Jak správně podávat růžová vína
Růžová vína u nás bývají vnímána poměrně rozporuplně.
- Na jednu stranu jsou konzumenty vyhledávána pro svojí svěžest a netradiční barvu – přece jen růžových vín není tolik jako bílých a červených.
- Na druhou stranu jsou ale považována za něco méně kvalitního oproti bílým a červeným vínům. Jsou vnímána jako něco, co by opravdový znalec vín nikdy nepil.
S růžovými víny je spojeno i mnoho dalších polopravd, omylů a někdy dokonce i lží.
Traduje se, že by snad růžové víno mělo být určeno pouze k popíjení v letním období, u bazénu, nebo na zahrádce a podobně. Stejně tak se často předpokládá, že růžová vína nejsou určena k archivaci a měla by se vypít mladá a ještě nejlépe se sodovkou.
Jak tedy podávat růžové víno
S růžovými víny co se servisu týče je to velmi podobné jako s víny bílými.
Lišit se může spíše jen v detailech, a samozřejmě záleží především na charakteru samotného vína, neboť pouze jeho barva, ať již je růžová, bílá či červená, nezaručuje jeden daný postup.
Teplota podávání růžových vín
Stejně jako u všech ostatních vín tak i u růžového platí, že čím je víno lehčí, tím mu svědčí nižší teplota. Naopak plnější vína, která jsou doslova naplněna aromatikou a chuťovými vrstvami, potřebují teplotu o něco vyšší, aby se mohla dobře rozvinout.
Šumivá a velmi lehká růžová vína můžeme s klidným svědomím nachladit na nějakých 6-8 stupňů. Pokud se Vám teplota zdá příliš nízká, je dobré myslet na to, že jakmile láhev vína vyjmeme z lednice a začneme s ní pracovat a konzumovat, její teplota mírně stoupne.
Naopak plná růžová vína můžeme chladit na 12-14 stupňů. Je to právě z toho důvodu, aby jejich chuťové i aromatické projevy vyzněly. Obecně totož platí, že nízká teplota tyto vlastnosti skrývá, zatímco vysoká teplota je velmi zvýrazní.
Intenzita růžové barvy vína hodně napoví
Poměrně spolehlivým vodítkem je barva vína. Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů, které běžně slouží pro výrobu červených vín. A barva červených vín pochází právě ze slupek modrých bobulek. Čím delší je kontakt slupek s moštem, tím je barva vína intenzivnější.
Zatímco pro červená vína se slupky macerují až několik týdnů, pro vína růžová maceraci počítáme v hodinách, maximálně jednotkách dní.
Pokud byl mošt macerován jen několik málo hodin, výsledné víno má velmi světlou růžovou barvu, často s jemnými šedými odlesky. Naopak těžší vína s delší macerací jsou barevně velmi výrazná, od syté růžové až na pomezí barvy lehkého červeného vína.
Dobrým vodítkem je i obsah alkoholu. Lehčí vína, která jsou dělána na každodenní nekomplikované pití či na popíjení v létě, mají obsah alkoholu nižší, zatímco plná složitější vína se vyznačují vyšším alkoholem.
Jaké sklenice na růžová vína
U šumivých růžových vín je to jednoduché – stejně jako u šumivých bílých vín je ideální sklenice ve tvaru vysokého uzavřeného tulipánu, který dovolí vyniknout aroma vína, ale zároveň nepodporuje rychlé unikání bublinek. Případně lze použít sklenice flétny na šampaňské.
Lehčí vína podáváme do klasických sklenic na bílé, pokud si hodláme užívat růžové plnějšího charakteru, může být tělo sklenice větší a mírně rozšířené.
Růžová vína není nutné před servisem nijak zvláště připravovat, stačí když jsou dobře vychlazena.
Dekantační karafa se u růžových vín používá pouze výjimečně a v praxi se s tím prakticky nesetkáte a pokud ano, bude se jednat o opravdovou vzácnost, o specialitu, u které vám vhodný postup podávání doporučí someliér.
Párování růžových vín a pokrmů
Stejně jako je tomu u jakýchkoliv jiných vín, tak i dobré růžové víno nám může udělat radost nejen samotné, ale i v různých zajímavých gastronomických kombinacích.
Suchá, tedy lehcí růžová vína se skvěle doplňují s rybími pokrmy či saláty, ale třeba i olivami a sýrem.
Plnější růžová vína pak skvěle doplní masové pokrmy, například lehčí úpravy vepřového, ale i masové paštiky či výraznější chuť uzenin.
Sladší vína budou spolehlivě fungovat se sladkými dezerty, například z čerstvým ovocem.