Jak správně skladovat destiláty

Destiláty dnes představují pro mnoho investorů a sběratelů prostě portfolio a zdatně tomu pomáhají i výrobci, kteří uvádějí na trh různé limitované edice svých výrobků.

Investor zakoupí jako investici a uskladní. Čas je v tomto případě rozhodující, protože počet kusů v limitovaných edicích bude už jen klesat (něco se rozbije, něco se vypije, něco se časem ztratí a něco se také zkazí) a s postupem času bude každá zbývající láhev nabývat na své hodnotě.

Ale nejde jen o limitované edice a investiční destiláty a i o běžné láhve určené ke konzumaci. Mnohdy člověk obdrží darem tolik láhví, že na konzumaci prostě nestačí. Uloží je tedy a konzumuje postupně, mnohdy po celé roky.

Ačkoliv alkohol nepatří mezi zásoby, které by se snadno kazily, je třeba ho i navzdory jeho trvanlivosti dobře skladovat. Zejména pokud nechcete přijít o kvalitu destilátů, výjimečnou chuť a aroma.

Co ovlivňuje kvalitu destilátu během skladování

Jaké jsou nejhorší vlivy, kterým byste se měli vyhnout:

  • Sluneční svit – vyšisuje vám oblečení i koberec a také vám kazí chuť destilátu – skladujte v temnu.
  • Teplotní výkyvy – to navazuje i na již zmíněné slunce. Chvíli teplo, chvíli chlad. To nedělá destilátům dobře.
  • Nevhodný uzávěr – důležité je zamezit pokud možno 100% přístupu vzduchu. Pokud uzávěr začne propouštět vzduch, destilát začne oxidovat, odpařovat se a být ovlivňovaný cizorodými pachy (pokud máte v té samé místnosti brambory, ředidla, barvy atd.).
  • Vibrace – ty ničí zejména víno, ale ani pro destiláty nejsou vhodné. 
  • Nevhodný obal – láhev, sud demižon, bečka.

 Nejčastější uzávěry lahví

  • Šroubovací – Pokud je šroubovací uzávěr dobře vyrobený, správně nasazený atd., stačí postavit láhev někam do temna do komory a máte hotovo. Investiční láhve jsou baleny v pěkných obalech, takže je v nich jednoduše ponecháte. Nový trend je, že dražší, investiční láhve začínají od šroubovacích uzávěrů ustupovat.
  • Korkový – Korkové uzávěry patří mezi ty tradičnější, nicméně nejsou příliš spolehlivé a mohou alkohol znehodnotit. Korek je náchylný na plíseň a pokud není neustále ve vlhkém prostředí, je to přeci jenom kůra stromu, velmi rád vysychá, zmenšuje svůj objem a začne propouštět vzduch. To má za následek oxidaci destilátu a jeho vypařování. Laik by řekl, že stačí prostě skladovat láhev na ležato a problém je vyřešený. Není. Korek se také velice rád rozpadá a uvnitř láhve destilátu je celkem velmi agresivní prostředí. Opět vinaři to znají. Kdo skladuje desetiletí vína grand cru, občas musí korkový uzávěr prostřednictvím specializované firmy vyměnit.
  • Silikonový – Dnes můžeme vidět , ale s tím, že původní korek je nahrazen silikonovou výplní, která je mnohem jistější a stabilnější.
  • Skleněný – Je považován za standart u opravdu drahých láhví. Takový uzávěr se běžně užívá při skladování chemikálií a je velmi spolehlivým řešením

Jak láhve skladovat

Skladujte na stojato, ideálně v teplotním rozmezí od 5 do 18 stupňů Celsia při relativní vlhkosti do 70 %. Jako u všeho alkoholu, dbejte na to, aby lahve byly uskladněny na suchém, chladném a čistém místě.

Láhev tedy skladujte ve vzpřímené poloze a počítejte s tím, že korek může časem propouštět vzduch a znehodnocovat vaši láhev. Jediné řešení je vosk. Zavoskovat hrdlo láhve a tím zcela obsah uzavřít. Dejte si pozor na poškození kolku (pozdější prodej). Zavoskované láhve, u kterých se obsah alkoholu nedotýká korku, jsou schopné vydržet i stovky let.

Pokud máte doma opravdu kvalitní vinotéku, zkuste si pohrát s teplotou a vlhkostí. Jde o velmi elegantní řešení, ale pořád s poměrně velkým rizikem rozpadu korku. Bohužel, taková je příroda a její zákonitosti. Pokud se vám podaří vytvořit vhodné mikroklima., je to řešení. Nevýhodou je pak vyšší energetická náročnost takového skladování.

