Párování vína a jídla 4/5
Víno a sýry – vhodné a doporučené kombinace
Tichá bílá vína:
- Veltlínské zelené
tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – ementál, eidam, gouda, Zlatá Praha… - Neuburské
polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením – eidam, gouda, Leerdammer… - Ryzlink vlašský
tvrdé sýry typu čedar – Chester, Cantal, Laguiole…
zrající sýry, sýry typu trapist – Bel paese, Reblochon, Blaťácké zlato… - Sauvignon
polotvrdé sýry holandského typu – gouda, eidam (i uzený), Archivní sýr, Zlatá Praha…
tvrdé ovčí a kozí sýry – Pecorino, oštěpek… - Sylvánské zelené
tvrdé sýry – ementál, Gruyere, Beaufort, Moravský bochník…
čerstvé ovčí a kozí sýry – feta, brynza, balkánský sýr… - Rulandské bílé
tvrdé sýry – Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor…
tvrdé kozí sýry – Picodon, Crottin de Chavignol… - Rulandské šedé
tvrdé sýry – Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor…
zrající sýry, sýry typu trapist – Reblochon, Bel paese, Blaťácké zlato…
uzené pařené sýry – oštěpek, Parenica, Koliba… - Ryzlink rýnský
tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (i uzené) – ementál, eidam,
Madeland zrající sýry, sýry typu trapist – Munster / Geromé,
Oud Brugge, Pere Joseph, Hermadur … - Chardonnay
tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – Gruyere, Beaufort, eidam, gouda…
tvrdé ovčí a kozí sýry – Pecorino, Manchego, Picodon … - Malvazia
čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr… - Malverina
čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr… - Müller-Thurgau
čerstvé sýry s ovocem a ořechy…
čerstvé ovčí a kozí sýry – Zieger, brynza, balkánský sýr, Čerstvý kozí sýr … - Veltlínské červené ranné
čerstvé sýry – Mascarpone, Ricotta… - Aurelius
tvrdé ovčí sýry – Pecorino, Manchego, Kefalotiri… sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín… - Pálava
uzené a pařené sýry – Kaškaval, Mozzarella, Koliba…
sýry s modrou plísní – Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva… - Irsai-Oliver
čerstvé sýry s ovocem a ořechy…
sýry s modrou plísní – Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva… - Muškát
čerstvé sýry – Mascarpone, gervais…
sýry s modrou plísní – Stilton, Gorgonzola, Zlatá Niva… - Tramín
sýry s modrou plísní – Roquefort, Gorgonzola, Paladin…
zrající sýry, sýry typu trapist – Port Salut, Brigand, Maroilles, Blaťácké zlato…
Tichá červená vína:
- Rulandské modré
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – ementál, Pecorino, Moravský bochník… - Modrý Portugal
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier…
polotvrdé sýry holandského typu – eidam, gouda, Madeland, Archivní sýr… - Cabernet Sauvignon
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
sýry s modrou plísní – Roquefort, Bleu d´Auvergne, Paladin… - Cabernet Moravia
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
polotvrdé sýry holandského typu – gouda, eidam, Leerdammer, Madeland… - André
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… - Zweigeltrebe
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier… - Frankovka
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Géramont…
polotvrdé sýry holandského typu s kořením – eidam, gouda, Zlatá Praha… - Svatovavřinecké
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín… - Neronet
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… - Laurot
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Géramont… - Merlot
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
zrající sýry, sýry typu trapist – Port Salut, Reblochon, Bel paese, Hermadur… - Alibernet
měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier…
sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín…
Všechny díly