Gose – Pivo z Lipska
- Slad – pšeničný
- Kvašení – svrchní
- Druh – světlé
- Barva piva – 6 – 8 EBC
- Původ – Německo
Dnes si představíme další specialitu z rozmanité německé pivní tradice.
Pivo, které se řadí k polozapomenutým a znovuobnoveným raritám,
Gose je starobylý německý druh piva. Vyrábí se svrchním kvašením ze sladu s nejméně polovičním podílem pšenice, do kterého se přidává kuchyňská sůl a mletý koriandr.
Protože pivo kvasí ještě v lahvích, plní se do speciálních baňatých lahví ze silného skla s dlouhým hrdlem. Nápoj je kalný a má nažloutlou barvu, chuť je pikantní s ovocnými tóny a jen mírnou hořkostí.
Obsah etanolu se pohybuje mezi čtyřmi a pěti procenty, výjimečně až sedmi.
Historie piva gose
Tento styl piva vznikl v Goslaru, podle kterého byl také pojmenován.
Nejstarší písemná zmínka o něm pochází z roku 1332 (i když podle legendy si na gose pochutnával už císař Ota III.). V roce 1738 se toto pivo poprvé dostalo do Lipska, které se brzy stalo jeho hlavním producentem.
Zpočátku se vyrábělo spontánním kvašením. Výroba i ošetřování tohoto živého piva byly vždy dosti náročné, což se odráželo na jeho vysoké ceně, přesto bylo oblíbenou specialitou pro návštěvníky známého lipského veletrhu.
Díky své technologické složitosti při ošetřování piva, která po jeho distribuci ležela na bedrech hostinských, bylo pivo několikrát zatraceno a znovu několikrát obnoveno různými nadšenci. Po druhé světové válce produkce gose upadla.
Pivovar v Döllnitzu ukončil činnost poté, co bylo jeho zařízení odvezeno do Sovětského svazu jako součást reparací. Přímo v Lipsku ještě vařil gose sládek Friedrich Wurzler, po jeho smrti v roce 1966 výroba ustala.
Tradici obnovil v roce 1986 Lothar Goldhahn v pivnici Ohne Bedenken na severním lipském předměstí Gohlis (název hospody údajně pochází z toho, že když hosté upadli do rozpaků nad nezvykle kalným pivem a ptali se, jestli se to dá pít, číšník jim bodře odpověděl „Ohne Bedenken“ – „Bez obav“).
Po pádu komunistického režimu vznikla řada dalších podniků čepujících gose v Lipsku i mimo ně, největším je pivovarská restaurace na bývalém nádraží Bayerische Bahnhof. Gose vyrábí také některé minipivovary v severní Americe.
Charakter piva gose
Má slámově žlutou barvu a velmi unikátní a osvěžující nakyslou chuť, kterou získává díky mléčnému kvašení, s kořennými tóny mletého koriandru, ostrostí po špetce soli a velmi slabou chmelovou hořkostí.
Pro zjemnění kyselosti se může podávat s přídavkem sirupu („mit Schuss“). Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 až 7% obj.
Pivní koktejl
Populárním míchaným nápojem v Lipsku je Regenschirm (deštník), který vznikne smícháním gose s další místní specialitou, německým kmínovým likérem allaš.