Italský vinařský region a víno Chianti

Pokud máte z pestré palety italských vín vybrat jen to jedno jediné , které je úplně nejznámější, tak drtivá většina si zvolí právě Chianti. Buclatá láhev tohoto červeného vína opletená slámou je symbolem italských vín. Itálie a Chianti, Chianti a Itálie, to je neoddělitelná dvojice. stálice italské gastronomie, která udává trendy a inspiruje kuchaře i milovníky dobrého jídla a pití po celém světě. A právě stejnojmenný vinařský region Chianti je tím, čím se v to tomto článku budeme zabývat. A blíže se podíváme také na italská červená vína Chianti z této oblasti.

Geografie a historie

Zeměpisně Chianti náleží jen a pouze do všeobecně velmi oblíbeného Toskánska. Pravdou ale je, že oblast pro pěstování a výrobu vína Chianti, vymezená vinařským zákonem, zasahuje do více okresů a obcí s rozmanitou krajinou, klimatem i půdním profilem. Pro správné pochopení tohoto druhu vína je tak třeba ho ochutnávat napříč jednotlivými podoblastmi. 

Střední Itálie, kde najdete region Toskánsko, je oblast pokrytá nespočtem kopců a kopečků, vinic, olivovníků, alejemi cypřišů, prastarými hrady, lemovaná hlubokými háji. Pro každého návštěvníka okouzlující podívaná, která se vryje do paměti a zůstane v ní navždy. Neodolatelné místo s unikátním charakterem, kde lidská ruka všechno propojila v harmonický celek a kde se potkává historie s tradicí eno-gastronomické pohostinnosti. 

Oblast vymezenou pro Chianti pokrývá převážně kopcovitý terén s nejvyšším bodem Monte San Michele (893 m.n.m.). V současné době její severní hranici tvoří část okresu Firenze, naopak jižní okres Siena. Celková rozloha činí přibližně 1000 km2. Dříve bylo území znatelně menší, zasahovalo pouze oblast pro dnešní slavné Chianti Classico (oblast tzv. černého kohouta). Od roku 1967 je možné Chianti produkovat v okresech Arezzo, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato a Siena.

Kam se v Itálii vydáte za vinařskou kulturou, tam narazíte na stopy Etrusků. Nejinak tomu je v Chianti. Právě Etruskové tu po svém příchodu položili základy vinařské tradice, která přetrvává dodnes. Mnohé nálezy prastarých sudů pocházejících z doby přibližně okolo 6 st. př. n. l. dokazují, že už tehdy byla vinicemi osázená velká část Toskánska. Může to znít neuvěřitelně, ale podle aktuálního letopočtu je historie vinohradnictví a vína z Toskánska stará už více než 7000 let. 

Základní dělení oblasti Chianti je dvojí. První část, samostatná a prestižní, Chianti Classico (od roku 1996 tzv. autonomní), je považovaná za původní. Druhá část, zvaná jednoduše Chianti, v sobě zahrnuje jednotlivé podoblasti.

  • Chianti Classico
  • Chianti
  • Chianti Colli Aretini
  • Chianti Colli Fiorentini
  • Chianti Colli Senesi
  • Chianti Colline Pisane
  • Chianti Montalbano
  • Chianti Montespertoli
  • Chianti Rufina.
Vinařský region Chianti

Výroba

Počátky jeho produkce sahají do 13. století. Je skladováno v tradičních lahvích obalených slámou zvaných fiasco.

Výrobou Chianti se v současnosti zabývá přes 3000 pěstitelů hospodařících na 15.500 ha vinic. Celková roční produkce činí 100 milionů lahví. Dle zákona z roku 2009 musí každé Chianti obsahovat 70-100 % odrůdy odrůdy Sangiovese. Maximálně 30 % mohou tvořit ostatní červené odrůdy, a může jít o cuvée italských odrůd i mezinárodních (Canaiolo Nero, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). U posledních dvou jmenovaných nesmí podíl překročit 15%. Použít lze i místní bílé odrůdy, nejvíce z 10% (Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca). 

Sangiovese, mimochodem dnes nejrozšířenější odrůda v celé Itálii, je velmi náročná na pěstování, zdaleka ne všude jí vyhovují podmínky ve vinici. Proto tuto odrůdu najdete mimo Itálii vysazenou jen minimálně. Sangiovese má velmi dlouhý vegetační cyklus, během něhož ji mohou postihnout třeba jarní mrazíky nebo nepříjemné podzimní deště. Bobule mají relativně tenkou slupku, takže v případě extrémního horka a slunce se mohou hrozny doslova „upéct“. Udělat z takové suroviny elegantní či noblesní víno jde pak dost těžko.

Doba zrání vína je v závislosti na jednotlivých oblastech značně rozdílná. 

  • Chianti – nejméně 3 měsíce
  • Chianti Superiore – nejméně 9 měsíců
  • Chianti Clasico – nejméně 10 měsíců
  • Chianti Riserva – nejméně 24 měsíců (z toho minimálně 6 měsíců v dřevěných sudech)

Rozdílnost chutí

Pro Chianti je charakteristická temně sytá červená barva a vyznačuje se ovocným aroma, ve kterém nejčastěji ucítíte stopy třešní. Jedná se o harmonické a suché víno, které je vhodné pro uskladnění.

Obsah alkoholu i celkový projev vína je v každé z podoblastí opět velmi odlišný. Nadmořská výška se pohybuje v širokém rozmezí 220-600 m.n.m. To ovlivňuje i průměrné roční teploty a úhrn srážek, rozmanitost terroiru nevyjímaje. Můžete se tak setkat s víny s mohutným tělem a nazrálými tóny, ale taky se svěží kyselinkou a čerstvou ovocitostí, která dobře vystihuje oblíbenou italskou frázi „vino da tutto pasto“. Ta v překladu neznamená nic jiného, než „víno pro každý den“ nebo „hodící se ke každému jídlu“. 

U těchto vín neexistuje jediná charakteristika, která by seděla na kompletní nabídku Chianti. Tahle rozmanitá kategorie ale bezpochyby stojí za hlubší poznání. Mezi jednotlivými víny jsou velké rozdíly v kvalitě i ceně. Víno, které od pradávna zdobí stoly toskánských domácností, víno pro chudé i bohaté, pro vyznavače těžkých nazrálých vín, ale i pro zastánce jemných, delikátních chutí. To všechno může být Chianti. Stačí jen vybrat to správné, lahodící právě vašim chuťovým buňkám​.