Alkoholová encyklopedie – P
Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.
Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.
Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.
- Paille
Francouzské označení pro kategorii rhumu, který nesplňuje délku zrání (alespoň 3 roky), aby mohl být nazván “vieux”.
- Pálenka
Ušlechtilá lihovina vzniklá destilací zkvašeného rmutu.
- Peat
Peat – rašelina. Zuhelnatělý, převážně rostlinný materiál, jenž se dříve v částech Skotska bez lesního porostu, především u moře a na ostrovech, používal jako palivo. Rašelina je základním kamenem při výrobě whisky s příchutí rašeliny, kdy se při výrobě rašelinou nakuřuje ječmenný slad. Tento typ výroby whisky je typický pro oblast Islay.
- Peated
Označení rašelinné (kouřové) whisky.
- Perfect serve
Definice Perfect Serve neboli dokonalé servírování označuje bezchybnou chuťovou ale i vizuální prezentaci koktejlu. Drink, sklenice, ozdoba, prezentace a samozřejmě chuť, to vše musí být naprosto dokonalé. Tato kombinace spolu s dokonalým vystupováním barmana zaručí, že objednavatel koktejlu nezůstane pouze u jednoho drinku.
- Periodická destilační soustava
Dvojice měděných kotlů se spirálami nahoře, zahřívaná uhlím nebo párou. V prvním z nich, tzv. kvasné kádi, se zkvašený rmut zahřívá k bodu varu a páry procházejí vodou chlazenými spirálami, které se zde srážejí. Výsledná kapalina, nízko stupňový surový destilát neboli předek, se potom destiluje ve druhém kotli, z něhož nakonec kape sladová whisky.
- Perkolace
Dokonalejší proces než vytřepávání, časově náročnější. Provádí se horkým rozpouštědlem.
- Pét-nat
Typ šumivého vína, které je v primární fázi fermentace uzavřeno v láhvi korunkovým uzávěrem. Z francouzského „petillant- naturel“ (šumivé-přírodní)
- Petite Champagne
Petite Champagne je druhá nejvýznamnější po Grande Champagne z celkových 6ti oblastí Cognacu. Rozloha činí přibližně 15 268 ha. Je uznávána až od roku 1938. Tato oblast je bohatá na vysoký obsah křídy v půdě. Eaux-de-vie, které pocházejí výlučně z této cru mohou nosit označení Appellation contrôlée “Cognac Petite Champagne” nebo “Cognac Petite Fine Champagne”.
- Pineau
Pineau je lahodná směs koňaku s hroznovým moštem, jenž následně zraje v dubových sudech minimálně 1 rok. Mistrovské pineau zrají třeba až 20 let.
- Plata
Plata – neboli stříbrná tequila, mezcal či sotol. Označení pro nejmladší destilát, který zrál maximálně po dobu čtyř týdnů. Díky krátké době zrání si zachovává ostrou chuť a výrazné tóny agáve.
- Popeloviny
Popeloviny jsou součástí extraktu vína. Množství minerálních, nespalitelných látek v moštu nebo vínu udávané v gramech/litr, nejvíce K, Mg, Ca, Na, Fe a Si.
- Port pipe
Sud o velikosti 550 – 650 litrů určený k dozrávání portského vína.
- Portské víno
Portské vín je jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o víno fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto ležícího při ústí této řeky do Atlantického oceánu.
Právě z tohoto města totiž vyplouvali od počátku lodě s tímto výjimečným vínem na palubě, směřující do celého světa. Právě v Portu také dodnes zraje portské víno ve starodávných sklepích. Přestože se po celém světě vyrábí mnoho vín portského stylu, název Port nebo Porto smí být použit výhradně v souvislosti s víny z výše zmíněné oblasti Portugalska. Pouze výjimečné přírodní a klimatické podmínky vinařského regionu Douro, společně s tradičním specifickým způsobem výroby dávají portským vínům ráz naprosté jedinečnosti a činí tak z tohoto vína jeden z hlavních pilířů portugalského kulturního dědictví.
- Pot still (destilační kotlík)
Nádoba, takzvaný kotel většinou vyrobený z mědi. Je určen ke koncentraci obsahu alkoholu metodou prosté destilace neboli “batch distillation”.
- Pot still whiskey
Pot Still whiskey je druh irské whiskey vyrobený ze směsi ječného sladu a nesladového ječmene, případně dalších obilovin, kvasnic a vody. Vyrábí se třístupňovou destilací ve velkých kotlích. Zraje minimálně tři roky v dubových sudech.
- PPM (parts per million)
PPM (parts per million) – tedy jedna milióntina, se používá k vyčíslení částic fenolu (tj. „kouřovitosti“) ve whisky. Například 40 ppm = 40 částic fenolu na milión částic. Většinou se měří u sladu, jen zřídka u hotové whisky.
