Povídání o brandy 3/3
Druhy brandy
Vinná brandy
Vinná brandy je vyrobená destilací fermentovaného vinného moštu. Existuje několik typů vinné brandy podle regionů.
- Koňak – Cognac je nejznámější francouzská brandy. Vyrábí se z hroznového vína ve francouzské oblasti Cognac. Mnoho koňaků se pije v jednoduchých koktejlech, například s troškou sody. Ve městě Cognac se také běžně popíjí koňak s tonikem jako aperitiv. Je dvakrát destilovaný pomocí tepelné destilace. Populární značky koňaku jsou Hennessy, Martell, Rémy Martin, Otard, Delamain a Courvoisier (oblíbený nápoj Napoleona).
- Armaňak je vyráběn z vína oblasti Armagnac na jihovýchodě Francie (oblasti Gers, Landes, Lot-et-Garonne). Destiluje se v měděných destilačních nádobách a nechá se zrát v dubových sudech z oblastí Gascony anebo Limousin. Armaňak byl první destilovanou lihovinou ve Francii. Populární druhy armaňaku: Darroze, Baron de Sigognac, Larresingle, Delord, Laubade, Gélas a Janneau.
Vinné brandy jsou také vyráběny v několika dalších zemích: ve Španělsku, Německu, Mexiku, USA a Jižní Africe. Jihoafrické brandy jsou vyráběné skoro stejně jako francouzský koňak – dvojitou destilací, v měděných destilačních nádobách a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. Americké vinné brandy pochází skoro všechny z Kalifornie. Více viz níže.
Evropská unie chrání použití názvu koňak. Tento název se smí používat pouze v případě brandy destilované a vyrobené v oblasti Cognac ve Francii, a název Armagnac zase pouze pro brandy z oblasti Gascony, vyrobenou tradiční metodou.
Brandy z vinných výlisků (pomace)
Tato brandy se vyrábí z fermentované vinné drtě, semen a stopek, které zůstávají po lisování vína. Nejznámějšími příklady jsou italská grappa a francouzský marc. Méně známé jsou loza z Chorvatska/Černé hory, zivania z Cyprusu, německý Tresterbrand, španělské orujo či portugalské aquardiente.
Ovocné brandy
Ovocné brandy se destilují z jakéhokoli ovoce kromě vína. Nejčastěji se používají jablka, švestky, meruňky, třešně, maliny, ostružiny či broskve. Tyto brandy jsou obyčejně čiré a jejich obsah alkoholu je 80° nebo 90° ( tj. 40% anebo 45% alkoholu).
Calvados je jablečná brandy z francouzského regionu Dolní Normandie. Mošt vylisovaný z jablek se nechá fermentovat s kvasnicemi a nakonec je dvakrát destilovaný. Je to hluboce ochucená brandy s tóny jablka a dřeva ze sudů, ve kterých zraje. Calvados chutná perfektně v kombinaci s kořeněnými doutíky.
Kirchwasser se vyrábí z třešní. Pálinka je tradičním maďarský nápoj, který může být vyráběn z různých druhů ovoce, ale třeba i z vlašských ořechů. Slivovice/sliwowica/slivovitz jsou pálenky vyráběné ze švestek v České republice (jmenovitě na Moravě), v Polsku (zejména v jižní hornaté části Polska) a v Srbsku.
Moravské a polské slivovice mohou mít i 70% alkoholu. V německy mluvících a skandinávských zemích jsou zase rozšířené lehké pálenky zvané Schnapps anebo Snaps, které jsou popíjené většinou k jídlu.
Z hlediska zrání rozlišujeme tři typy brandy
- Nezrající brandy – Mnoho druhů ovocné brandy a brandy z výlisků neprochází po destilaci zráním. Výsledkem je čirá tekutina.
- Brandy zrající v jednom sudu – Tyto brandy zrají v dubových sudech a v důsledku zrání mají zlaté a hnědé odstíny.
- Brandy zrající procesem solera – Některé brandy (zejména ve Španělsku) se nechávají zrát systémem solera. Principem tohoto zrání je řada sudů. Když je část destilátu z posledního sudu v sérii odebrána a nalahvována, je tento sud doplněn z předposledního sudu a tak dále, až do prvního je doplněn čerstvým destilátem
Brandy z ostatních koutů světa
Brandy de Jerez je španělská brandy z hroznového vína, které zrálo v sudech po Sherry. Pijte ji samotnou a ucítíte velmi zajímavé chutě. Známá je například značka Torres, což je současně i největší producent vína v Katalánsku.
Skvělé brandy dělají také v Arménii a Gruzii. Arménská brandy se více jak 130 let řadí mezi špičku ve své kategorii. Podepsáno samotným Winstonem Churchillem. Gruzínská brandy byla v Čechách vždy velmi oblíbená a říkalo se jí gruzínský koňak neboli gruziňák.
Pisco je jihoamerická brandy vyrobená z hroznů. Destiluje se v měděných nádobách pouze jednou a zásadně se neředí vodou. Pálenka se vyrábí od 16. století. Název pisco je poprvé písemně doložen roku 1684. O jeho původ vedou spory Peruánci a Chilané.
Italská pálenka Grappa pochází z kategorie brandy zvaných pomace brandies. Tyto brandy jsou vyrobeny ze surovin, které zbyly z procesu výroby vína. Grappa se pije čistá a při pokojové teplotě. Ovocné brandy zahrnují příchutě jako jablko, třešeň a hruška.
Může se namíchat do koktejlů místo jiných brandy, čímž se přidavá zajímavý chuťový profil. Lze je popíjet i čisté při pokojové teplotě, stejně jako jakoukoli jinou brandy. Pokud jsou příchutě a vůně příliš silné, přidejte kostku ledu a sodu.
Eau-de-vie je lehká brandy, která je čirá a bezbarvá. Může být vyrobena z různých druhů ovoce různé úrovně kvality. Je to v podstatě nezralá brandy, takže ovocné příchutě a vůně jsou více cítit než v jiných brandy.
Všechny díly