Odrůdy révy vinné – K

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Kerner

Kerner je odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Německa. Odrůda Kerner vznikla roku 1929 křížením odrůd Trolínské (Trollinger nebo Schiava Grossa) x Ryzlink rýnský. Sklizeň hroznů odrůdy Kerner probíhá velmi brzy, bobule jsou odolné proti mrazu i plísni révové, odolnost proti plísni padlí a plísni šedé je nižší. V Německu je odrůda Kerner velmi populární i pro dobrou jakost vína v slabších ročnících. Charakter vína připomíná odrůdu Ryzlink rýnský s muškátovými tóny. Víno Kerner má zelenožlutou a slámovou barvu, chuť vína je plná a svěží s příjemnými kyselinkami a mírně nahořklým závěrem. Vůně vína je intenzivní až kořenitá, typicky ryzlinková s tóny lipového květu, másla, medu, muškátu a rybízu. Víno Kerner je vhodné podávat ke studeným předkrmům, grilovaným a uzeným masům, rybám, plodům moře a sýrům.

Všechny díly