Jak se pije tequila

To jak pijete tequilu a jaký alkohol pijete všeobecně vůbec záleží zejména na tom, z jakého sociálně-kulturního prostředí pocházíte a v jakých zeměpisných šířkách žijete.

Pokud to vztáhneme na českou republiku a běžného Čecha, který v Mexiku nikdy nebyl, bude nejspíše ovlivněn spíše tím, co zná z reklamy a televize.

Konzumační rituály u tequily

  • Stříbrná tequila

Nejčastěji se spojuje se solí a limetkou.

  • Zlatá tequila

Tady je to obdobné jen se skořicí a pomerančem.

Zapomeňte na to.

Co nám připadá stylové, je pro Mexičany naprosto nepochopitelné. Tento tequilový rituál prý údajně vymysleli Američané, při svých pařbách v mexických letoviscích.

I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje (protože kšeft je kšeft a zákazník má vždy pravdu), tak ale rozhodně nepochází z Mexika. Mexičané nad tím jen nevěřícně kroutí hlavou,

Pravda je, že se tímto rituálem dá skvěle zastřít chuť nekvalitních a levných tequil mixto. Chuť těchto laciných lahví zakousnutím citrónu, olíznutím soli totiž naprosto přebijete. Jen těžko pak lze poznat, zda se jedná o tequilu dobrou či nikoliv.

Správný výběr láhve tequily je základ

Skutečné rozdělení tequil není na zlatou a stříbrnou.

Ve skutečnosti, až po proces destilace tyto dva nápoje vznikají naprosto totožně. Rozdíl je v tom, že zlatá tequila se stáčí do dřevěných sudů, kde zraje až několik dalších let a získává z dubového sudu další složky chutě a také svojí barvu. Výsledkem je chuťově bohatší profil tohoto nápoje.

Ale tequily zrají i v nerezových tancích, od kterých žádnou zlatou barvu jako od sudů nezískají. Mladé stříbrné tequily z nerezových tanků si uchovávají více chuti po samotné rostlině agáve.

U levnějších lahví pak dochází k barvení stříbrných tequil karamelem, aby vypadaly jako zlaté a to prostě nechcete.

Tequily se dělí na:

  • Blanco – čistě bílá tequila, která vzniká po druhé destilaci a nezraje déle než dva měsíce. Většinou je okamžitě lahvována. Má výraznou a ostrou chuť po agáve.
  • Reposado – tequila, která zrála v dubovém sudu alespoň 2 měsíce, ale maximálně 12 měsíců. Reposado má nazlátlou barvu a jemnou chuť po dubu.
  • Aňejo – tequila, která zrála v menších dubových sudech 1 až 3 roky.
  • Extra Aňejo – tequila, která zrála v menších dubových sudech déle než tři roky.  

Ovšem ani toto dělení není pro konzumenty tequily to úplně nejdůležitější.

Při výběru láhve si dejte pozor zejména na dvě věci:

  • Kvalitní mexická tequila a vůbec jakákoliv láhev tequily musí mít označení NOM – Normas Official Mexicana, za kterým následuje číslo. Toto číslo značí výrobce a zjistíte z něj, že se jedná o oficiální výrobek, tedy o tequilu, nikoliv o padělek. Pokud toto označení chybí, nejde vůbec o tequilu.
  • Na etiketě hledejte složení. Prvotřídní tequila by měla obsahovat vždy nápis 100% agáve. Pozor na tequily mixto, k jejichž výrobě byla použita nejen agáve, ale také obilí nebo cukrová třtina. Pokud je zde jen označení tequila, agáve může být při výrobě použito třeba jen 51% a pořád jde o regulérní tequilu podle mexických zákonů. Ovšem to není to, co hledáte.

Cena láhve není také úplně rozhodující, mnohdy tequily ze 100% agáve bývají velmi levné a naopak tequily mixto mohou patřit k těm dražším. Šikovný marketing dokáže pod známou značkou prodat i šunt za prémiovou cenu.

Čtěte pozorně etikety a nakupujte jen u oficiálních prodejců.

A jak se tedy správně pije tequila?

Pokud tedy máme láhev, která má na sobě číslo NOM a nápis 100% blue agáve, můžeme ochutnávat.

Taková tequila se obvykle vychutnává nechlazená, po malých doušcích z panákových sklenek (viz obrázek níže). A samotné pití tequily se pak prokládá pitím čisté vody. Takto si jí vychutnáte nejlépe.

Pokud se přidává k tequile sůl, tak se sype přímo do nápoje. Použití soli má své odůvodnění, když pijete nadměrné množství tequily v prostředí, jako je v Mexiku (vysoká vlhkost a horko), tak sůl pomáhá zadržet vodu v těle, aby nedošlo k odvodnění. 

Citron podávaný k tequile, obsahuje enzym „purin“, který napomáhá rychlejšímu odbourání alkoholu v těle, sklenka tequily se dá zakápnout šťávou z limetky či naředit grepovým džusem.

A hlavně tequilu hojně zapíjejte vodou.

Tequila je známá také jako součást nespočet míchaných nápojů. Mezi ty nejznámější patří Margarita, Tequila sunrise nebo Paloma. 

Více o koktejlech z tequily se dočtete zde – Koktejly z tequily – ALKOHOL DRINK

Mexičané sami servírují tequilu v kombinaci s nápojem sangrita.

Sangrita je pomerančová šťáva s přídavkem citronu, šťávy granátových jablíček a pálivé omáčky z chilli papriček. Nejprve vypijete panáka tequily, potom sangritu.

Vyzkoušejte si sami, nejlépe při návštěvě Mexika, ten rozdíl.