Cafe Brasileiro – s Cachacou
Cafe Brasileiro je brazilská variace na horké kávové koktejly jako je například irská káva.
A jak už asi předpokládáte, obsahuje zejména originální brazilské produkty. Tedy brazilskou filtrovanou kávu a brazilský národní destilát – cachacu. Nechybí ani sladká složka ve formě cukrového sirupu, čokoládového likéru a šlehané smetany s vanilkou.
Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy a ostatních ingrediencí je zajímavá chuťová kombinace.
Náročnost přípravy koktejlu Cafe Brasileiro
Příprava je trochu náročnější na množství ingrediencí, ale jedná se o zážitkovou dezertní kávu, kterou si asi nebudeme připravovat denně a pracovní postup je běžný jako u jiných druhů kávy.
Do nápoje pak patří pouze pravá smetana, nikoliv rostlinná náhražka ve spreji. Rovněž tak by se mělo jednat o filtrovanou, nebo překapávanou kávu, nikoliv espresso.
Recept na přípravu Cafe Brasileiro
- Připravíme si potřebné ingredience
- Filtrovanou kávu (cca 1,5 dl), např. použijeme french press, nebo papírový filtr
- Brazilský destilát Cachacu (0,5 dl)
- Čokoládový likér z tmavé čokolády (0,2 dl), např. čokoládové Baileys, nebo Bicerin
- Cukrový sirup (0,2 dl) dle chuti, lze nahradit běžným nebo třtinovým cukrem, případně vynechat
- Šlehanou smetanu 30%
- Vanilkový lusk
- Sklenici silnostěnnou o objemu cca 230-250 ml) nahřejeme horkou vodou
- Nalejeme do sklenice cachacu a čokoládový likér
- Přidáme cukrový sirup (volitelně)
- Zalijeme horkou filtrovanou kávou a vše zamícháme
- Rozřízneme vanilkový lusk a několik zrníček vanilky smícháme se smetanou, kterou vyšleháme
- Do kávy položíme na hladinu kopec smetany
- Zdobíme čokoládovým likérem, alternativně lze použít strouhanou čokoládu
- Drink je hotov
O Cafe Brasileiro
Jak už bylo řečeno výše, jedná se dezertní zážitkovou kávu, která je lehce složitější na dostupnost suroviny.
Má různé lokální varianty, vždy však obsahuje brazilskou kávu a brazilský národní destilát Cachacu, který se vyrábí z cukrové třtiny a je velmi podobný karibským rumům.
Cafe brasileiro je tak s trochou nadsázky rafinovanější brazilská variace na naše české kafe s rumem.
Závěr
Brazílie patří k největším světovým pěstitelům kávy, má svojí dlouhou historii a brazilská káva je ve světě baristů pojem.
Cafe brasileiro v našich kavárnách až na výjimky neseženete, je to u nás okrajový produkt, už jen proto, že brazilský destilát cachaca u nás není příliš rozšířen a seženete ho pouze ve specializovaných prodejnách.
O to více si jí však můžete vychutnat na svých cestách po Brazílii a budete překvapeni jak se její podoba a chuť může měnit a být rozdílná nejen mezi jednotlivými státy v Brazílii, ale i jednotlivými kavárnami v jednom městě. Má doslova desítky a desítky podob a variant a něco jiného vám připraví v turistických oblastech a brazilském venkově.
Proto i tento recept je velmi volný a můžete ho snadno přizpůsobit svých chuťovým preferencím.