Recepty na vánoční krémové likéry
Konec roku je typickým obdobím, kdy se u nás před vánocemi připravují oblíbené krémové likéry. Nejoblíbenějším z nich je pak domácí vaječný likér, eggnog, či vaječný koňak, jak jej někteří nazývají. Tento likér pro vánoční období typický a také na tomto webu již důvěrně známý, proto se mu v tomto článku již znova věnovat nebudeme.
Více informací o vaječném likéru najdete zde – Vaječný likér, vaječný koňak – ALKOHOL DRINK
Podíváme se ale na tři jiné likéry, které si lze doma snadno a rychle připravit. A tyto vlastnoručně vyrobené likéry vám mohou samozřejmě posloužit i jako dárky pro vaše blízké, protože vlastnoručně vyrobené dárky potěší vždy nejvíce, obzvlášť, pokud se jedná o lahodný krémový likér.
U všech receptů níže platí, že množství alkoholu můžete podle vlastních preferencí upravovat, stejně tak na vás necháme volbu značky alkoholu. A jestli se ale rozhodnete pro klasický český likér s příchutí rumu – tuzemák či zvolíte něco rafinovanějšího, to už je jen na vás.
Smetanový kávový likér
Potřebné suroviny na 1 litr likéru:
- 400 ml – smetana ke šlehání – 33%
- 300 ml – alkohol – nejlépe brandy, případně tuzemák
- 300 ml – kondenzované slazené mléko
- 1 vanilkový lusk, případně vanilkový cukr, pokud nemáme
- 20 g rozpustná káva
Postup práce:
- Ve vhodné nádobě, nejlépe míse smíchejte kondenzované mléko s alkoholem, smetanou, alkoholem, vanilkou i kávou.
- Směs důkladně vyšlehejte tak, aby byla homogenní.
- Pomocí trychtýře stočte do lahví.
Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.
Čokoládový likér
Potřebné suroviny na 1 litr likéru:
- 400 ml – alkohol, nejlépe tuzemák
- 200 ml – smetana ke šlehání
- 300 ml – kondenzované slazené mléko
- 150 g – čokoláda na vaření – hořká
Postup práce:
- Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce a velmi opatrně zahřívejte na vodní lázni.
- Přidejte čokoládu na vaření rozlámanou na kostky.
- až se čokoláda začne rozpouštět, smetanu s čokoládou vyšlehejte v homogenní směs a odstavte.
- Do částečně zchladlé směsi vmíchejte kondenzované mléko a alkohol.
- Za pomoci trychtýře stočte do lahví.
Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.
Karamelový likér se skořicí
Potřebné suroviny na 1 litr likéru:
- 100 g – cukr (krystal/krupice)
- 25 ml – voda
- 250 ml – smetana ke šlehání – 33%
- 300 ml – slazené kondenzované mléko
- 400 ml – alkohol, nejlépe tuzemák
- 25 g – skořice mletá
Postup práce:
- Nejprve si připravíme karamel – do hrnce dejte cukr, zalijte vodou a vše nechte ohřívat, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat.
- Odstavíme, aby se karamel nespálil a necháme karamel částečně zchladit.
- Do ještě teplého karamelu vmícháme smetanu.
- Přidáme kondenzované mléko, tuzemák a skořici a vše důkladně vyšleháme v homogenní směs.
Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.
Závěr
Výše uvedené likéry jsou pouze příkladem toho, co vše si lze připravit z běžně dostupných surovin. Samozřejmě je možné experimentovat jak se surovinami, tak i jejich množstvím.
Pokud jsou likéry pro konzumaci příliš tuhé, lze jejich konzistenci snadno upravit například přidáním trvanlivého mléka a jeho následným rozšleháním v likéru.
Rovněž tak je možné experimentovat s druhem alkoholu a jeho množstvím v likéru a také s obsahem cukru. Likéry by ale měly být přirozeně sladké a cukr působí v tomto případě i jako konzervant.
Trvanlivost likérů je v lednici nejméně měsíc, ale zpravidla tak dlouho vůbec nevydrží, protože bývají zkonzumovány mnohem dříve. Nezapomínejte na to, že všechny tyto likéry jsou výrazně kalorická záležitost.
Tip na závěr – všechny zde uvedené likéry lze také použít pro ochucení horké kávy.