Pivní styly – Porter
Porter je tmavé a silné chmelové pivo s příchutí sladu, které se od 18. století vařilo zejména v Anglii, v Prusku a v pobaltských zemích.
V Anglii znamená velmi tmavé pivo se spodním kvašením a s 5% objemovým podílem alkoholu, v Německu silnější, se 7–9 % alkoholu. Také v Polsku a pobaltských zemích má větší obsah alkoholu.
V Čechách začal porter vařit pardubický sládek A. Šimonek roku 1890 a pardubický pivovar Pernštejn opět vaří 19° porter podle původního receptu.
Historie pivního stylu porter
V roce 1721 bylo pivo Porter poprvé popsáno na britských ostrovech jako tmavě hnědé pivo, které bylo vyrobeno s přídavkem pražených sladů. Londýnští výčepní často „řezali“ různá piva a hlavně čerstvé pivo se zkaženým pivem, aby měli stále konzumovatelný nápoj pro dělnickou třídu z továren a doků za přijatelnou cenu.
Z náhodně mixovaného piva různých kvalit se brzy stal masově vyráběný produkt. Tak se zrodil Porter (volným překladem služebník/sluha). V roce 1722 byla londýnským sládkem Ralphem Harwoodem uvařena první várka tmavého piva určená pro dělníky.
Tento takzvaný Original Porter, vyráběný převážně z hnědého sladu, byl rubínové až hnědé barvy, s praženou a kouřovou chutí a vysokou hořkostí. Měl vysokou stupňovitost a tedy vyšší obsah alkoholu.
Během 19. stol. se díky největšímu průmyslovému a ekonomickému rozvoji v Anglii rozšířil po celém světě. Jeho chuť se neustále vyvíjela vlivem sofistikovanější výroby, za použití prvních světlých sladů.
Na konci 19. století v guinnessovském porteru převládly chutě pražené kávy. Vysoce pražené slady daly za vznik druhu Stout. Dá se tedy tvrdit, že Porter je předchůdcem piva Stout.
Dnes se Portery vaří po celém světě, oblíbené jsou v Číně, pobaltských státech, severní Americe. Většina současných piv tohoto jména je však vyráběna metodou spodního kvašení.
Druhy piva porter
Brown porter
Vůně je sladová s prvky jemně praženého sladu, může být až čokoládová, barva je hnědá. Chuť je sladová, vyskytují se především tóny jemně praženého sladu, doprovázená chuťovými stopami oříšků, karamelu, kávy, případně i lékořice.
Hořkost je obvykle, stejně jako říz, nižší. Tento styl vznikl v Anglii a můžeme ho považovat za předchůdce stylu Stout. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 – 5,4 procenty.
Baltic porter
Pivo s bohatě sladovou vůní, která obsahuje tóny oříšků, karamelu i lékořice. Objevují se také ovocné tóny švestek či třešní. V tomto ohledu mohou piva připomínat portské víno. Barva se pohybuje mezi tmavě měděnou až tmavě hnědou.
Chuť je velmi bohatá a sladová, můžeme nalézt stejné prvky jako ve vůni. Ke konci doušku můžeme pocítit příjemnou alkoholovou hřejivost. Hořkost je nízká a říz střední. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 5,5 – 9,5 procenty. Jedná se o tradiční pivo zemí kolem baltského moře.
American porter
Americké Portery bývají často tmavší a projevuje se v nich silný vliv pražených sladů na chuti a vůni. Bývají také silnější než English Porter, což se podepisuje na vyšší plnosti.
Chmelené jsou americkými odrůdami chmele, které vynikají střední až vyšší hořkostí, často s pryskyřičnými tóny. Citrusové vůně a chutě jsou nežádoucí. Silné verze mají alkoholovou hřejivost. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4,8 – 6,5% obj..