Metaxa – Poklad z Řecka
Metaxa tradiční řecká pálenka, nenapodobitelná brandy s příjemně sladkou a jemnou chutí. Společně Ouzem patří k nejznámějším a nejoblíbenějším tradičním řeckým alkoholickým nápojům.
Historie Metaxy
Obchodník a dobrodruh Spyros Metaxas dlouho dumal a experimentoval nad tím, jak vytvořit jemný a unikátní nápoj. Povedlo se mu to v roce 1888, kdy dal světu vůbec první láhev této jedinečné řecké brandy. Začal budovat palírnu. Při kopání základů našel minci bojovníka ze Salamíny, kterou najdete ve znaku každé Metaxy. Z palírny v Aténách začal vyvážet svůj jantarový poklad a položil tak základ řecké legendě.
Po smrti zakladatele se o značku starala jeho žena Despina, po které nesl jméno sud číslo 2. Netrvalo dlouho a Metaxa si začala budovat své skvělé jméno také mimo své domovské území. Jedinečnost nápoje Metaxa podtrhuje také fakt, že tento alkoholický nápoj tvoří mezi ostatními zrajícími destiláty zcela zvláštní kategorii.
Výroba Metaxy
K výrobě Metaxy se používají sluncem vysušené vinné hrozny tří druhů révy vinné, které se destilují a zrají minimálně tři roky v sudech z limuzského dubu. Počet let je na lahvích označen počtem hvězdiček. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín z ostrova Samos a s výtažky z růžových okvětních lístků a směsí bylin. Tato směs pak ještě půl roku zraje. Tím se výrobní proces liší od postupů používaných u klasických brandy. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 38 %.
Na kvalitu a zralost dohlíží Metaxa Master, který musí ovládat několik umění: Vybrat správné destiláty a muškátová vína z ostrova Samos, smíchat je v perfektním poměru a doladit chuť tak, aby Metaxa chutnala stejně skvěle.
Přesné složení a poměr jednotlivých surovin je výrobní tajemství.
Zrání Metaxy
Počet hvězd představuje počet let zrání směsi v sudu. Jedna hvězda znamená jeden rok zrání.
Metaxu rozdělujeme na tyto druhy:
- tři hvězdy
- pět hvězd
- sedm hvězd
- dvanáct hvězd
- dvanáct hvězd Grand Olympian Reserve
- dvanáct hvězd Private Reserve
Konzumace Metaxy
Metaxa se konzumuje čistá, případně s ledem. Lze ji použít jako bázi pro prémiové míchané nápoje. Hlavním znakem je tmavě medová až jantarová barva, v chuti můžete objevit stopy čokolády, karamelu a pomerančové kůry.
Často se používá jako základ míchaných nápojů, Populární je například míchaný drink SunTonic, který se skládá z Metaxy, toniku, plátku pomeranče a řezu citronu. dále například koktejl Alexander nebo Greek Mojito. V zimě můžeme tento nápoj podávat jako grog, tzv. bernardýn, nebo ho míchat s tonikem. Metaxu můžeme přimíchat například do letních ovocných či zeleninových salátů nebo ji použít k flambování.
Metaxa se exportuje prakticky do celého světa a v České republice a na sousedním Slovensku patří k nejoblíbenějším importovaným destilátům vůbec.