Opilé cukroví 1/2 – Linecká kolečka a plněné ořechy
Přinášíme vám několik receptů pro přípravu opilého vánočního cukroví, tedy cukroví s alkoholem. Recepty na toto cukroví je samozřejmě možné si připravit, třeba jako dezert kdykoliv, nejen o vánocích.
Linecká kolečka s likérovým krémem
Linecká kolečka jsou oblíbeným cukrovím a obvykle bývají slepena rybízovou marmeládou. Ovšem lze pro tento účel použít i likérový krém, stačí si ho jen připravit ve hodné konzistenci. Po pár dnech se vsákne do pečiva a vše vytvoří chuťově harmonický celek.
Potřebné suroviny
Těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 200 gramů změklého másla
- 100 gramů moučkového cukru (+ ještě další cukr na obalení)
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml tuzemáku
- 2 vaječné žloutky
Likérový krém:
- 220 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 50 g moučkového cukru
- 125 gramů másla
- 100 ml tuzemáku
Postup práce
- Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí.
- Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
- Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary.
- Na jeden plech klademe plná kolečka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.
- Poté si připravíme krém.
- Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
- Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme tuzemák a na závěr přidáme studený pudink.
- Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici.
- Na kolečka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo ještě lépe – pomocí plnicího sáčku.
- Slepená kolečka na závěr obalíme v moučkovém cukru.
Ořechy plněné likérovým krémem
Ořechy plněné krémem patří mezi typické vánoční cukroví, které má rád snad každý. Výhodou tohoto upraveného receptu je, že si v něm vychutnáte i typický český likér tuzemák, který ořechům dodá delikátní a jemnou chuť.
Potřebné suroviny
Těsto:
- Mouka hladká 350 g
- Cukr moučka 150 g
- Vlašské ořechy mleté 120 g
- Změklé máslo 250 g
- Kakao hořké – 2 lžíce
Likérový krém:
- Máslo 120 g
- Cukr moučka 150 g
- Vlašské ořechy 60 g
- Tuzemák 100 ml
Postup práce
- Nejprve si připravíme těsto.
- V míse si dobře smícháme mouku a cukr.
- Ořechy rozmixujeme najemno – ideálně využijeme elektrický mixér, který nám usnadní práci. Poté k nim přidáme nakrájené máslo. Kdo chce mít cukroví o něco tmavší, přidá ke směsi i dvě lžíce kakaa.
- Těsto zpracujeme tak, aby připomínalo drobenku, ze které následně vytvarujeme kouli. Tu zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici uležet alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
- Těsto naplníme do formiček na ořechy – nezapomeneme do něj udělat prohlubeň, abychom měli místo na likérový krém.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 8 minut.
- Hotové ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
- Poté přistoupíme k přípravě krému.
- Změklé máslo vyšleháme společně s namletými ořechy a cukrem alespoň 5 minut, během šlehání do krému postupně přidáme tuzemák.
- Krém musí nabýt na objemu a být hezky našlehaný a pevný. Pokud je příliš hustý, přidáme další tuzemák, pokud příliš tekutý, přidáme další ořechy.
- Krém necháme odpočinout v lednici.
- Poté jej dáme do cukrářského pytlíku a plníme jím ořechy.
Cukroví skladujeme nejlépe v uzavřené nádobě v chladničce. Konzumujeme až po několika dnech, kdy je dokonale vláčné a chutě jsou propojené..
Všechny díly