Queen Elizabeth’s Favorite Cocktail
Oblíbený koktejl britské královny Alžběty druhé i její matky. Královna Alžběta druhá jej s oblibou téměř denně konzumovala po mnoho let, jako aperitiv před obědem.
Tento koktejl je chuťově výborná a výrazná kombinace jednotlivých jasně definovaných chutí, které se výborně doplňují a vytvářejí jeden lahodný celek, ve kterém najdete chuť hořkosladkého vermutu Dubonnet, hořkého ginu a kyselého citrónu, doplněnou několika kostkami ledu.
Názvy koktejlu
Tento koktejl nemá jeden ustálený název, nejčastěji o v nápojových lístcích barů najdete pod následujícími názvy:
- The Queen’s Dubonnet And Gin Cocktail
- The Queen’s Dubonnet Cocktail
- Dubonnet & Gin
- Dubonnet Cocktail No.1
Pokud budete mít příležitost, určitě jej ochutnejte.
Recept na přípravu koktejlu
- Připravíme si potřebné ingredience:
- Dubonnet (1 dl) – červená varianta – 2 díly
- Gin (0,5 dl) – královna pila nejraději Gordons London dry gin – 1 díl
- Střik citronové šťávy
- Plátek citrónu na zdobení
- Kostky ledu
- Sklenici na stopce naplníme několika kostkami ledu.
- Na led nalijeme gin.
- Přidáme Dubonnet.
- Koktejl dochutíme střikem citrónové šťávy.
- Ozdobíme plátkem citrónu.
- Koktejl je hotov.
Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.
O Dubonnetu
Dubonnet je francouzské aperitivní víno, resp. vermut, jehož historie sahá až do roku 1846.
Jeho počátky se táhnou od Francouzské cizinecké legie až po koktejly moderních barmanů a mixologů, kteří jej stále rádi používají. Dubonnet je základem hned několika koktejlů.
Vytvořil jej pařížský chemik a obchodník s vínem Joseph Dubonnet jako prostředek k tomu, aby byl hořký lék chinin chutnější pro vojáky bojující s malárií v severní Africe.
Dubonnet je mix fortifikovaného vína s patentovanou směsí bylin, koření, kůr a léčivého chininu. Recept, který si vysloužil legendární status ve světě sofistikovaných nápojů.
Dolihované víno, které je přirozeně ochucené rostlinami a kořením. Tento elegantní aperitiv z Francie dlouho zraje v dubových sudech, a to v chladných a tmavých sklepích.
Vyrábí se z vína pěstovaného na bohatých vinicích slunné jižní Francie, které je smícháno s bylinkami a kořením. Na rozdíl od většiny ostatních vermutů je tento čistě přírodního charakteru.
Pro svůj unikátní charakter a bohatou chuť si Dubonnet vysloužil oblibu mezi barmany i významnými osobnostmi, včetně zástupců britského královského dvora.
Dubonnet představuje aperitivní víno, které se vyznačuje výjimečně lahodnou a bohatou chutí a výrazným aroma. Obsah alkoholu je 15 %. Vyrábí se jak v bílé, tak i červené variantě, která je považována za původní.
Servíruje se s ledem, velmi vychlazený nebo jako součást koktejlů.