Réva vinná – Vitis vinifera
Pro výrobu vín je naprosto nezastupitelná. Pěstování vinné révy ovlivnilo celou kulturu lidstva a ovlivnilo i ráz krajiny. Tato rostlina lidstvo dodnes fascinuje.
Réva vinná je liánovitá rostlina z čeledi révovitých. Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem a pravděpodobně vznikla křížením divoké révy a vinné révy lesní. Již člověk mladší doby kamenné sbíral plody plané révy a jistě poznal i opojné účinky zkvašené šťávy z jejích bobulí.
Réva vinná se někdy označuje též jako evropská réva nebo jako ušlechtilá réva. Její plody (bobule) se používají k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů a oleje. Zemědělské odvětví, které se zabývá pěstováním a zkoumáním révy vinné, se nazývá vinařství.
Popis
Réva vinná je popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků. Mají-li možnost, pak jedinci divokých odrůd mohou ve volné přírodě dosahovat výšek až 30 m, přičemž průměr kmene u země může dosáhnout až 1,5 m; jsou popsány případy, kdy rostlina dosáhla výšky až 43 m. Jedinci kulturních odrůd na vinicích, které vinaři nenechávají dožít takového stáří, dorůstají výšky nejvýše 4 m při průměru kmene do 50 cm. Listy jsou v zásadě okrouhlé, se třemi až pěti laloky o průměru do 15 cm. Borka kmene je světlehnědá a loupe se v dlouhých pruzích. Letorosty jsou sytěji zabarvené, žlutohnědé nebo červenohnědé. Květy žlutozelené barvy vytvářejí bohaté laty. Kulturní odrůdy (V. vinifera subsp. vinifera) jsou jednodomé, divoké (V. vinifera subsp. sylvestris) jsou dvoudomé. Plodem jsou bobule kulovitého, vejčitého, nebo zaobleně válcovitého tvaru o průměru 0,4–1,5 cm a délce až 2,5 cm; u divokých odrůd bývají drobnější. Jejich barvy jsou velmi rozmanité, od zelené, zelenožluté, žluté po červenou až tmavofialovou. Kořeny běžně dosahují délky přes 10 m i na skalnatém podloží.
Pěstované odrůdy vinné révy
Dnes je známo na tisíce vyšlechtěných odrůd vinné révy, z toho 5000 odrůd odvozených od druhu Vitis vinifera. Vinná réva se pěstuje v různých klimatických podmínkách a vína se vyrábí různými výrobními postupy.
V České republice je pěstování vinné révy v severní vinařské oblasti střední Evropy. Teplotní výkyvy a působení vlhkého atlantského vzduchu zpomalují zrání hroznů a geologické složení půdy zajišťuje tvorbu aromatických a kořenných látek v bobulích. Vína pěstovaná v České republice mají originální charakter, který vyniká především při výrobě přívlastkových vín.
Odrůdy révy vinné pěstované v ČR
Bílé odrůdy
Aurelius, Devín, Chardonnay, Irsai Oliver, Kerner, Lena, Malverina, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené.
Červené odrůdy
Alibernet, André, Ariana, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka, Laurot, Merlot, Modrý Portugal, Neronet, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Syrah, Zinfandel, Zweigeltrebe.
Nejrozšířenější bílé odrůdy révy vinné v ČR
Müller Thurgau 11,1 % z celkové rozlohy vinic
Veltlínské zelené 11,0 %
Ryzlink vlašský 8,4 %
Ryzlink rýnský 7,1 %
Rulandské bílé 4,7 %
Sauvignon 4,5 %
Chardonnay 4,0 %
Neuburské 3,1 %
Tramín červený 2,9 %
ostatní 10,5 %
Nejrozšířenější modré odrůdy vinné révy v ČR
Svatovavřinecké 8,8 %
Frankovka 7,0 %
Zweigeltrebe 4,7 %
Rulandské modré 3,9 %
Modrý Portugal 3,9 %
ostatní modré odrůdy 11,1 %