Jak si doma vyrobit likér Falernum

Tajemstvím chuti karibských nápojů je bezesporu likér Falernum.

Ten je postaven na destilátu z cukrové třtiny – nejčastěji silného rumu (overproof), který je infuzovaný chutí limet, mandlí, zázvoru, hřebíčku a dalším kořením. Samotný název Falernum neznalému příliš nenaznačí. V našich zeměpisných šířkách ani není příliš divu. Jedná se totiž o čistě karibskou a polynéskou záležitost.

Falernum vděčí za své jméno proslulému starořímskému vínu falernian (v latině falernum), ale dnes s vínem nemá vůbec nic společného a dnešní receptura je datována někdy do 18. století.

Charles Dickens jej ve svém literárním časopise All the Year Round roku 1892 popisuje jako podivný likér složený z rumu a limetkového džusu.

Falernum je ingredience, která dodává karibským a polynéským Tiki koktejlům dokonalou chuť. Nejvíce nalezne využití v tropických nápojích, čeho všeho lze pomocí něho dosáhnout je omezeno pouze vaší fantazií

Legenda říká, že likér na bázi cukrové třtiny Falernum vytvořil ve své kuchyni Sir James Mountjoy v roce 1840 a následně ho prohlásil za „vznešený likér pro bohy!“ Jeho potomek John D. Taylor později udělal z tohoto famózního barbadoského produktu základní zboží pro každý místní rum shop. Vytvořil produkt, jež se stal základem mnoha tradičních koktejlů z Karibiku.

Falernum, to je chuť a aroma mandlí, zázvoru, limetek a vanilky, stejně jako hřebíčku a dalšího koření. Se svou jedinečnou osvěžující chutí je tento likér zvláště vhodný k dochucení koktejlů. Lze ho využít i jako základ long drinků, například se sodou nebo s kvalitním tonikem a osminkou limetky vás může skvěle osvěžit.

Použití likéru Falernum

Likér s nezaměnitelnou sladkou chutí je základní ingrediencí koktejlů, např.:

  • Zombie
  • Corn ‚N‘ Oil
  • Planter’s Punch
  • Rum Swizzle
  • Ad.

Likér Falernum je výborná ingredience, pro zlepšení chuti koktejlů obsahujících citron nebo limety. Srovná kyselost drinku a zároveň mu propůjčí kouzelnou chuť koření. V koktejlech je jeho použití mnohostranné, ale opravdu překvapit dokáže v horkých čokoládách a latté.

Falernum se vyrábí také jako sirup, tedy bez alkoholu, kterým v některých barech nahrazují tento likér. Verze s alkoholem obsahuje silný rum a zdůrazňuje aspekty aromatizace hřebíčku, zázvoru a nového koření pro použití při míchání typicky tropických a Tiki koktejlů.

Pokud si chcete místo likéru připravit sirup, vynechte alkohol a přidejte cukr, který místo alkoholu v tomto případě slouží jako konzervant. Na 1 litr tekutiny jsou u sirupů potřeba cca 2 kg cukru. Sirup vám skvěle poslouží zejména pro přípravu tropických limonád. V závislosti na obsahu cukru je konzistence často hustá, a proto se někdy označuje také velvet Falernum, jako (sametové Falernum), a to právě kvůli pocitu, který zanechává na jazyku. Barva může být bílá až světle jantarová a může být také zcela čirá nebo průsvitná.

Ingredience pro přípravu likéru Falernum

Receptura je přibližně na 1 litr likéru.

  • 700 ml – silný rum s vyšším podílem alkoholu (60-75%, bývá označen jako overproof)
  • 500 g – třtinový cukr
  • 250 ml – voda
  • 8 ks – limetka (kůra + 150 ml limetkové šťávy)
  • 2 ks – pomeranč
  • 2 ks – citrón
  • 60 g – zázvor
  • 40 ks – hřebíček
  • 40 ks – nové koření
  • 6 ks – badyán
  • 1 kávová lžička – tekutý mandlový extrakt

Postup práce při přípravě likéru Falernum

  1. Limetky, citróny a pomeranče důkladně omyjeme teplou vodou, abychom z nich odstranili chemický postřik.
  2. Poté je na jemném struhadle ostrouháme, pouze svrchní, barevnou vrstvu kůry, která obsahuje aromatické esenciální oleje.
  3. Z limetek vymačkáme šťávu.
  4. Očistíme a jemně nastrouháme zázvor.
  5. Veškeré koření, nastrouhanou citrusovou kůru a nastrouhaný zázvor dáme do vhodné nádoby, nejlépe uzavíratelné sklenice, zalijeme rumem, uzavřeme a necháme macerovat. Čím déle tím lépe, ideální je několik týdnů, ale pokud hodně pospícháme, lze to zkrátit i na pár dnů. Denně protřepeme, a nakonec scedíme.
  6. Do hrnce dáme vařit vodu ke které přidáme scezené koření, nastrouhaný zázvor i citrusovou kůru a vše svaříme na mírném ohni, minimálně 30 minut. Poté opět scedíme, aby nám zůstala jen čistá tekutina.
  7. Přidáme třtinový cukr, který rozpustíme.
  8. Poté přidáme limetkovou šťávu a mandlový extrakt.
  9. Necháme částečně zchladnout a poté do hrnce přidáme rum.
  10. Promícháme a stočíme do čisté láhve.

Poznámka

  • Láhev před naplněním likérem vypláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout.
  • Pro scezení použijte jemné sítko, případně plátno, pro odstranění i drobných částic.
  • Likér se nekazí, je konzervován cukrem a alkoholem, trvanlivost je prakticky neomezená.
  • Konzistenci likéru lze upravovat přidáním cukru či rumu tak, aby byla optimální.