Opilé cukroví 1/2 – Linecká kolečka a plněné ořechy

Přinášíme vám několik receptů pro přípravu opilého vánočního cukroví, tedy cukroví s alkoholem. Recepty na toto cukroví je samozřejmě možné si připravit, třeba jako dezert kdykoliv, nejen o vánocích.

Linecká kolečka s likérovým krémem

Linecká kolečka jsou oblíbeným cukrovím a obvykle bývají slepena rybízovou marmeládou. Ovšem lze pro tento účel použít i likérový krém, stačí si ho jen připravit ve hodné konzistenci. Po pár dnech se vsákne do pečiva a vše vytvoří chuťově harmonický celek.

Potřebné suroviny

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru (+ ještě další cukr na obalení)
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml tuzemáku
  • 2 vaječné žloutky

Likérový krém:

  • 220 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 50 g moučkového cukru
  • 125 gramů másla
  • 100 ml tuzemáku

Postup práce

  1. Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva.
  2. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí.
  3. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
  4. Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary.
  5. Na jeden plech klademe plná kolečka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.
  6. Poté si připravíme krém.
  7. Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
  8. Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme tuzemák a na závěr přidáme studený pudink.
  9. Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici.
  10. Na kolečka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo ještě lépe – pomocí plnicího sáčku.
  11. Slepená kolečka na závěr obalíme v moučkovém cukru.

Ořechy plněné likérovým krémem

Ořechy plněné krémem patří mezi typické vánoční cukroví, které má rád snad každý. Výhodou tohoto upraveného receptu je, že si v něm vychutnáte i typický český likér tuzemák, který ořechům dodá delikátní a jemnou chuť.

Potřebné suroviny

Těsto:

  • Mouka hladká 350 g
  • Cukr moučka 150 g
  • Vlašské ořechy mleté 120 g
  • Změklé máslo 250 g
  • Kakao hořké – 2 lžíce

Likérový krém:

  • Máslo 120 g
  • Cukr moučka 150 g
  • Vlašské ořechy 60 g
  • Tuzemák 100 ml

Postup práce

  1. Nejprve si připravíme těsto.
  2. V míse si dobře smícháme mouku a cukr.
  3. Ořechy rozmixujeme najemno – ideálně využijeme elektrický mixér, který nám usnadní práci. Poté k nim přidáme nakrájené máslo. Kdo chce mít cukroví o něco tmavší, přidá ke směsi i dvě lžíce kakaa.
  4. Těsto zpracujeme tak, aby připomínalo drobenku, ze které následně vytvarujeme kouli. Tu zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici uležet alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
  5. Těsto naplníme do formiček na ořechy – nezapomeneme do něj udělat prohlubeň, abychom měli místo na likérový krém.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 8 minut.
  7. Hotové ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
  8. Poté přistoupíme k přípravě krému.
  9. Změklé máslo vyšleháme společně s namletými ořechy a cukrem alespoň 5 minut, během šlehání do krému postupně přidáme tuzemák.
  10. Krém musí nabýt na objemu a být hezky našlehaný a pevný. Pokud je příliš hustý, přidáme další tuzemák, pokud příliš tekutý, přidáme další ořechy.
  11. Krém necháme odpočinout v lednici.
  12. Poté jej dáme do cukrářského pytlíku a plníme jím ořechy.

Cukroví skladujeme nejlépe v uzavřené nádobě v chladničce. Konzumujeme až po několika dnech, kdy je dokonale vláčné a chutě jsou propojené..

Všechny díly