Bulharský vinařský region

O bulharském vinařství

Bulharská vína se v našich obchodech dala běžně koupit i v dobách komunismu, A zpravidla jich byly plné obchody, protože byly dodávány ve velkých objemech při barterových obchodech zpravidla za strojírenské výrobky v rámci RVHP. Pamětníci si jistě vzpomenou na víno s názvem Medvědí krev, tato značka se prodává i dnes. Pojďme se podívat na bulharský vinařský region, odkud tato vína pocházejí.

Pěstování vinné révy v Bulharsku má dlouhou tradici, která sahá až do antických dob. Víno ​​je dodnes jedním z nejpopulárnějších alkoholických nápojů v Bulharsku. Přírodní geografické podmínky a poměrně vlhké a teplé klima dává Bulharsku předpoklady pro výrobu kvalitního vína. Bulharsko ročně vyprodukuje přes 4 milióny hektolitrů vína. Víno je pro typického Bulhara totéž, co pro Čecha pivo.

Historie bulharského vinařství

První zmínky o bulharském vinařství pocházejí z pozdní doby kamenné, kdy obyvatelé východní části Balkánského poloostrova začali pěstovat divokou révu a tím vytvořili první místní odrůdy. Pravá historie vinařství v Bulharsku je stará více než 3000 let. První vinice založil v době antické pravděpodobně král Eumolpem, který byl původem Thrák. Thrákové byli jedním z nejstarších evropských národů. V době turecké nadvlády (1396-1878) bylo pěstování vinné révy v Bulharsku omezeno vlivem islámu. V době komunistické éry bylo vinařství kolektivizováno. Vinařství se v této době orientovalo na menší počet domácích i mezinárodních odrůd. Dnes je bulharské vinařství na vzestupu a bulharská vína mohou konkurovat vínům z Francie, Itálie, Španělska a Řecka. Bulharsko dosahuje velmi dobrých výsledků při modernizaci vinařství a zavádění špičkových technologií. Bulharsko je také předním výrobcem dezertních vín s obsahem alkoholu 16 – 20 %.

Vinařské oblasti Bulharska

  • Podunajská nížina (severní vinařská oblast)
  • Pobřeží Černého moře (východní vinařská oblast)
  • Údolí růží (subbalkánská vinařská oblast)
  • Thrácká nížina (jižní vinařská oblast)
  • Údolí řeky Strumy (jihozápadní vinařská oblast).

Severní vinařská oblast (Podunajská nížina)

Zahrnuje území mezi řekou Dunaj a pohořím Balkánu. Podnebí je mírné, kontinentální s teplým létem a mnoha slunečnými dny. V této oblasti se nachází 35 % bulharských vinohradů. Oblast se skládá ze sedmi okresů a 28 obcí. V této vinařské oblasti Bulharska se vyrábí vysoce kvalitní vína z červených i bílých odrůd. Z červených odrůd se pěstuje především místní Gamza, ze které se vyrábí proslulá kořeněná vína tmavě rubínové barvy.

Severní vinařská oblast se dělí na tři podoblasti:

  • Západní podoblast 
    • Zde jsou pěstovány převážně bílé odrůdy Rkaciteli, Vracanský misket, Tamjanka a modré odrůdy Gamza, Cabernet Sauvignon, Merlot a Senzo.
  • Centrální podoblast
    • Zde se pěstují bílé odrůdy Aligoté, Rkaciteli, Muscat Ottonel, Dimiat a modré odrůdy Gamza, Cabernet Sauvignon a Merlot. Vyrábí se zde stolní a dezertní vína, jakož i šumivá a vysoce jakostní červená vína. Zdejší vína se vyznačují ovocnou vůní, harmonickou chutí a intenzivní barvou.
  • Východní podoblast
    • V této oblasti převažují bílé odrůdy Rkaciteli, Muscat Ottonel a modré odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Senzo. Typickým vínem této oblasti je Mavrud.

Východní vinařská oblast

Pokrývá území podél pobřeží Černého moře od severní hranici s Rumunskem, na jihu sahá k pohoří Strandja, na východě k Černému moři a na západě k Dunajské nížině. Vína z východní oblasti se vyrábí převážně z bílých hroznů. Oblast má přímořské klima, které je vhodné zejména pro bílé odrůdy. Odrůdy pěstované v oblasti jsou Ryzlink vlašský a Chardonnay. Okres Burgas vyrábí mnoho levných, ale pitelných selských vín, některá např. Burgas Aligote stojí za ochutnání. Z Burgasu také pochází Controliran vino Južan Briag Rosé, což je jemně nasládlý světle červený Cabernet Sauvignon. V této oblasti se pěstuje jedna tuzemská odrůda Dimjat – víno žlutozelené barvy, lehké, svěží, s ovocným aroma. Musí se pít mladé. Selská vína z Ryzlinku vlašského, Misketu a Dimjatu mají ovocné aroma broskví a meruněk.

Vinařská oblast Údolí růží

Tato oblast není příliš rozsáhlá, zaujímá pouze 6 % bulharských vinohradů a vyznačuje se některými specifickými klimatickými podmínkami, podobnými středomořským oblastem. V údolí řeky Strumy se pěstuje místní odrůda Široka Melniška, ze které se získávají polosuchá vína. Kromě místních odrůd jsou zde rozšířené i odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pamid.

Podbalkánská oblast – Růžové údolí (Rose Valley) 

V oblasti Karlovo a Sungerlare se vyrábí převážně bílá vína z místní odrůdy Misket. Víno má lehce zlatou barvu se zeleným odstínem, příjemné kyseliny, je středně plné a má květnatě muškátovou vůni.

Thrácká nížina (Jižní vinařská oblast)

Vyznačuje se zvlášť příznivými klimatickými podmínkami, které jsou jedním z hlavních předpokladů pro intenzivní rozvoj vinohradnictví. Podnebí je mírné, kontinentální, s poměrně teplou a dlouhou zimou a horkým létem. Jižní oblast zahrnuje údolí od Balkánu až k řecké hranici. Vyhlášené odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Merlot. Vyrábí se zde jakostní vína z bulharské odrůdy Mavrud s rubínově červenou barvou, velmi dobře vyváženým poměrem kyselin a tříslovin a velmi dobrým potenciálem pro stárnutí.

Odrůdy vín pěstovaných v Bulharsku

Hlavními odrůdami pěstovanými v Bulharsku jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer a Muscat Ottonel.

Z původních místních modrých odrůd to jsou Mavrud, Šipka, Melnik, Gamza, Pamid.

Z bílých odrůd pak především Dimiat, Misket, Grozen, Hemus a Balgarsko Slnce, dále Risling, Uni Blanc, Sauvignon Blanc, Tramín, Moscatel, Rkatsiteli.

Z dezertních vín například Varna, Bisser, Hebros, Rubín, Burgas, Kagor a Čipran, z perlivých vín je to Perla či Iskra.