Radler jako lehké letní osvěžení

Jeho historie sahá až k počátkům 20. století, kdy byl radler především v Bavorsku populární jako nápoj vhodný pro cyklisty. Odtud také jeho jméno, samotné slovo radler v němčině znamená právě cyklista.

O pivu odborníci na výživu a fitness tvrdí, že je to vynikající iontový nápoj, který dokáže lidskému tělu rychle dodat potřebné látky na jeho regeneraci, jediné negativum pak představuje právě alkohol, respektive jeho obsah v nápoji. Radler je na tom v tomto směru lépe, obsah alkoholu je oproti pivu cca poloviční. A protože je cca polovina piva v radleru nahrazena sladkou limonádou, obsahuje zpravidla i více energie.

Běžný nepivař ocení jeho ovocnou chuť, sladkost, svěžest a možná nakonec najde i cestu k běžnému pivu. A ortodoxní pivaři nad radlerem ohrnou nos, protože pro ně nejde o nic víc než o prznění dobrého pití. Ale ti ostatní, ti si ho možná dají rádi, natož pak teď během horkého léta.

Co je to radler

Radler, jinak též ochucené pivo nebo pivní mix, případně ovocné pivo, které je ale jinak běžně s ovocem vařeno, je typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Poměr obou hlavních složek je obvykle 1:1. Nápoj pochází z Bavorska. Obsah alkoholu obvykle nepřesahuje 2,5 %, existují však i výrobky s vyšším obsahem alkoholu. Dnes se jeho obliba rozšiřuje i do ostatních evropských zemí. Pivovary jej nabízejí v lahvích nebo plechovkách, případně se míchá přímo ve výčepu.

Původ radleru je nejasný

Rozšířená legenda, že radler vynalezl v roce 1922 Franz Xaver Kugler, se ukázala jako smyšlená. Kugler v té době vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova, kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako „cyklistický máz“ (Radlermaß).

V literatuře ale najdeme důkazy, že Radlermaß byl znám pravděpodobně už kolem roku 1900: o jeho čepování se zmiňuje např. bavorská spisovatelka Lena Christová ve své knize „Erinnerungen einer Überfüsssigen“ z roku 1912. A protože se vyprávění vztahuje k roku 1900, musel radler existovat již v oné době. Proto se u této legendy nejedná o nic jiného než dobře vymyšlenou historku, která má do Kugler Alm přilákat více hostů.

Momentálně se má za to, že Radlermaß vymysleli na konci 19. století v jednom ze sociálnědemokratických cyklistických klubů. Je ale velmi nepravděpodobné, že bychom se ještě mohli dopátrat pravého vynálezce radleru.

Varianty radlerů

V německy mluvících oblastech, ale i jinde, najdeme více variant radlerů, které se často také různě nazývají:

  • Ve Švýcarsku, Sársku, Itálii a Francii se radler nazývá Panaché, což ve francouzštině znamená „míchaný“. Poněmčená varianta je Panasch (Německé Švýcarsko, Sársko), psaná forma pak je Panasche. Ve Švýcarsku si kromě toho můžete objednat ještě kyselý Panasch (sauer), ve kterém se místo citrónové limonády používá minerální voda.
  • Směs černého piva a malinové limonády se v některých částech středního Německa nazývá Kachní rybník (Ententeich).
  • Pod názvem Almradler nebo prostě radler se skrývá nápoj vzniklý smícháním piva a bylinkové limonády Almdudler. Ve Vorarlbersku se navíc rozlišuje „sladký“ (s limonádou) a „kyselý“ radler (s minerálkou). „Kyselému“ radleru se v Rakousku taky někdy říká Soda-radler. Pivo s kolou se pak nazývá Diesel.
  • V severním Německu se při výrobě radlera vždy používá světlé pivo. Nápoj se většinou nazývá Alsterwasser, zkráceně Alster – pojmenování vychází z barevné podobnosti s vodou stejnojmenného hamburského jezera.
  • Používání pojmu Alster ale není vně severního Německa jednotné. Pod tímto pojmem se částečně rozumí mix s pomerančovou limonádou, pod pojmem radler oproti tomu mix s citrónovou limonádou, někdy se ale oba termíny používají jako synonyma. V Nizozemí se také používá světlé pivo, tam se ale směs nazývá Sněhurka (Sneeuwwitje).
  • V Berlíně, Braniborsku a severním Sasku-Anhaltsku se pro nápoj vžil také název Potsdamer, zkráceně Pots. Ovšem i tady člověk narazí na různé varianty: např. Radler označuje pivo s citrónovou limonádou, Alster pivo s pomerančovou limonádou, Diesel pivo s colou a Střik (Gespritztes) pivo s jakoukoli točenou limonádou.
  • V oblasti Porúří člověk rozlišuje podle druhu použité limonády mezi Radlerem (bezbarvá citrónová limonáda) a Alsterwasser (pomerančová limonáda).
  • V některých oblastech Münsterlandu (Severní Porýní-Vestfálsko) se pivo míchá s pomerančovou limonádou a označuje se jako Klobásková voda (Wurstwasser). Tento název pravděpodobně souvisí s barvou vody, ve které bývají naložené skopové klobásky.
  • Pro nápoj z piva a minerální vody někdy najdeme také označení kyselý radler (Radler sauer) nebo suchý radler (Radler trocken).
  • V anglicky mluvících zemích se pro tento nápoj používá termín shandy. Tato verze limonády smíchané s pivem se ale na britských ostrovech objevila údajně už v 50. letech 19. století, tedy ještě dříve, než v Německu na radler narazili. Oblíbená zámořská varianta tehdy vycházela z limonády zázvorové a nesla název shandygaff.

Radler v Česku

S nápadem na výrobu radleru u nás jako první přišla firma Heineken v roce 2002. Ta si radler dokonce zaregistrovala jako ochrannou známku – o dvanáct let později však tento nárok rozhodnutím soudu ztratila.

Český trh navíc podle všeho nebyl na tuto novinku připraven, a firma tak výrobu nápoje po třech letech zrušila kvůli nezájmu zákazníků. O pár let později se ale situace změnila – lidé přišli radleru na chuť (mimo jiné díky stále teplejšímu počasí), a i jeho výroba se tudíž rozšířila. Dnešní výběr je opravdu široký, a to nejen u velkých a malých pivovarů, ale i u privátních značek vybraných prodejních řetězců.

V současnosti se u nás vyrábí mimo jiné tyto radlery:

  • Heineken – Zlatopramen Radler Tmavý citrón, Radler Citrón, bezový květ & máta, Radler Tmavá višeň, Radler Brusinka, Radler Grapefruit a rozmarýn, Radler Grepefruit, Radler Mandarinka a jasmín, & Rybíz, Radler pomeranč a zázvor.
  • Staropramen – Cool lemon, Cool Jablko & Hruška, Cool Okurka & Limetka, Cool Grep, Cool Bezový květ & Lemongrass, Cool Malina & Borůvka, Cool Rybíz & Limetka, Cool Tmavá švestka
  • Plzeňský Prazdroj – Birell – Světlý, Polotmavý, Zelený ječmen, Bez lepku, Za studena chmelený, Stylu IPA, Pomelo & Grep, Polotmavý Citron, Malina & Limetka, Hrozno, Červený Pomeranč, Řízný citron, Citronáda, Bezovka, Cola a Ledový čaj nebo 
  • Černá Hora – Refresh Limetka + pomeranč.
  • Pivovar Humpolec – Bernard – piva s čistou hlavou Free, Švestka, Višeň a Jantar s čistou hlavou. Ovšem zde se jedná o nealkoholickou verzi.

Kvalita radlerů v Česku bývá většinou na nižší úrovni. Ovocnou složku tvoří většinou jen voda doplněná o sladidla, ochucovadla, aromata, podíl ovocné složky bývá zhruba jen do 2,2%. Existují však i kvalitnější výrobky, které obsahují přírodní ovocnou šťávu, např. ochucený Bernard jí obsahuje 1/3.

Závěr

Žádná tradiční receptura na radler neexistuje, ani není nikde stanoveno nějaké závazné složení, obsah alkoholu, či poměr ovocné složky. Tudíž nelze ani stanovit, jaké poměry by měl tento typ nápoje mít či kolik alkoholu nebo ovocné složky by měl správně obsahovat. Veškeré postupy i hodnoty záleží zcela na výrobcích. Míra alkoholu se však běžně pohybuje mezi cca 2–2,5 %.

U složení klasického piva je to velmi jednoduché – obsahuje jen vodu, ječný slad a chmel, respektive chmelové produkty. Ale složení radlerů je o dost komplikovanější.

Zkuste si vyrobit radler vlastní – smíchejte oblíbené pivo dle vlastního výběru s oblíbenou limonádou nebo ovocnou šťávou, opět podle vlastního výběru. Poměru jednotlivých složek by měl být cca 1:1, případně si ho můžete upravit podle vlastních chuťových preferencí.