Jak skladovat ovocnou pálenku 

Domácí slivovice je domácí slivovice. Věnovat byste jí měli dostatek péče nejen při výrobě, ale také při skladování. Po vypálení skladujte destilát v dobře uzavřené, ideálně skleněné nádobě ve sklepě nebo spíži. Vyhněte se místnostem, kde se mění průběžně teplota (například na půdě). 

Dejte si pozor na skladování pálenky v plastových lahvích, pet lahve mohou postupně působením alkoholu do destilátu vylučovat chemické složky. Dále byste ji neměli skladovat v dřevěných sudech, které jí dodají chuť třísloviny a pryskyřice. Pozor si dejte i na další nevhodné nádoby, jako jsou železné a hliníkové lahve.

Jak skladovat kvalitní destiláty

Říká se jim také investiční lahve. Jedná se o kvalitní lahve whisky, koňaku a dalších lihovin, které si většinou šetříte pro zvláštní příležitosti. Ačkoliv je můžete mít uskladněné v baru nebo ve vitríně, je také třeba minimalizovat teplotní výkyvy. Mějte alkohol uskladněný někde, kde je stálá teplota a minimum slunce – sluneční paprsky tady opravdu neprospívají. 

Kvalitní alkohol by měl být rovněž dobře uzavřen. Ideálně šroubovacím uzávěrem nebo korkem. Skladovat byste lahve měli v chladu, tmavém prostředí a na stojato. K uskladnění jsou skvělé i ochranné obaly na lahve. I přes dokonalé uložení není na škodu, když svou sbírku jednou do roka zkontrolujete, zda je v pořádku a zda neuniká vzduch. Také je dobré lahve obrátit dnem vzhůru. Jednak zjistíte případnou netěsnost a jednak se namočí korek, pokud v lahvi je. Tak se zajistí, že zátka nevyschne a nezmenší svůj objem. 

Kaly destilátů nejen jako důsledek nesprávného skladování

Občas se nám stane, že sáhneme po láhvi, kterou máme již nějakou dobu ve sbírce a všimneme si zákalu, poletujících cucků, které připomínají sněhové vločky, nebo malých kousků čehosi. Někdy si destilát takto dokonce už koupíme a pak řešíme co s ním. Je důležité si říct, že kal není na škodu a může mít celou řadu příčin.

Příčiny zakalení destilátu

Často se kal objeví kvůli špatnému skladování. Pokud totiž destilát necháme dlouhodobě vystavený přímému slunečnímu záření, začne se v něm srážet cukr a ten pak způsobuje zákal. Totéž se může stát, když projde velkým chladem a následně se zase rychle ohřeje, například při transportu v zimních měsících. V tomto případě jej můžete přecedit, pokud vám to po vizuální stránce vadí. Nebo ho jednoduše nechat tak, jak je. 

Někdy postačí, když je destilát příliš doslazený a cukr se usazuje na dně láhve sám i bez pomoci světla a tepla. Opět se nejedná o nic špatného, ale doporučujeme nenechávat láhve otevřené příliš dlouho, přeci jen nám slouží k pití. 

Pak je tu kategorie destilátů, které nejsou po stočení ze sudu filtrované, a v tom případě je kal dokonce žádoucí. Pokud byl sud hodně vypálený, můžete v destilátu najít i malé kousky ohořelého dřeva. Přitom se ale jedná o nezávadný výrobek a naopak je to taková malá přidaná hodnota. V případě, že u nefiltrovaných destilátů vidíte sraženiny podobné sněhovým vločkám, nejedná se o plíseň, jak si mnozí myslí, ale jednoduše o zbytky, které si rum přinesl ze sudu.

Jako dalšího z viníků tu máme vyschlý korek. Pokud lahve pravidelně neotáčíte, abyste ho navlhčili, může se korek začít drolit. Bohužel nikdy nevíte, jak dlouho stál konkrétní kus ve skladu nebo v obchodě, kde kvůli vysokému počtu lahví není v silách zaměstnanců o destilát pečovat, jak by si zasloužil. Může se proto stát, že vám přijde láhev již s lehce se drolícím korkem. Pokud rum chcete vypít, jednoduše ho opatrně otevřete. Přes sítko přeceďte do čisté a suché láhve a následně jej vraťte a vyměňte víčko. 

Mějte vždy na paměti správné skladování destilátu, zejména u dražších investičních láhví, které budou uloženy delší dobu. Tak se můžete aspoň částečně vyhnout zakalení. Je ale důležité si uvědomit, že ne vždy mu jde přejít. Zákal není na škodu a u nefiltrovaných destilátů je naopak velmi žádaný.