Dekorace koktejlů 1/2

Bez dekorace by žádný koktejl nebyl kompletní. V zásadě rozlišujeme dva okruhy koktejlů:

  • Oficiální koktejly dle seznamu IBA – jedná se o standardizované závazné receptury, kde je stanoven přesný rozpis i poměr surovin, vzhled koktejlu, zdobení i druh sklenice. Zde bychom se měli držet stanovených pravidel a neexperimentovat, protože receptury jsou dovedeny k dokonalosti a prověřeny časem – jedná se o nejznámější koktejly, které se ještě dělí do tří podskupin:
    • Historické klasické koktejly
    • Současné klasické koktejly
    • Novodobé koktejly

  • Koktejly které na seznamu IBA nefigurují – zde rozhoduje zejména kvalita a umění barmana, sezonní dostupnost surovin a lokální vlivy. Jedná se o naprostou většinu koktejlů, které ale nejsou tak známé a rozšířené jako ty ze seznamu IBA

IBA je mezinárodní barmanské sdružení (International Bartenders Association).

Seznam koktejlů IBA – List of IBA official cocktails – Wikipedia

Krusta

Krusta není jen samoúčelná ozdobná záležitost, ale dodává koktejlu další rozměr chuti. Bez kterého není koktejl prostě kompletní. Někdy je to ale trochu složité, například v plážovém baru, kde si hosté odnášejí koktejly přímo na pláž se zpravidla nepoužívají sklenice, ale kelímky. Nikde není stanoveno, že by se krusta nedala udělat na plastovém kelímku. V drtivé většině případů si pouze barman tímto způsobem zjednodušuje práci. Je pak na vás, zda chcete utrácet své peníze za nekompletní produkt, nebo zda raději zůstanete například u piva.

Příprava je poměrně snadná – okraj sklenice potřeme kouskem citronu, případně limetkou, nebo ponoříme do misky s citrusovou šťávou a potom s pootočením ponoříme do sypké suroviny samotné krusty. Pokud dáte potom sklenici na chvíli do ledničky, bude krusta trvanlivější.

  • Klasická – citrus a poté cukr
  • Ze sirupu – použijeme místo citrusu nebo citrónové šťávy jinou ovocnou šťávu nebo sirup
  • Barevná – pokud se k obsahu long drinku hodí např. červená krusta, použijeme grenadinu.
  • U některých sladkých koktejlů okraj sklenice můžete ponořit i do strouhaných lískových oříšků nebo mandlí.
  • Jinou zajímavou variantou je kokosová krusta: okraj navlhčíme kokosovým sirupem a ponoříme do strouhaného kokosu.
  • Nápoj s kávou a čokoládou můžeme ozdobit krustou z hnědého přírodního cukru nebo také mletou kávou či strouhanou čokoládou.
  • Slaná krusta – například pro klasickou recepturu koktejlu Margarita – je stejně snadná jako krusta cukrová. Okraj sklenice navlhčíme citrónovou šťávou a ponoříme do kuchyňské, případně mořské soli nebo soli celerové.
  • Pikantní – například u koktejlu Michelada sůl smícháme s mletým chilli a teprve poté použijeme na krustu. U některých koktejlů může být chilli nahrazeno například pepřem.

Citrusy

Patří k nejoblíbenějším ozdobám koktejlů a long drinků. K tomuto účelu používáme nejčastěji

  • citrony
  • pomeranče
  • grapefruity
  • limetky

Chemické ošetření – pokud nekupujete citrusy v kvalitě bio, budou chemicky ošetřeny. Před použitím jejich kůry do koktejlu je nutné je omýt teplou vodou a vydrhnout kartáčkem, nebo houbičkou, nechte je ve vodě chvíli ponořené, aby se postřik začal rozpouštět. Nakonec opláchneme a necháme osušit.

Dekorativní citrusová spirála

Vznikne, když ostrým nožíkem rovnoměrně seřezáváme tenkou vrstvu kůry (bez bílé spodní vrstvy) kolem dokola. Velmi tenké proužky kůry se dají i ozdobně zauzlovat. Dokonce i dílky citrusu, které vkládáme do nápoje nebo zavěsíme na okraj sklenice můžeme jednoduše ozdobit: dřív než plod nakrájíme plátky, vykrojíme do kůry nožem na loupání úzké proužky. Velice dekorativní jsou rovněž spirálky z citrusových plátků napíchnuté na špejli (špíz), které můžeme kombinovat s koktejlovými třešněmi (třešeň marashino).

Tropické ovoce

Nejčastěji se používá do sladkých tropických koktejlů:

  • Hvězdicová karambola – nakrájená na plátky
  • Kumquat (minipomeranč, který se jí i s kůrou)
  • Mochyně (physalis)
  • Papája
  • Ananas
  • Kiwi
  • Meloun
  • Banán
  • Liči (litchi chinennisis), které pochází z Číny

Toto ovoce dodává koktejlům chuť, vůni i barevnost a jsou mnohdy pastvou pro oči – ať už na špízu nebo zavěšené na okraj sklenice. Nesmíme zapomenout ani na domácí, tedy tuzemské ovoce, jako jsou jahody, třešně, broskve, jablka a vinné hrozny.

Oloupané banány a jablka musíme ihned pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Je důležité, aby všechny plody byly čerstvé, zralé a bezvadné. U cukrových melounů můžeme udělat test zralosti, protože barva slupky nám o jejich zralosti neprozradí nic: palcem lehce stlačíme konec protilehlý stopce. Pokud povolí, je melou zralý. Zralé ananasy poznáme podle intenzivní vůně okolo nasazení stopky. Listy ananasu jsou ostatně také zajímavou ozdobou. Ananas se nemá používat společně s mléčnými výrobky. Vzniká nahořklá příchuť.

Malé špízy přímo ve sklenici nebo položené na její okraj nabízejí množství variací: kostky nebo kuličky melounu, třešně a jahody, plátky pomerančů nebo citrónů s třešněmi, třešně s kousky ananasu, plátky grepu, banánu a limetek, plátky ananasu , kiwi a papáje nebo plátky karamboly, třešně, kousky broskve a plátky kiwi. Ozdobné jsou i špízy z jednoho druhu ovoce jako třeba zelené a červené kuličky vína, plátky banánu, třešně nebo kuličky z melounu. Pokud nemáte ozdobná napichovátka, vystačíte si i s párátky.

Bylinky

Bylinky používáme nejčastěji čerstvé, pokud budeme připravovat větší množství koktejlů, například v koktejlovém baru, je vhodné si je připravit předem – vypereme je ve studené vodě, necháme okapat a poté umístíme v plastovém uzavřeném boxu do lednice. Bylinky takto upravené vydrží čerstvé a křupavé týden. Nejčastěji se používá:

  • Meduňka – koktejlu propůjčí čerstvé aroma i chuť.
  • Máta – je kvůli své intenzivní vůni velmi oblíbená a dekorativní. Je nedílnou součástí oblíbeného long drinku Mojito.

Všechny díly