Kubánský rum – Ron Santiago de Cuba

Santiago de Cuba je druhým největším prémiovým výrobcem kubánského rumu, založený v roce 1862 v nejstarším městě Kuby, které se také nazývá Santiago De Cuba. Na Kubě se říká, že tento Santiago de Cuba byl oblíbeným rumem Fidela Castra, což není překvapující, protože věděl, že to byla jeho revoluce, která vedla k znárodnění lihovaru. Během revoluce roku roku 1959 byl kubánský rumový průmysl znárodněn a rumy Santiago de Cuba začal vyrábět stát v bývalé lihovarské továrně Matusalem v kubánské oblasti Sierra Maestra z cukrové třtiny.

Kuba – zelená země se nachází mezi horami a mořem a má nepřekonatelné mikroklima.

Region Oriente je od roku 1862 známý jako kolébka lehkého rumu a Santiago de Cuba je městem, kde má svůj původ tradice Rona Ligera Cubano.

Pečující teplo karibského slunce, vlhkost země a moře se zde dokonale prolínají, aby vytvořily optimální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, obohacují proces stárnutí a vnášejí hloubku do této jedinečné tekutiny.

Rum je duší Kuby a to, co jej činí jedinečným, lze rozdělit na tři prvky:

  • region
  • suroviny
  • způsob zrání

Cukrová třtina z regionu Oriente

Unikátní je cukrová třtina z jihovýchodu ostrova. Prodchnutá mineralitou z moře a aromaticky sladká. Mikroflóra této země, kde se pěstuje cukrová třtina, pomáhá zaručit jedinečnou chuť tohoto kubánského rumu.

Odšťavňuje se jen to nejlepší, aby vyrobili melasu, která kombinuje vysoký obsah cukru, nízkou kyselost a nízkou viskozitu, takže je ideální pro destilaci. Tento čerstvý nektar je fermentován, destilován a filtrován přes dřevěné uhlí, aby se zjemnil jeho jemný, suchý charakter.

Zraje pouze v sudech z bílého dubu ve skladu Don Pancho, známém jako „katedrála kubánského rumu“. Jeho jedinečná poloha je tak blízko vlakových kolejí, že legenda říká, že se sudy při průchodu chvějí a ovlivňují proces stárnutí.

Zrozen z vášně Maestros del Ron Cubano

Mezi všemi rumy vyrobenými na světě jsou ty z Kuby ojedinělé. V roce 2010 byla kubánskému rumu udělena CUBA Denominación de Origen Protegida (dop), která zaručuje, že se vyrábí tradičním způsobem podle přísných a specifických kritérií.

Po více než 8 generací Maestros del Ron Cubano z města Santiago de Cuba dodržovali svou tradici a zkušenosti spíše než recept a vytvořili rum s rytmem a duší, který tančí ve sklenici a vždy sní o něčem lepším.

Pravé kubánské rumy mají zelenou záruční nálepku, která potvrzuje, že tam byly vyrobeny ze 100% kubánských surovin. DOP je dodatečná certifikace navíc, která zajišťuje dodržování přísných norem a úrovní kvality.

Všechny kubánské rumy zrají v sudech z bílého dubu a všechny, včetně „bílých“ rumů, zrají po smíchání podruhé. Proces mísení spolu s použitím různých typů sudů pro získání jemných variací chuti tvoří letitou odbornost kubánských rumových mistrů.

Toto dědictví spolu s klimatem jihovýchodu, kubánským způsobem výroby rumu a kombinací nových sudů s některými zrajícími mnoho let má za následek tekutinu, kterou nelze znovu vytvořit mimo její geografický a kulturní kontext.

Více informací zde – https://www.ronsantiagodecuba.com/

Portfolio produktů

Ron Santiago de Cuba Carta Blanca

Zraje v sudech z bílého dubu, je čistý a elegantní s doteky nedávno řezané cukrové třtiny a vyzrálých lihovin, je perfektní volbou pro přípravu koktejlu nebo pro vychutnání na ledu.

Ron Santiago de Cuba Añejo 8 Years Old 

Má ušlechtilou a intenzivní chuť díky zrání v dubových sudech, s jemnou vůní tropického ovoce se skvěle hodí do lahodných koktejlů nebo na led.

Ron Santiago de Cuba Extra Añejo 11 Years Old 

Je kouzelná směs sladkosti melasy z cukrové třtiny a jemného doteku Maestra. Jemné aroma s tóny vanilky, kokosu a suchých mandlí.

Ron Santiago de Cuba Extra Añejo 12 Years Old 

Je spojením tradice a modernosti, jehož výsledkem je exkluzivní vyjádření kubánského rumu. Suché, elegantní a přitom jemné, s tóny tmavé čokolády a suchého ovoce.