Calvados – Jablečná pálenka

Calvados (též kalvádos) je pálenka z jablek z francouzského regionu Normandie. Obsah alkoholu bývá 40% a řadí se k brandy. Jedná se o chráněné označení stejně jako je tomu např. u koňaku.

Název

Tato jablečná pálenka dostala název podle španělské válečné lodi, která se jmenovala El Calvador. Tato fregata španělské armády ztroskotala roku 1588 na francouzském skalnatém pobřeží a z El Calvador se rázem stalo Calvados. Nejdříve se tak říkalo skále, na které loď skončila, pak celému pobřeží a posléze celé oblasti. Nakonec tento název převzala i místní jablečná pálenka.

Výroba

Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu, ano zde se používá pouze jablečná šťáva. Ovoce pro výrobu calvadosu smí pocházet výhradně z registrovaných sadů, a na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Zhruba třetina jablek je sladkých, třetina hořkých a zbytek kyselých. Podle francouzských zákonů musí nejméně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva. Od roku 1942 nese označení Appellation ďOrigine Controlée.

V České republice se za kalvádos v místní mluvě označuje i jakýkoliv destilát z jablek.

Druhy calvadosu

  • Calvados Busnel V.S.O.P. 0,7l 40%
  • Calvados Cantate 0,7l 40%
  • Calvados Jean Loret 0,7l 40%
  • Calvados Boulard Grand Solage 40% 0,7l
  • Calvados Boulard X.O. 40% 0,7l
  • Calvados Chateau Breuil
  • Calvados Pays D’Auge
  • Calvados Ferme du Ponctey

Marketing

Tlak na novinky a jejich výrobu v posledních letech roste a tak muže ochutnat i netradiční inovace o které se výrobci pokoušejí a nechali se inspirovat především světem whisky.

Vyrábí se například calvados zrající v sudech po portském víně, nebo sladkém víně Sauternes. 

Aperitiv z calvadosu

Ve Francii se z calvadosu vyrábí též aperitiv Pommeau, tvořený směsí 1/3 calvadosu a 2/3 jablečného moštu. Směs se nechá zrát v sudu alespoň 18 měsíců. Obsahuje 16–18 % alkoholu.

Podávání

Calvados můžete popíjet jako aperitiv, digestiv nebo prostě jen tak na chuť. Mnohé starší calvadosy mohou skvěle konkurovat výtečným brandy a koňakům. A to jak chutí tak i pořizovací cena calvadosu může být srovnatelná s mnoha koňaky luxusních značek. 

Pije se čistý s ledem, nebo se přidává do kávy s názvem Café Calva.

Calvados vs. kalvádos vs. jablkovice

Jako jabkovici můžeme označit každou ovocnou pálenku, pálena z jablek která nesplňuje zákon o původu, výrobě a zrání pro calvados. Většinou jsou tyto pálenky v našich krajích České republiky a Slovenska nazývané už zdomácnělým oslovením kalvádos. Ale jak už je uvedeno výše není calvados jako kalvádos.

Jabkovice se nejčastěji pálí ze zkvašených jablek, které se před procesem kvašení drtí. Mnohdy se nenechává ani zrát (zušlechťovat) v sudech a podává se v čiré formě podobně jako např. slivovice.

Calvados
Calvados