Alkoholová encyklopedie – E

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • E&A Scheer

Je holandská společnost založena v roce 1712 bratry Evert & Anthonie Scheer, která se zabývá nákupem, prodejem a blendování rumů pro privátní značky. Jedná se v podstatě velkoobchodníka s rumem. Nakupuje rumy přímo z (nejen) karibských destilérií a převáží je do Amsterdamu. Odtud nabízí své zásoby rumu a s tím spojené služby nezávislým plničům, privátním značkám.

  • Eaux-de-vie

Eaux-de-vie – v překladu z francouzského jazyka – voda života. Eaux – de – vie je označení pro bezbarvý destilát. Používá se například k míchaní koňaků či ovocných destilátů.

  • Estery

Jsou to chemické sloučeniny tvořeny kyselinou a alkoholem. V malém množství je produkují kvasinky v průběhu fermentace. Některé estery mají ovocné aroma. Ty které mají podobnou volatilitu jako alkohol (ethanol) jsou vydestilovány do finálního produktu. Estery dotváří ovocný charakter rumu.

  • Ethanol (alkohol)

Chemický název pro základní složku alkoholický nápojů. Vzniká alkoholovým kvašením cukerného roztoku.

  • European oak

Dub letní (Quercus robur).

  • Extrakce

Neboli vyluhování je separační proces, kdy jsou v kontaktu dvě vzájemně nemísitelné fáze. Látky se rozdělují mezi tyto fáze na základě různé rozpustnosti v rozpouštědlech. Extrahované látky přechází do fáze rozpouštědla. Patří sem macerace, digesce, vytřepávání a perkolace. 

Všechny díly