Recepty na vánoční krémové likéry

Konec roku je typickým obdobím, kdy se u nás před vánocemi připravují oblíbené krémové likéry. Nejoblíbenějším z nich je pak domácí vaječný likér, eggnog, či vaječný koňak, jak jej někteří nazývají. Tento likér pro vánoční období typický a také na tomto webu již důvěrně známý, proto se mu v tomto článku již znova věnovat nebudeme.

Více informací o vaječném likéru najdete zde – Vaječný likér, vaječný koňak – ALKOHOL DRINK

Podíváme se ale na tři jiné likéry, které si lze doma snadno a rychle připravit. A tyto vlastnoručně vyrobené likéry vám mohou samozřejmě posloužit i jako dárky pro vaše blízké, protože vlastnoručně vyrobené dárky potěší vždy nejvíce, obzvlášť, pokud se jedná o lahodný krémový likér.

U všech receptů níže platí, že množství alkoholu můžete podle vlastních preferencí upravovat, stejně tak na vás necháme volbu značky alkoholu. A jestli se ale rozhodnete pro klasický český likér s příchutí rumu – tuzemák či zvolíte něco rafinovanějšího, to už je jen na vás.

Smetanový kávový likér

Potřebné suroviny na 1 litr likéru:

  • 400 ml – smetana ke šlehání – 33%
  • 300 ml – alkohol – nejlépe brandy, případně tuzemák
  • 300 ml – kondenzované slazené mléko
  • 1 vanilkový lusk, případně vanilkový cukr, pokud nemáme
  • 20 g rozpustná káva

Postup práce:

  1. Ve vhodné nádobě, nejlépe míse smíchejte kondenzované mléko s alkoholem, smetanou, alkoholem, vanilkou i kávou.
  2. Směs důkladně vyšlehejte tak, aby byla homogenní.
  3. Pomocí trychtýře stočte do lahví.

Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.

Čokoládový likér

Potřebné suroviny na 1 litr likéru:

  • 400 ml – alkohol, nejlépe tuzemák
  • 200 ml – smetana ke šlehání
  • 300 ml – kondenzované slazené mléko
  • 150 g – čokoláda na vaření – hořká

Postup práce:

  1. Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce a velmi opatrně zahřívejte na vodní lázni.
  2. Přidejte čokoládu na vaření rozlámanou na kostky.
  3. až se čokoláda začne rozpouštět, smetanu s čokoládou vyšlehejte v homogenní směs a odstavte.
  4. Do částečně zchladlé směsi vmíchejte kondenzované mléko a alkohol.
  5. Za pomoci trychtýře stočte do lahví.

Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.

Karamelový likér se skořicí

Potřebné suroviny na 1 litr likéru:

  • 100 g – cukr (krystal/krupice)
  • 25 ml – voda
  • 250 ml – smetana ke šlehání – 33%
  • 300 ml – slazené kondenzované mléko
  • 400 ml – alkohol, nejlépe tuzemák
  • 25 g – skořice mletá

Postup práce:

  1. Nejprve si připravíme karamel – do hrnce dejte cukr, zalijte vodou a vše nechte ohřívat, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat.
  2. Odstavíme, aby se karamel nespálil a necháme karamel částečně zchladit.
  3. Do ještě teplého karamelu vmícháme smetanu.
  4. Přidáme kondenzované mléko, tuzemák a skořici a vše důkladně vyšleháme v homogenní směs.

Skladujte v chladničce a podávejte nejlépe s ledem.

Závěr

Výše uvedené likéry jsou pouze příkladem toho, co vše si lze připravit z běžně dostupných surovin. Samozřejmě je možné experimentovat jak se surovinami, tak i jejich množstvím.

Pokud jsou likéry pro konzumaci příliš tuhé, lze jejich konzistenci snadno upravit například přidáním trvanlivého mléka a jeho následným rozšleháním v likéru.

Rovněž tak je možné experimentovat s druhem alkoholu a jeho množstvím v likéru a také s obsahem cukru. Likéry by ale měly být přirozeně sladké a cukr působí v tomto případě i jako konzervant.

Trvanlivost likérů je v lednici nejméně měsíc, ale zpravidla tak dlouho vůbec nevydrží, protože bývají zkonzumovány mnohem dříve. Nezapomínejte na to, že všechny tyto likéry jsou výrazně kalorická záležitost.

Tip na závěr – všechny zde uvedené likéry lze také použít pro ochucení horké kávy.