Jak si doma vyrobit ochucenou vodku

Vodka – to je silný čirý destilát s neutrální chutí. A právě tato neutrální chuť inspiruje nejen mnohé výrobce, ale i spotřebitele k experimentům a vymýšlení stále nových a nových chutí. Některé značky na tom mají dokonce chytře postavený marketing a mají dokonce celé portfolio ochucených vodek.

Absolut cokoliv

Ochutit vodku ale není opravdu nic složitého a lze to snadno uskutečnit i v domácích podmínkách, jak si ukážeme v tomto článku. Představíme si osvědčené varianty ale i příchutě vhodné k experimentům.

Pro začátek potřebujete pouze láhev oblíbené vodky a můžete se pustit do experimentování.

Kořeněné vodky

  • Pepř
  • Chilli paprika
  • Skořice
  • Vanilka
  • Anýz

Běžně se vyrábějí vodky s příchutí chilli papriček a pepře – tedy pálivější varianty. Oproti tomu jsou i aromatičtější kořeněné varianty kam patří třeba skořice, anýz, či vanilka.

Použít lze chilli papriky čerstvé, sušené i mleté, rovněž tak pepř celý i mletý. Intenzita chuti závisí na množství papriky či pepře a na délce macerování. Přičemž menší množství koření lze vyvážit delší macerací. A naopak pokud použijete koření hodně, celá macerace může trvat třeba jen hodinu či dvě. Pokud byste to s intenzitou chutí přehnali, lze to snadno zachránit naředěním ochucené vodky další neochucenou vodkou. V případě slabší chuti nechte koření macerovat déle, případně přidejte další koření. V případě mletého, či drceného koření je potřeba vodku po ukončení macerace přefiltrovat – na to se výborně hodí papírový kávový filtr.

V případě anýzu vanilky a skořice používejte raději koření celé, ušetříte si jednu filtraci.

Jak postupovat

Do láhve s vodkou dejte koření a nechte ho macerovat. Láhev uzavřete. Doba macerace se pohybuje od cca dvou hodin u intenzivních chutí až po dva týdny u méně výrazných chutí. a jak už bylo uvedeno výše, závisí také na množství použitého koření. Průběžně ochutnávejte a pokud budete s chutí spokojeni, vodku přefiltrujte, případně koření vyjměte a máte hotovo.

Ovocné vodky

Nejvhodnějším ovocem pro ochucení vodky jsou aromatické citrusy.

  • Grapefruit
  • Pomeranč
  • Citrón
  • Limetka
  • Mandarinka
  • Pomelo

Jak postupovat

Ovoce důkladně omyjte teplou vodou a kartáčkem. Poté ho osušte. Pro ochucení vodky potřebujete pouze vrchní vrstvu kůry, bez bílé dužiny, protože zde jsou obsaženy aromatické esenciální oleje. Pokud máte doma škrabku na brambory, opatrně v tenké vrstvě odkrajujte z ovoce svitky kůry. Tyto potom nechte macerovat v láhvi vodky cca dva týdny, ale opět záleží na množství vodky a kůry. Průběžně ochutnávejte.

Aby byla chuť snadno rozpoznatelná a identifikovatelná, používejte vždy jen jeden druh ovoce.

Další ovoce a ořechy

  • Jablko
  • Fíky
  • Višně
  • Kokosový ořech

Kromě citrusů lze vyrobit například vodku jablečnou, fíkovou či kokosovou. V případě jablečné a fíkové vodky je vhodnější použít jablka a fíky sušené a v případě kokosu mletou formu s následnou filtrací. Višně lze použít čerstvé či sušené.

Bylinkové vodky a med

Z bylinek je nejvhodnější máta peprná, použít lze také meduňku a bazalku. Zajímavostí je pak vodka koprová. Bylinky lze opět použít v čerstvé i sušené formě, u které je nezbytná následná filtrace.

Bylinky lze snadno kombinovat s medem. Ovšem maximálně jednu kávovou lžičku na půllitrovou láhev.

Závěr

Cílem výroby ochucené vodky je předat neutrálnímu alkoholu – vodce, zvolenou chuť ovoce, koření, bylin či ořechů, nikoliv výroba nějakého sladkého likéru na bázi vodky. Vyhněte se slazení vodek cukrem.

Při přípravě ochucené vodky je potřeba mnohdy experimentovat a často ochutnávat, protože intenzita chuti předané macerací závisí na mnoha okolnostech, které se často ještě navzájem ovlivňují.

Jedná se zejména o:

  • obsah alkoholu ve vodce
  • množství vodky
  • okolní teplota
  • délka macerace
  • množství macerátu

Nebojte se použít i jiné ingredience, než jsou uvedeny v tomto článku.

Pokud použijete dostatečné množství přidané chuti a dodržíte dostatečnou dobu macerace, předaná chuť bude ve vodce jasně rozpoznatelná a identifikovatelná. Takovou vodku si pak lze vychutnat čistou, případně s ledem, či jí použít při přípravě koktejlů.