Jak se pije brandy

Víte, jak poznáte dobrý koňak? Když si k němu přivoníte, ochutnáte ho a udělá vám to radost, je to dobrý koňak. Maurice Hennesy

Brandy, to je poměrně široký pojem a velká množina alkoholických nápojů.

V užším slova smyslu je brandy vinná pálenka, tedy destilát z révy vinné. Postup výroby je na začátku podobný jako při výrobě vína, ovšem prokvašený rmut se následně destiluje.

V širším slova smyslu je brandy pálenka z jakéhokoliv ovoce (a mnohdy nejen ovoce).

Co vše je brandy

  • amaňak
  • koňak
  • kalvádos
  • hruškovice
  • meruňkovice
  • slivovice
  • grappa
  • pisco
  • rakije
  • Metaxa
  • ad.

Vhodná sklenice na brandy

Čím ušlechtilejší nápoj, tím větší je potřeba té správné sklenky.

Kvalitní brandy si vyžaduje při výrobě velkou péči a mnohdy to trvá i desítky let, než se z ovoce stane vyzrálá brandy, která se dostane na váš stůl. Takový nápoj má svojí jedinečnou barvu, chuť i vůni a to vše bychom měli umět posoudit, vychutnat a ohodnotit.

Klasická sklenice pro konzumaci brandy se jmenuje brandy snifter. pokud vám toto jméno nic neříká, je to proto, že u nás se jí říká napoleonka.

Má tvar široké baňky s užším okrajem, který nasměruje brandy na příslušnou část vašeho jazyka a posílá aroma vašemu nosu. Sklenice má krátkou stopku, která však neslouží k jejímu držení jako je tomu u vinných sklenic z důvodu uchování teploty. Zde je to přesně naopak. Stopku si umístíte mezi prsty a samotná sklenka se drží v dlani ruky, která předává destilátu tělesné teplo.

Toto teplo slouží k tomu, aby brandy uvolnilo svojí vůni a rozvinulo svojí chuť. Pomoci tomu můžete pomalým kroužením nápoje ve sklenici. Samotná sklenice by měla být čirá a vyrobená z tenkostěnného čirého skla, aby bylo možné posoudit barvu brandy. Zapomeňte tak na těžké lité sklo.

Kromě těchto takzvaných klasických sklenic – napoleonek se někdy používají sklenice ve tvaru tulipánu na dlouhé noze. Baňka bývá v toto případě menší a z ní vystupuje do prostoru poměrně dlouhý komín.

Specifický tvar tulipánu umožňuje lepší uvolňování aromat, a proto se někdy používají místo klasických koňakových sklenic. Typickým příkladem je třeba sklenka na grappu.

Jak pít brandy

Brandy by se měla pít při pokojové teplotě.

To je ovšem poněkud nejasný pojem, někdo má v pokoji stěží 15 stupňů Celsia a někdo přes 30. Upřesňujeme tedy, že teplota kolem 20ti stupňů Celsia je optimální.

Zapomeňte tedy na lednici a chlazení (například taková slivovice v mrazáku je úplný nonsens). Brandy je ušlechtilé pití, které je dokonalé tak, jak bylo vyrobeno.

Pokud sklenici s nápojem držíte v dlani a zahříváte tělesným teplem, není to nic proti ničemu. Říká se, že tímto způsobem, společně s občasným zakroužením se z nápoje uvolňuje aroma. Ovšem to je spíše takový rituál. Je to způsob, jak se s brandy pomazlit a vychutnat si jí.

Abyste sklenici účinně ohřáli, museli byste jí držet v ruce poměrně dlouho. Většině lidí však brandy tak dlouho nevydrží, protože ho dříve vypijí.

Někdo se dokonce snaží zahřívat sklenici svíčkou, nebo zapalovačem. Nemá to moc smysl, jen jí očoudíte. Brandy uvolní aroma tak jako tak.

Nedávejte nos dovnitř sklenice, držte ji přibližně ve výši hrudníku a jemně přičichněte. Ucítíte lahodnou vůni brandy, která se ze sklenky postupně uvolňuje. Poté sklenici posuňte blíže. Teď byste měli cítit jinou sadu aromatických látek.

Při pití si dejte velmi malé doušky. Než polknete, nechte brandy klouzat po jazyku.

Voda, led a koktejly z brandy

Někteří výrobci doporučují přidat před konzumací malinko vody, aby se uvolnilo ovocné aroma. Toto platí zejména pro silné destiláty (s vysokým obsahem alkoholu a nemusí se jednat pouze o brandy, týká se to například i silných rumů). Třeba takovou 70% slivovici si bez ředění příliš nevychutnáte.

Pokud si chcete přidat i led, tak pouze jeden a velkou kostku, aby se led rychle nerozpouštěl.  A také se led dává do skleničky jako první – nikdy ne obráceně. 

Brandy a zejména koňak se také dokonale hodí do míchaných nápojů. Pro spoustu míchaných drinků je koňak základem a takové koktejly jsou celosvětově vyhledávané.

Ovšem pro míchání koktejlů používejte základní řady brandy – tedy mladé.

Více o koktejlech z brandy se dočtete zde – Koktejly z brandy – ALKOHOL DRINK

Ušlechtilé destiláty, které zrály roky a mnohdy i desítky let pijte pouze čisté.