Nanuky s alkoholem – Netradiční dezert

Nanuky s alkoholem, to je naprosto originální a nevšední osvěžení zejména pro horké letní dny, tento nevšední dezert využijete především při zahradních party, či nějakém tom letním grilování spojeným s popíjením alkoholu. Hosty s nimi můžete dokonale překvapit. S alkoholovými nanuky rozhodně nešlápnete vedle a lze jimi snadno nahradit i letní drink.

Příprava je velmi snadná a rychlá a veliká výhoda tohoto alkoholického dezertu spočívá především v tom, že ho můžete připravit do zásoby ve volném čase. Stačí mít dostatek místa v mrazícím boxu, protože jakmile jednou svým hostům tyto alkonanuky nabídnete, už je po vás budou chtít stále.

Jak na domácí nanuky s alkoholem

Pokud budete připravovat tyto nanuky častěji, budete potřebovat formičky, tedy tvořítka na nanuky. Není to nic, co by se nedalo koupit online v e-shopu.

Pokud tvořítka nemáte, lze je nahradit různými plastovými nádobami, například od kelímky od jogurtů, či plastovými miskami. Ale toto je vždy provizorní řešení.

Samotná příprava nanuků nezabere příliš času, jedná se o snadnou a rychlou záležitost.

Vždy si připravíte směs, kterou nalijete do formiček, vložíte dřívko a necháte v mrazáku zmrznout. Nejlépe přes noc. Poté můžete nanuky z tvořítek vyjmout, přemístit je například do mikrotenového sáčku a formičky opět využít pro další dávku, pokud možno s rozdílnou příchutí, aby měli hosté možnost výběru. A takto stále dokola.

Pokud nemáte příliš času, není nutné čekat až do rána, nanuky můžete mít hotové již za pár hodin. Zde záleží především na výkonu vašeho mrazícího boxu.

Jestliže máte formičky bez držátek, dejte směs v nich do mrazáku a zhruba po hodině přidejte dřívka. Nanuk by měl být ještě dostatečně měkký na to, aby do něj šla dřívka zapíchnout, ale zároveň dost tvrdý, aby v něm neplavala.

Slazení nanuků je nutnost. V podchlazeném stavu sladká chuť tolik nevynikne. Na slazení nanuků nepoužívejte pokud možno sypký cukr, protože ten se v chladu velmi špatně rozpouští. Použijte med, případně si připravte cukrový sirup, který využijete i při přípravě koktejlů.

Recepturu najdete zde – Základní cukrový sirup – Simple syrup – ALKOHOL DRINK.

Rozpisy níže jsou vždy na 6 – 8 kusů, dle velikosti formiček.

Meloun s rumem

Meloun rozhodně patří mezi letní klasiku. A mražený melounový nanuk s trochou s bílým rumem si prostě zamilujete. Tohle je klasická varianta, po které hosté sáhnou jako po jedné z prvních.

Potřebné suroviny

  • 400 g vodního melounu, červený či žlutý
  • 50 g cukrového sirupu (simple syrup) případně medu, pokud nemáte, tak použijte bílý řepný cukr
  • Citronová šťáva z jednoho citrónu, případně z limetky
  • 1 dl. bílý rum

Postup přípravy

  1. Meloun vypeckujte a nakrájejte na kostky.
  2. V mixéru ho rozmixujte, přidejte cukrový sirup a citronovou šťávu.
  3. Na závěr přidejte bílý rum.
  4. Směs nalijte do formiček, vložte dřívko a nechte ztuhnout v mrazáku.

Rum s kolou nebo Cuba libre

Rum s kolou je oblíbená česká varianta mnohem známějšího Cuba libre, během minulého režimu se pro něj vžil název Kuba z Libně. Tento nanuk si samozřejmě můžete připravit jak z originálních surovin, a pak také ž českých surovin.

Potřebné suroviny na českou recepturu

  • 1 ks citrón
  • 1 dl tuzemáku
  • 50 g cukrového sirupu
  • 400 ml Kofoly

Potřebné suroviny na originální recepturu

  • 1 ks limetky
  • 1 dl třtinového rumu
  • 50 g cukrového sirupu
  • 400 ml Coca-Coly

Postup přípravy

  1. Citrus odšťavněte.
  2. Přidejte alkohol, cukrový sirup a promíchejte.
  3. Na závěr přidejte limonádu a už jen lehce zamíchejte.
  4. Směs nalijte do formiček, vložte dřívko a nechte ztuhnout v mrazáku.

Aperol spritz

Aperol spritz je velmi oblíbený italský letní drink. A ani v mražené podobě tomu nebude jinak, stále bude báječně chutnat po pomerančích.

Potřebné suroviny

  • 4 velké pomeranče
  • 100 ml likéru Aperol
  • 100 ml vína prosecco
  • 50 g cukrového sirupu (simple syrup)

Postup přípravy

  1. Odšťavněte pomeranče.
  2. Pomerančovou šťávu smíchejte s cukrovým sirupem, přidejte Aperol a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte prosecco a už jen lehce promíchejte.
  4. Směs nalijte do formiček, vložte dřívko a nechte ztuhnout v mrazáku.

Jahodové daiquiri

Kombinace jahod, limetky a rumu v jednom nanuku je neskutečně lákavá a opojná. tohle bude hit vaší zahradní party.

Potřebné suroviny

  • 400 g očištěných jahod
  • 50 g cukrového sirupu (simple syrup) případně medu, pokud nemáte, tak použijte bílý řepný cukr
  • Limetková šťáva z jedné limetky
  • 1 dl. bílý rum

Postup přípravy

  1. V mixéru rozmixujte jahody, přidejte cukrový sirup a limetkovou šťávu.
  2. Na závěr přidejte bílý rum.
  3. Směs nalijte do formiček, vložte dřívko a nechte ztuhnout v mrazáku.

Závěr

Všechny zde uvedené nanuky jsou pouze příkladem toho, co je možné v domácích podmínkách připravit. Ovšem možnosti jsou zde takřka neomezené a záleží jen na vašich chuťových preferencích a fantazii.

Všechny naše dezerty s alkoholem najdete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.