Alkoholová encyklopedie – O

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Oak

Dub (angl.). Právě v sudech z dubového dřeva zrají ušlechtilé destiláty.

  • Obilná whisky

Whisky vyráběná v kontinuálním destilačním kotli. Vyrábí se i z jiného obilí, než jen ječmene (např. kukuřice, pšenice). Převážně se vyrábí pro použití v míchaných whisky, ale je možné ji koupit stáčenou jako samotnou (označená jako Single Grain).

  • Ocas (dokap, feints, tails)

Tekutina, která při druhé destilaci v kotlíku vytéká jako poslední. Obsahuje vysokou koncentraci nejméně volatilních sloučeniny.

  • Oddýchání rumu

Oddýchání rumu nazýváme velmi podstatný závěrečný proces u výroby rumů, kdy dochází k doladění všech zásadních vlastností výsledného rumu.

  • Okysličování

Okysličování je technika, při které se dané kyslíku zavede do procesu výroby vína s cílem dosáhnout podpory množení kvasinek (kvašení) a zrání. V závislosti na množství kyslíku a době, po kterou je víno vystaveno okysličování, se používají termíny makro a mikro okysličování. 

  • Oloroso

Oloroso je španělské fortifikované víno, jeden ze stylů sherry. Zraje často i mnoho let metodou solera, s výrazným vlivem oxidace. Má tmavší okrovou barvu, bývá sušší a plné, s tóny vlašských ořechů, dřeva a fíků. Sudy použité ke zrání těchto vín se výborně hodí k dalšímu dozrávání jiných destilátů, například whisky nebo rumu. Typickým zástupcem je například rum Dos Maderas.

  • Organoleptické vlastnosti

Organoleptické vlastnosti jsou charakteristické rysy, které lze poznat a zhodnotit pomocí lidských smyslů. Když je tedy řeč o destilátech, patří mezi ně zejména barva, vůně a chuť.

  • Original producer

Jde o označení pro výrobce rumu, který rum destiluje a prodává pod vlastní značkou (např. Appleton Estate, Don Q, Rhum Saint James).

  • Overproof
  • OVP

Rum s vyšším obsahem alkoholu. Dle výrobního standartu CARICOM overproof rum nesmí mít méně než 57,1 % obsahu alkoholu. Jiné regiony mohou mít tuto hranici mírně posunutou.

  • Ovocný destilát

Ovocné destiláty neboli ovocné pálenky jsou oblíbené především pro svou příjemnou vůni a jemnou chuť. Obvykle se vyrábějí z ovoce, které je v daném kraji nebo zemi snadno dostupné. Asi nejrozšířenější ovocný destilát na našem území je proto slivovice , která se mimo komerční destilace často pálí i podomácku. 

Mezi ovocné destiláty, tedy brandy patří mimo jiné také koňak a armaňak.

Všechny díly