- Private label (privátní značka rumu)
Jedná se o typ non-original producenta. Tito “výrobci” rum nakupují, případně blendují, dochucují nebo dozrávají ve vlastních sudech a pak prodávají pod vlastní značkou. Rum uvádí na trh v neomezeném množství, většinou bez informací na etiketě z jaké destilerie pochází. Příkladem může být Republika, Legionář, Austrian Empire Navy, Dos Maderas, Malteco, Banks, Duppy Share a mnoho dalších.
- Proof
Starší termín pro podíl alkoholu (ethanolu) v destilátu, zejména u bourbonu nebo whisky. Dnes se používá výraz ABV (vol.). V USA je proof definován jako dvojnásobek ABV – například proof 100 = 50 % ABV. Ve Velké Británii je tento poměr odlišný, například proof 100 zde odpovídá 57,1 % ABV. Toto označení můžeme naleznout například u Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof, což tedy znamená 50% alkoholu.
- Propagace kvasinek
Namnožení čisté kultury kvasinek v objemu potřebném k provedení fermentace. Další fází je inokulace.
- Průmyslový rum (industrial)
Staré označení pro rum vyrobený z melasy.
- Průtahová destilace
Způsob výroby některých alkoholických nápojů, na jehož počátku nestojí fermentace, ale macerace aromatických surovin, které v sobě nemají přirozeně cukr (nedají se kvasit) v již připraveném neutrálním alkoholu. Vznikne macerát, který je poté co dostatečně absorbuje všechny chutě a vůně příslušných surovin „protažen“ destilačním kotlem, čímž se vyčistí a zkoncentruje. Mezi nejznámější průtahové destiláty patří absinth a gin.
- První destilační kotel
První z dvojice kotlů periodické destilační soustavy. Vychází z něj nízkostupňový surový destilát neboli předek, který po ochlazení ve spirálách se dále destiluje v druhém kotli periodické destilační soustavy.
- Předek
Nízkostupňový surový destilát vycházející z prvního kotle periodické destilační soustavy. Obsahuje čistý alkohol a další čisté i nečisté chemické sloučeniny a malé množství vody. Předek se dále destiluje v druhém kotli.
- Předkap
První část destilátu vznikající v druhém kotli periodické destilační soustavy. Má nízký obsah alkoholu a obsahuje mnoho nečistot, ale zachytává se a spolu s dokapem se opět destiluje.
- Přiboudlina (fusel alcohol, fusel oil)
Směs vyšších alkoholů, které vznikající při kvašení a následně jsou koncentrovány při destilaci. Je-li obsažena v destilátech v malé míře, má příznivý vliv na vývoj aromatických látek.
- Přírodní kvašení
Probíhá za pomocí kvasinek, které se přirozeně vyskytují na vstupním materiálu (cukrová třtina, melasa, okolí).
- Pulque
Pulque nebo také octli je tradiční alkoholický nápoj původních obyvatel Mexika. Jde o kvašený nápoj z mízy divoce rostoucí agáve a svým způsobem tak i předchůdce tequily. Ta se začala vyrábět až po příchodu španělských kolonizátorů, s nimiž přišla i znalost destilace. Dnes nápoj znovu získává na oblibě, ale takřka všechen se vypije v samotném Mexiku, kde slaví i Dia del Tequila, neboli Den Tequily.
Pulque je velmi složité uchovávat. Kvasí mnohem rychleji než burčák, z toho důvodu se pulque musí vypít hned. To je také jeden z důvodů, proč se o tomto nápoji mimo Mexiko vlastně neví. Proces kvašení trvá asi 4 – 7 hodin (dle teploty).
- Puncheon
Sud o objemu 450 – 500 litrů. Obvykle vyráběný z evropského dubu letního.
- Pupitr
Pupitr je zařízení určené pro výrobu šumivého vína. Jeho tvar připomíná velké A a skládá se ze dvou perforovaných dřevěných ploch, do kterých se vkládají láhve vybavené tirážním likérem. V láhvích umístěných v takovýchto pupitrech probíhá druhotné kvašení, přičemž vzniklé kaly se ručně setřásají. Celý proces potom trvá v průměru 3 měsíce.
Tento mimořádně účinný „nástroj“ vynalezla madam Clicquotová, a to již před rokem 1810. Do té doby šampaňské fermentovalo „nastojato“ a potom při přeléváním vykvašeného vína z láhve do láhve vyprchala velká část kysličníku uhličitého.
- Pure Single Rum
Označení rumu v klasifikaci podle L.Gargana pro rum vyrobený v destilačním kotlíku z melasy jen v jedné destilerii (např. Hampden Estate).
- Pure Single Agricole rhum
Označení rumu v Gargano klasifikaci pro rum vyrobený v destilačním kotlíku ze třtinové šťávy jen v jedné destilerii (např. Rhum Rhum).
- Pyraziny
Jsou to sloučeniny z velké skupiny aromatických látek. které vznikají v hroznech vinné révy a vínu dávají aroma čokolády, kávy, pražených oříšků nebo chleba.
Všechny díly
- Alkoholová encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – X – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK