Nikita koktejl z Madeiry
Madeira dala světu nejen výborný koktejl s názvem Poncha, se kterým jste se na těchto stránkách již setkali, ale také poněkud bizarní koktejl s názvem Nikita, se kterým se seznámíme dnes.
Více informací o koktejlu Poncha najdete zde – Drink z Madeiry – Poncha – ALKOHOL DRINK
O koktejlu Nikita
Nikita, to je prostě, už jen podle seznamu potřebných ingrediencí, naprostá šílenost, které by snad mohl konkurovat jen český pivní koktejl Magické oko.
Vypadá to jako když pejsek s kočičkou vařili dort, až téměř nepoživatelně, ale nenechte se mýlit.
Výsledná chuť koktejlu je až překvapivě jemně vyvážená. Sladkost mu dodává ananas, hořkost pivo, kyselost víno a jemnou krémovost vanilková zmrzlina.
Koktejl je velmi osvěžující a je vyhledáván nejen turisty, ale i místními obyvateli. Na Madeiře tak zaujímá v oblibě druhé místo, hned za koktejlem Poncha, který je ale celkově mnohem známější.
Nikita je poměrně speciální drink, který v sobě spojuje dva nejoblíbenější české nápoje – víno a pivo. Receptura je ovšem mnohem variabilnější a tak se občas přidává i rum, pokud je originální receptura považována pro konzumenta za příliš light.
Koktejl se připravuje v mixéru a servíruje nejlépe na led do velkých sklenic na pivo. Vzhled koktejlu je tak velmi zajímavý – vypadá jako velké krémové smoothie.
A není asi ani nutné dodávat, že koktejl si nejlépe vychutnáte při návštěvě Madeiry, kde vám ho zručný barman připraví přímo před vámi.
Suroviny pro přípravu koktejlu Nikita
Suroviny jsou určeny pro dva velké koktejly.
- Čerstvý vyzrálý ananas – 1 ks
- Pivo, nejlépe ležák – 200 ml
- Víno, bílé, suché, nejlépe z Madeiry – 200 ml
- Vanilková zmrzlina, nejlépe smetanová – 150 ml
- Alternativně lze přidat také cukr, pokud není ananas dostatečně zralý a sladký, případně panáka rumu, pokud chceme drink silnější. Na madeiře se občas přidává i místní mučenka (passion fruit).
- Led
- Slámka širší
Postup přípravy koktejlu Nikita
- Naplníme půllitrové pivní sklenice cca do 1/2 kostkami ledu a necháme je chladit.
- Oloupeme ananas a část ho nakrájíme na kostky.
- Kostky ananasu řádně rozmixujeme v mixéru na homogenní kaši – potřebujeme 400 ml objemu.
- Do mixéru přidáme víno a zmrzlinu a důkladně promixujeme.
- Můžeme přidat i cukr a rum, případně mučenku – ale není podmínkou. Pokud je ale přidáme, opět důkladně promixujeme.
- Přidáme pivo a už nemixujeme, jen ho lehce rozmícháme v mixovací nádobě – třeba lžící.
- Koktejl z mixovací nádoby nalijeme do sklenic na led.
- Zdobíme plátkem ananasu.
- Vložíme slámku.
- koktejl je hotov.
Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.