Koktejlové bitters 3/3 – Průmyslově vyráběné bitters
Bitters, to je aromatický přípravek určený k dochucení míchaných nápojů.
Na trhu s alkoholickými nápoji existuje více než 50 značek koktejlových bitters, a některé z nich vyrábějí i desítky příchutí. Máte tak na výběr doslova stovky příchutí hořkých bitterů a na trh přicházejí stále další.
Jedná se o různé variace na běžnější aromatické chutě, které vytvořily spektrum pokrývající snad všechny možné představitelné chutě citrusů, koření a rostlinných tónů. Pokud si dokážete představit příchuť, kterou byste rádi ochutili svůj koktejl, s velkou pravděpodobností existuje.
Tyto malé lahvičky lihovin naplněné koncentrovanou chutí rostlinných látek, bylin a koření, se používají k ochucení koktejlů. Jsou nezbytné v moderní mixologii, protože díky nim je chuť nápojů neobyčejně komplexní, stačí přidat jen pár kapek. Je to proto, že se vyrábějí z tolika různých přísad a chutě nejsou snadno rozpoznatelné. Prvními bitters, které byly masově vyráběny, byly hořké Angostura, uváděné na trh jako léčivé tonikum v polovině 19. století. Dnes je ale nejoblíbenější použití v koktejlech.
Bitters, to je neutrální alkohol naplněný bylinkami, kořením, ovocem, kořeny, kůrou stromů a dalšími rostlinnými látkami. Mezi běžné složky bitters patří pomerančová kůra, kořen hořce, kůra kasie, kascarilla a kůra mochyně. Většina bitters má mezi 35 až 45 % alkoholu, přestože je obsah alkoholu poměrně vysoký, používají se v tak malém množství, že alkohol, který přidávají do nápoje, je téměř zanedbatelný. Můžete je tedy bez obav použít i k ochucení nealkoholických koktejlů a limonád.
Jak si vybrat ty správné bitters
Tohle je docela složité, protože to záleží především na tom, jaké koktejly připravujete, co vám chutná a co máte v oblibě. A jak už je napsáno výše, výběr je opravdu velký.
- Nechte si namíchat oblíbený koktejl nejprve bez bitters a poté s nimi a sami porovnejte rozdíl v chutích obou koktejlů.
- Nechte si poradit od zkušeného barmana s ohledem na to, jaké koktejly budete připravovat, protože nejsou bitters jako bitters.
- Pokud stále nevíte, začněte s klasikou – Angostura Aromatic Bitters jsou nejoblíbenější bitters na světě, které dodají komplexní chuť snad úplně každému koktejlu. A až je vyzkoušíte, tak se později třeba propracujete v chuti dále.
- Zkuste si připravit bitters doma, dle naší receptury uveřejněné v minulém díle tohoto článku.
Bitters prodávané na trhu
Angostura Aromatic Bitters
- Angostura Aromatic Bitters, proslulé kapky s nezaměnitelným aromatem koření, jsou nejstarší a nejoblíbenější bitters na světě. Jejich historie se začala psát roku 1824, kdy je vytvořil Dr. Siegert. Původně byly určeny k úlevě od žaludečních potíží a k podpoře trávení, brzy nato se však začaly přidávat do drinků. Dnes jsou nedílnou součástí klasických koktejlů, jako je Old Fashioned, Manhattan nebo Pink Gin. Díky své schopnosti dokonale drink dochutit se však běžně používají také v moderní mixologii. S bitters Angostura se kreativitě meze nekladou, přidejte pár střiků do vašeho oblíbeného drinku a sledujte, jak jeho výslednou chuť ovlivní.
- Angostura Orange Bitters – pomerančová varianta bitters.
- Angostura Cocoa Bitters – kakaová varinta bitters.
Fernet Stock Bitters
Bylinný likér byl odpradávna oblíbeným prostředkem na podporu trávení u mnichů v italských klášterech. Právě ti mu dali název fernet – hořký. Jeho recepturu v roce 1850 zdokonalil milánský lékař a fernet putoval do lékáren jako lék na špatné zažívání. Brzy se jeho výroba přesunula do lihovarů a fernet se proslavil po celém světě. I Lionello Stock svou destilerii založil v Itálii a se svým partnerem začal vyrábět skvělý bylinný likér. Válka se ale na jeho rodné zemi tvrdě podepsala a tak výrobu přesunul do Československa. Nová Stockova destilerie sídlila kousek od Plzně, v Prádle u Nepomuku, kde ji najdete dodnes. A Fernet Stock nově začal s výrobou koktejlových bitters.
- Fernet Stock Bitter N0 20 Pale 0,2l 48% vyrábí se kombinací fermentovaného a nově vyvinutého macerátu. jedná se o směs obohacenou o extrakty z hřebíčku a exotického ovoce vyniká vyváženým poměrem hořčin a ovocných tónů. Fernet Stock Bitter N0 20 Pale se hodí pro přípravu svěžích koktejlů na bázi světlých a agricol rumů, ginu, tequily, mezcalu a jiných světlých destilátů. Stačí pár kapek a vytvoříte špičkový koktejl.
