Francouzská káva

Francouzská káva je další z výborných dezertních kávových koktejlů.

Jednou z hlavních složek této kávy je samozřejmě francouzská specialita – koňak, chuť je zjemněna likérem Grand Marnier a vše je přikryto kopcem šlehačky s posypem ze strouhané čokolády.

Náročnost přípravy

Příprava má svůj daný postup, který je docela jednoduchý, káva se připravuje z překapávané kávy, nikoliv espressa. Lze použít například french press. Pro šlehanou smetanu pak platí, že jí nelze nahrazovat ničím jiným, zejména ne rostlinnými náhražkami ve spreji.

Čokoládu na posyp volte kvalitní tmavou s vysokým obsahem kakaa.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Překapávanou kávu (1,0 dl)
    • Koňak (0,3 dl)
    • Grand Marnier likér (0,3 dl) – pomerančový likér s koňakem
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Strouhanou hořkou čokoládu na zdobení
  2. Použijeme porcelánová šálek na kávu
  3. Na dno šálku nalejeme koňak a likér Grand Marnier
  4. Vše zalijeme horkou překapávanou kávou
  5. Ihned přiklopíme velkým kopečkem smetany, aby se alkohol nestihl začít odpařovat
  6. Posypeme strouhanou čokoládou
  7. Drink je hotov

Závěr

Francouzská káva není kávou k běžnému dennímu popíjení.

Je dezertním nápojem pro výjimečné chvíle a pro chladná odpoledne.

Je horká, aromatická a lahodná. Voní, hřeje a příjemně chutná, takže si ji hned zamilujete.

Receptura tohoto kávového koktejlu je velmi volná a tak lze volit podle vlastní chuti a z toho, co máte zrovna k dispozici.

Do francouzské kávy však patří pouze francouzské destiláty a likéry. Je jich ale tolik, že určitě bude z čeho vybírat.