Párování vína a jídla 4/5

Víno a sýry – vhodné a doporučené kombinace

Tichá bílá vína:

  • Veltlínské zelené
    tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – ementál, eidam, gouda, Zlatá Praha…
  • Neuburské
    polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením – eidam, gouda, Leerdammer…
  • Ryzlink vlašský
    tvrdé sýry typu čedar – Chester, Cantal, Laguiole… 
    zrající sýry, sýry typu trapist – Bel paese, Reblochon, Blaťácké zlato…
  • Sauvignon
    polotvrdé sýry holandského typu – gouda, eidam (i uzený), Archivní sýr, Zlatá Praha…
    tvrdé ovčí a kozí sýry – Pecorino, oštěpek…
  • Sylvánské zelené
    tvrdé sýry – ementál, Gruyere, Beaufort, Moravský bochník… 
    čerstvé ovčí a kozí sýry – feta, brynza, balkánský sýr…
  • Rulandské bílé
    tvrdé sýry – Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… 
    tvrdé kozí sýry – Picodon, Crottin de Chavignol…
  • Rulandské šedé
    tvrdé sýry – Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… 
    zrající sýry, sýry typu trapist – Reblochon, Bel paese, Blaťácké zlato… 
    uzené pařené sýry – oštěpek, Parenica, Koliba… 
  • Ryzlink rýnský
    tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (i uzené) – ementál, eidam,
    Madeland zrající sýry, sýry typu trapist – Munster / Geromé,
    Oud Brugge, Pere Joseph, Hermadur …
  • Chardonnay
    tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – Gruyere, Beaufort, eidam, gouda… 
    tvrdé ovčí a kozí sýry – Pecorino, Manchego, Picodon …
  • Malvazia
    čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…
  • Malverina
    čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…
  • Müller-Thurgau
    čerstvé sýry s ovocem a ořechy… 
    čerstvé ovčí a kozí sýry – Zieger, brynza, balkánský sýr, Čerstvý kozí sýr …
  • Veltlínské červené ranné 
    čerstvé sýry – Mascarpone, Ricotta…
  • Aurelius
    tvrdé ovčí sýry – Pecorino, Manchego, Kefalotiri… sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín…
  • Pálava
    uzené a pařené sýry – Kaškaval, Mozzarella, Koliba… 
    sýry s modrou plísní – Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…
  • Irsai-Oliver
    čerstvé sýry s ovocem a ořechy…
    sýry s modrou plísní – Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…
  • Muškát
    čerstvé sýry – Mascarpone, gervais… 
    sýry s modrou plísní – Stilton, Gorgonzola, Zlatá Niva…
  • Tramín
    sýry s modrou plísní – Roquefort, Gorgonzola, Paladin… 
    zrající sýry, sýry typu trapist – Port Salut, Brigand, Maroilles, Blaťácké zlato…

Tichá červená vína:

  • Rulandské modré
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… 
    tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu – ementál, Pecorino, Moravský bochník…
  • Modrý Portugal
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier… 
    polotvrdé sýry holandského typu – eidam, gouda, Madeland, Archivní sýr…
  • Cabernet Sauvignon
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… 
    sýry s modrou plísní – Roquefort, Bleu d´Auvergne, Paladin…
  • Cabernet Moravia
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… 
    polotvrdé sýry holandského typu – gouda, eidam, Leerdammer, Madeland…
  • André
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
  • Zweigeltrebe
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier…
  • Frankovka
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Géramont… 
    polotvrdé sýry holandského typu s kořením – eidam, gouda, Zlatá Praha…
  • Svatovavřinecké
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín… 
    sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín…
  • Neronet 
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
  • Laurot
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Géramont…
  • Merlot
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Hermelín…
    zrající sýry, sýry typu trapist – Port Salut, Reblochon, Bel paese, Hermadur…
  • Alibernet 
    měkké sýry s bílou plísní – Camembert, Brie, Premier… 
    sýry s dvojí plísní – Cambozola, Vltavín…

Všechny díly