- Fernet Stock Bitter N0 21 Dark 0,2l 47% vzniká kombinací fermentovaného a nově vyvinutého macerátu. Unikátní směs 30 bylin je doplněna o extrakty z hřebíčku a přírodní skořicové silice. Vyniká vyvážením hořčin a kořeněných tónů. Tenhle bitter je perfektní pro přípravu Tiki koktejlů a drinků na bázi rumu, bourbonu, koňaku a jiných výrazných destilátu. Stačí pár kapek a snadno připravíte míchaný nápoj na profesionální úrovni.
Regan’s Orange Bitters
- Poté, co nenašel pomerančové bitters, které by vyhovovaly jeho náročné chuti, se významný recenzent, spisovatel a slavný barman Gary „Gaz“ Regan rozhodl, že si vyrobí svoje. Trvalo dlouho, než se mu podařilo vymyslet ideální recept, na jehož výrobě se následně dohodl se společností Sazerac. Na projektu pracoval tým vědců a po mnoha pokusech a omylech (a pěti jiných várkách) spatřily světlo světa Regan’s Orange Bitters No. 6. Mají delikátní komplexní pomerančovou chuť infuzovanou kořeněnými tóny skořice a hřebíčku. Jsou nepostradatelné pro koktejly založené na whisky, klasické koktejly, martini, ale i při přípravě jídel.
Peychaud’s Bitters
- V roce 1793 opustil lékárník Antoine Amedie Peychaud ostrov San Domingo a vydal se na cestu do New Orleans. Mezi několika jeho cennostmi byl recept na výrobu bitters. Tyto kapky byly všestranně prospěšné při mnoha nemocech, dodávaly ale také extra říz nápojům z koňaku, které podával svým přátelům. Peychaud’s Bitters jsou dodnes vyráběny dle původního receptu, který je přísně střeženým tajemstvím, a patří mezi nejprodávanější značky bitters na americkém trhu. Jsou důležitou součástí koktejlu Sazerac, používají se také pro Manhattan, Old Fashioned a mnoho jiných klasických koktejlů. Chuť je sladká s jemnými tóny višně, hřebíčku a muškátového oříšku ve vůni.
Fee Brothers Bitters
Fee Brothers dodá každému koktejlu specifickou intenzivní příchuť. Za vysokou kvalitou stojí čtyři generace stará rodinná firma, která vyrábí špičkové koktejlové směsi, bittery, aromatické sirupy a další nápojové přísady. Zejména v západních zemích je značka Fee Brothers léty prověřená a symbolizuje kvalitu, kterou je velmi těžké nahradit.
- Fee Brothers Rhubarb Bitters je rebarborová směs, která vynikne v chuti jakéhokoliv míchaného nápoje. Již pár kapek rebarborového Fee Brothers dodá každému koktejlu specifickou intenzivní příchuť.
- Fee Brothers Cranberry Bitters je ovocná směs brusinek a koření, která vynikne v chuti jakéhokoliv míchaného nápoje.
- Fee Brothers Peach je bitter z pečlivě vybraných broskví.
- Bitter Fee Brothers Aztec Chocolate vychází z tradiční receptury starých Aztéků, kteří vyráběli nápoj z kakaa, pepře a koření. V chuti je kromě aztécké čokolády cítit pikantní nádech papriky.
- Fee Brothers Old Fashioned Bitters je směsí těch nejlepších ingrediencí z celého světa, které každému koktejlu a míchanému drinku dodají unikátní, skořicovo-pomerančový říz a aroma s nahořklým závěrem.
- Fee Brothers Grapefruit je bitter z pečlivě vybraných grapefruitů. Všem koktejlům a míchaným drinkům dodá osvěžující a intenzivní citrusové aroma.
The Bitter Truth
- The Bitter Truth Jerry Thomas Own Decanter Bitters je založen na receptu Jerryho Thomase, který je považován za nejvýznamnějšího barmana 19. století. Aroma a chuť je velmi ovocné a hořké. Citrusové plody, s ovocem se krásně pojí s pikantní a hořkou chutí hřebíčku a skořicí.
- The Bitter Truth Olive Bitters 0,2L dodává nápojům středomořskou vůni s jemnou příchutí zelených oliv, náznaky soli a tóny slaného nálevu, hořčice, šalvěje a tymiánu. Jsou perfektní pro všechny bílé lihoviny a obohacená silnější vína. Má zajímavé, jemně slané aroma plné zelených a černých oliv s nádechem kyselého octa. Celkový pikantní chuťový profil s jemnými hořkými tóny harmonicky doplňuje aroma česneku.
- The Bitter Truth Grapefruit dodá jemnou, a přesto osvěžující chuť každému koktejlu a míchanému drinku. Skvěle se hodí především do těch, ve kterých je gin, vodka nebo blanco tequila. Grep se zde harmonicky setkává s chmelem a vytváří velmi svěží, citrusové tóny.
Všechny díly