Posouzení vín 1/3 – Barva

Posouzení vín

Barva vína

Posouzení barvy vína je ideální při denním světle, proti bílému pozadí a sklenice by měla být mírně nakloněná, abychom mohli lépe určit odstíny barvy.

Dalším krokem při hodnocení vzhledu vína je čirost. Víno má být čisté tj. čiré a bez nežádoucích zákalů. Tento jev nejlépe zhodnotíme, jestliže sklenici s vínem přidržíme před zdrojem světla (např. plamen svíčky). Poté vínem ve sklenici zlehka zakroužit, začne stékat po stěnách různou rychlostí a v různě mohutných praméncích tzv. slzách, nohách. Tato skutečnost určuje vliv alkoholu na viskozitu, čím vyšší obsah alkoholu je ve víně obsažen, tím má víno vyšší viskozitu. Soustředíme se i na vzhled hladiny, je-li hladká nebo porušená bublinkami oxidu uhličitého. Bublinky jsou pozitivem u vín typu sur lie, šumivých a mladých, v ostatních případech jsou pro kvalitu vína nepřijatelné.

Zajímavým parametrem při hodnocení vzhledu vína je jiskra, na tento parametr má vliv čirost vína a tím pádem lom světla. Laicky řečeno, jestliže je víno čiré a bez nečistot, má větší jiskru. 

Škála barevných odstínů je nastavena od světlé po tmavou.

Bílá vína

  • bezbarvá 
  • bledá 
  • světle zelená 
  • zlatavá 
  • světle žlutá 
  • slámová 
  • žlutohnědá 
  • jantarová

Růžová vína 

  • malinová 
  • jahodová 
  • lososová
  • barva cibulové slupky 
  • oranžovohnědé

Červená vína

  • nachová 
  • purpurová 
  • červenofialová
  • granátově červená 
  • kaštanová až hnědá

Barva vína je ovlivněna mnoha faktory např.

Stupněm zralosti: 

  • mladé víno se pyšní jemnou barvou se zelenými ( bílé ) nebo nachovými tóny ( červené ) starší víno získává tmavé tóny s hnědými odlesky (důvodem je pomalá oxidace při zrání vína)

Způsobem výroby: 

  • délka macerace hroznů 
  • použité odrůdy
  • technologický postup

Zemí původu vína:

  • Klimatické podmínky ovlivňují stupeň vyzrálosti hroznů a tím i barvu vína ( v zemích s chladnějším klimatem jsou většinou vína s jemnější barvou a naopak ).

Vizuální zhodnocení vína je neméně důležité jako posouzení vůně a chuti, vždyť pohled na sklenici vína je prvním kontaktem degustátora se vzorkem. 

Všechny díly