Italská vinařská oblast Abruzzo
Itálie, to je jedna vinařská oblast vedle druhé. Abruzzo je hornatý kraj ve střední Itálii. Sousedí s Marche na severu, Laziem na západě a jihozápadě, Molise na jihovýchodě a Jaderským mořem na východě. Pro lepší orientaci – leží zhruba na úrovni Říma, ovšem na druhé straně poloostrova. Hlavním městem je L’Aquila. Region se rozděluje na 4 provincie
- L’Aquila
- Teramo
- Chieti
- Pescara
Geografie a klima
Klima v Abruzzu má polo kontinentální charakter s poměrně teplým létem a velice chladnou zimou. Abruzzo lze pomyslně rozdělit na dvě části – vnitrozemskou a vnější. Vnitrozemskou část v centrální části Apenin tvoří vápencová pohoří a pobřežní, kopcovitá oblast s ledovcovými řekami se svažuje až písčitému pobřeží o úctyhodné délce 170 kilometrů.
Tato část je morfologicky značně odlišná, především tu můžete najít vápencové a slínovito-písčité půdy. Plochu regionu pokrývají ze 65 % hory, zbývající část je kopcovitá. Nížinu tvoří úzký pobřežní pás.
Vinařství v Abruzzu a lokální odrůdy
O vinohradech v Abruzzu se zmiňuje už básník Ovidius. Pravlastí révy v Abruzzu je Valle Peligna v okrese L’Aquila. Dnešní vinohradnictví získalo svou podobu asi před 50 lety, kdy docházelo k přesunu vinic z těžko přístupných oblastí do příznivějších poloh. S tím došlo i ke značné modernizaci provozů a sdružování malých vinařství do družstev.
Většina vinic se nacházejí v horských oblastech, z nichž 75% je v provincii Chieti a zbytek se nachází v Pecara, Teramo a L’Aquila. Typické vinařství Abruzza se skládá z úzkých do kopců směřujících vinic. Tento styl představuje přibližně 80% z vinic, zatímco zbytek jsou nově sazené v řádcích.
V porovnání s ostatními regiony v Itálii je Abruzzo ve svém přístupu k vinohradnictví považované za velmi moderní a vysoce specializované. Celkem ho pokrývá 36000 ha vinic převážně modrých odrůd. Celá polovina patří odrůdě s názvem Montepulciano.
Podstatný vliv na charakter vína má místní terroir. V podloží se často vyskytuje vápenec v kombinaci s jíly a organicko-minerálními složkami. Svým dílem přispívají i vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které napomáhají správnému zrání hroznů.
Odrůda Montepulciano
Montepulciano jako odrůda červeného vína nemá nic společného se známým Vino Nobile di Montepulciano, jehož základní odrůdou je Sangiovese. Montepulciano dozrává pozdě a má tendenci upřednostňovat produkci velkých výnosů.
Hrozny mohou být kypré s nízkým poměrem slupky a šťávy. Slupka obsahuje značné množství pigmentovaných taninů a fenolů produkujících barvu, které při maceraci mohou produkovat buď víno hluboké rubínové barvy, nebo růžové víno Cerasuolo.
Vína Montepulciano jsou celosvětově oceňována pro svou jemnou chuť a výrazné barevné pigmenty. Jemné třísloviny a nízká kyselost vytvářejí víno se středním tělem, které se obvykle nejlépe konzumuje krátce po plnění do lahví. Odrůda však dobře reaguje i na uvážlivé použití dubu k vytvoření bohatšího a věkem hodného stylu vína.
Důkazem o tom, jak dobře se odrůdě Montepulciano v Abruzzu daří, může být její nebývalý rozmach. Při výsadbách nových vinic je zastoupena ze 70 %. Historické prameny hovoří o jejím rozšíření v regionu někdy kolem poloviny 18. století.
Abruzzo je známé také odrůdou Trebbiano d’Abruzzo, pro výrobu vín bílých. Rovněž zde pěstují i méně známé odrůdy jako je Passerina, Cococciola a Pecorino. Odrůda Pecorino není pojmenovaná po stejnojmenném sýru, ale spíše jeho historické vazbě na místní pastýře (pecora znamená v italštině „ovce“).
Vyráběná vína
Víno, které se z ní vyrábí z místní nejrozšířenější odrůdy se nazývá, Montepulciano d’Abruzzo a patří dnes mezi nejoblíbenější červená italská vína vůbec a spolu s Chianti a Lambruscem patří k nejznámějším italským vínům na světě vůbec. lehké víno Pecorino nebo červené Sangiovese.
Abruzzo je domovem jednoho DOCG – Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane a tří DOC: růžové Cerasuolo Montepulciano d’Abruzzo a bílé Trebbiano d’Abruzzo jsou nejznámější, následuje méně známý Controguerra.
Odrůdy hroznů z této oblasti jsou nativní červené. Bílé Montepulciano Trebbiano a menší roli zde zastává několik mezinárodních odrůd jako je Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Merlot nebo domácí odrůdy jako je Sangiovese, Passerina, Pecorino a Cococciola. Obvyklý proces zrání vína Abruzzo je v dubovéhých sudech, nicméně např. Montepulciano Cerasuolo zraje z nerezové oceli.