Pivo ze sedmého schodu – Jaká teplota je ta správná pro podávání piva

Doktor v podání Rudolfa Hrušínského říká: „To mi řekni, Karle, jak jsi přišel na to, že na sedmym schodě to má tu správnou teplotu?“ Karel v podání Mariána Labudy mu odpovídá: „Dlouhodobým zkoušením. Na šestým je teplý a na osmým už přechlazený.“

Tento zlidovělý citát z filmu „Vesničko má středisková“ sice něco málo o správné teplotě podávání piva napoví, ale většina národa stále dále tápe. Ne každý má doma sklep a schodiště, kde by mohl pivo chladit a pokud ano, teplota se výrazně liší sklep od sklepa a schodiště od schodiště.

V tomto článku se podíváme, jaká teplota je pro podávání piva ta správná.

Mnoho hospodských dělá stále stejnou chybu

V mnoha podnicích se drží hesla čím chladnější, tím lepší.

Možná to i myslí dobře, když zejména během letní sezony v horkém počasí pivo vychladí až někam k 5-ti stupňům Celsia a někde si také ještě vypomáhají tím, že dávají sklenice vychladit do mrazáku.

Velmi vychlazené pivo vám navíc načepují do ledové sklenice. Nápoj ve skle se tak rychle podchladí.

A takové pivo pak podávají konzumentům v domnění, že je osvěží nejlépe.

Výsledek je ten, že vás to možná osvěží, ale mnoho z vás nebude vůbec tušit, co to vlastně pije. Bude to velmi chladné něco. Podchlazením se z piva ztrácí veškeré chuťové vlastnosti.

Tady je špatně úplně vše.

Jak je to tedy správně

Pokud se pohybujeme v Česku, není moc co řešit.

V Čechách se vyrábí zejména ležáky plzeňského typu, u nich je teplota jejich skladování i servírování jasně daná. Není to tak, že by každá značka piva měla mít určenou jinou teplotu, při které je její pivo nejlepší.

Obecně se traduje, že by se tato teplota měla pohybovat mezi 5 až 8 stupni Celsia. a nutno dodat, že pivnice, jejichž koncept je na správně čepovaném pivu postaven tuto teplotu striktně dodržují. V létě by se ideál měl pohybovat při spodní hranici, v zimě naopak při horní hranici uvedeného rozmezí.

U tmavých českých piv, by pak teplota měla být nejlépe jeden až dva stupně vyšší než u ležáku, tedy někde mezi 7 – 9 stupni Celsia.

Při této teplotě totiž pivo ještě výborně osvěží, ale zároveň nechá vyniknout všech chuťovým a aromatickým látkám, které do něj zakomponoval sládek. Při nižší teplotě se pivo uzavře a není možno si vychutnat všechny chutě a vůně, a naopak u teplého piva chybí jeho osvěžující efekt.

U piva je to stejně jako u vína – i to se vám pěkně otevře, pouze když je užíváte ve správné teplotě.

Podle druhu vína jsou pak ještě rozlišeny suchá, polosladká, těžší, lehčí červená, jejichž servírovací teplota se mění o stupně Celsia nahoru – dolů. S pivem je to oproti vínům ale mnohem jednodušší. Jeho servírovací teplota je jednoznačně určena.

Dobře načepované a řízné pivo v orosené sklenici již samo vybízí k dalšímu napití. Pro plné vychutnání a pivní zážitek je důležitá správná teplota pro každý jeden druh čepovaného piva. Aby tomu tak mohlo být, je nutné dát do vzájemného souladu teplotu piva a teplotu pivního skla. Pivo nesmí být ani podchlazené a ani teplé. Díky tomu se v průběhu pití pivo plně otevře, vynikne jeho vůně a vytříbená chuť s akcentem na suroviny.

V každé případě by pivo mělo být servírováno do mokré, dobře umyté a vychlazené sklenice, aby při čepování neutrpělo ani minimální šok

Podchlazené, nebo raději teplé pivo?

Obojí je špatně.

Problém s podchlazováním se tak týká spíše podniků s příliš iniciativním výčepním, který se snaží vymyslet již vymyšlené a vylepšit již dokonalé, možná se chce odlišit od konkurence a v rámci dobré snahy vše zkazí.

Toto se dá ještě zčásti napravit tím, že host s konzumací počká. Pokud panuje horké počasí, nemusí trvat dlouho, než pivo získá tu správnou teplotu. Ale je to pořád kompromis, který negativně ovlivní kvalitu piva.

Opačná varianta – tedy teplé pivo je mnohem horší a také mnohem častější. Týká se zejména menších podniků, které nedisponují dostatečně výkonným chladícím zařízením a při vyšší nárazové návštěvnosti tzv. nestíhají pivo chladit na správnou teplotu.

A pak také různých sezonních stánků a venkovních výčepů, například v kempech, nebo na koupalištích, kde je ještě vše umocněno ještě tím, že jsou sudy piva skladovány v nevhodném prostředí, mnohdy na přímém slunci, nebo ve sluncem vyhřátém stánku.

Když pak prochází ze sudu potrubím do vaší sklenice, dochází k jeho šokovému zchlazení. Na to musí být často vyvinuta teplota nižší než 5 až 8 stupňů Celsia. Za cestu ze sudu do výčepu se musí pivo zchladit někdy i o 15 či 20 stupňů. Tím už ale nikdy nebude chutnat tak, jak by mělo.

Ve světě se čepují různé druhy piv

V zahraničí se občas piva servírují při velmi rozdílných teplotách.

  • Není nic mimořádného dostat pivo v namražené sklenici s teplotou blízko nuly a s ledovou tříští namísto bohaté, krémově husté pěny.
  • Opačným extrémem jsou pak piva cask Ale, jež dozrávají v sudu a která jsou servírována prakticky při pokojové teplotě.
  • Pro pšeničné pivo platí teplota podávání 10–12 stupňů Celsia, při které je nejlepší.
  • Silné 19% pivo typu porter se podává při 14–16 stupňů celsia.
  • Silný 21% Russian imperial stout stařený v sudu po whisky se pak podává dokonce při 22 stupních Celsia.
  • Některá piva bavorská či belgická se čepují dokonce i na 12 °C.

Správná teplota podávání piva pro jednotlivé pivní styly

Teplota podáváníDruh pivaPivní styl
0 – 4 stupně Celsiapiva, která není nutné příliš vychutnávatnízkoalkoholická piva, nealkoholická piva, cidery, cream ale
4 – 7 stupně Celsiapiva s vyšším řízem, při pití pro osvěžení a na žízeňprémiové ležáky a pilsnery, kolsch, německé pilsnery, ovocná piva, slazené lambic a geuze, silné evropské ležáky, golden ale, witbier, americké tmavé ležáky
8 – 12 stupnů Celsiapiva s plnějším tělem se širší paletou vůní a chutístout, dry stout, american pale ale, amber, porter, anglický golden ale, neslazené lambic a geuze, faro, belgický ale, dunkel, vídeňský ležák, schwarzbier, nakuřovaná piva, altbier, tripel, irish ale, francouzský a španělský cidre
12 – 14 stupnů Celsiapiva s vyšším obsahem alkoholu, jež by se nerozvinula při nižších teplotáchbitter, premium bitter, dark ale India pale ale, English pale ale, English strong ale, old ale, saison, Baltic porter, Belgian strong ale, weizenbock, bock, Scottish ale, American strong ale, English cidre
14 – 16 stupnů Celsiasilná piva s vysokým obsahem alkoholu silná vůně i chuťbarley wine, double IPA, imperial stout, eisbock, doppelbock, quadrupel, imperial IPA, medovina