousky
  • Kousky čokolády (nalámané či nastrouhané)
  • Nasekané datle
  • Nasekané fíky
  • Kokosový ořech (nasekaný na kousky či nastrouhaný)
  • Nasekané vlašské ořechy
  • Nasekané mandle
  • Sušené kousky ovoce
  • Kandované ovoce
  • Rozinky či sultánky
  • Kakao či skořice na posypání

Toto je jen výčet, který je pouze příkladem, jde doplnit o cokoliv dalšího, co vás ve vaší fantazii napadne. Důležité jsou snad jen kousky pečiva či vánočního cukroví, které do sebe vsáknou vaječný likér a tvoří tak vláčný základ tohoto svátečního alkoholického dezertu. Zbytek lze obměnit, či vynechat.

Vaječný likér lze také různě upravit, zejména pokud je příliš hustý. Můžeme naředit například griotkou, tuzemákem nebo brandy. Perlivé víno typické právě pro bowle se v tomto případě příliš nehodí. Pokud bychom chtěli přidat nějaké víno, tak nejlépe sladké fortifikované dezertní – ale ne příliš.

Pokud bychom chtěli docílit krémovitější, nadýchanější a odlehčenější konzistence, lze vaječný likér v bowli smíchat s našlehanou smetanou.

Tato vánoční bowle je také poměrně kalorická záležitost, ale tu chuť a nenáročnost přípravy si opravdu zamilujete a nebude se vám chtít čekat s její přípravou až do dalších vánoc a tak nejsou výjimkou případy, kdy se tato bowle připravuje přes svátky i několikrát, protože hosté se jí stále a stále dožadují.