Rum Swizzle, Bermuda Rum Swizzle

Koktejl Rum swizle je považovaný za bermudský národní koktejl, proto se také nazývá Bermuda rum swizzle.

Jedná se o vyváženou kombinaci místních lokálních produktů, tedy několika rumů a několika ovocných šťáv, které jsou doplněny koktejlovými bitters. V koktejlu tak najdete komplexní směs vyvážených chutí, sladké, kyselé a které by měly být v rovnováze.

Do receptury se přidává silný rum proto, aby vyvážil chuť ovocných šťáv. 

V mnoha bermudských barech panují dodnes spory, která že receptura koktejlu je ta úplně původní a originální. Ovšem v praxi barmani používají ty suroviny, které mají momentálně po ruce.

Náročnost přípravy koktejlu Bermuda Rum Swizzle

Tento bermudský národní drink připravujeme speciální metodou takzvaného swizzlování, podle kterého se tento koktejl také jmenuje. Není to nic jiného, než jen jiný název pro kvedlání. K výrobě tohoto koktejlu tedy můžete použít i kuchyňskou kvedlačku, protože většina lidí nebude mít bar vybavený originálním nástrojem. 

Pokud tedy máte kvedlačku, tak je příprava už velmi jednoduchá. Jednotlivé suroviny se pouze nalijí do džbánu barmanské míchací sklenice, případně rovnou do sklenky, pokud se připravuje jen jeden drink.

Vše se doplní ledovou tříští a pak už se jen kvedlá, tedy swizzluje, aby se všechny chutě propojily v jeden lahodný celek.

Nemělo by to celé trvat více než pár desítek sekund. Poté se koktejl rozlije do jednotlivých sklenic, které si můžeme už předem ozdobit.

Recept na přípravu koktejlu Bermuda Rum Swizzle

Receptura je na čtyři koktejly.

  1. Připravíme si potřebné ingredience:
    • Tmavý rum, nejlépe Gosling’s Black Seal – 120 ml
    • Zlatý rum, nejlépe Gosling’s Gold Seal – 120 ml
    • Čerstvá pomerančová šťáva, případně džus – 240 ml
    • Čerstvá ananasová šťáva, případně džus – 240 ml
    • Grenadina – 22 ml
    • Angostura bitters – 6 střiků (případně lze nahradit likérem Velvet Falernum)
    • Ledovou tříšť
    • Plátek ananasu na zdobení
    • Plátek pomeranče na zdobení
    • Koktejlovou třešeň na špejli na zdobení
  2. Do barmanské míchací sklenice nadávkujeme veškeré tekuté suroviny.
  3. Sklenici doplníme ledovou tříští.
  4. Pomocí kvedlačky vše kvedláme – swizzlujeme, pár desítek sekund, aby se chutě propojily.
  5. Poté obsah barmanském míchací sklenice rozlijeme do sklenic, ideálně určených na long drinky.
  6. Sklenice ozdobíme ovocem.
  7. Drink je hotov.

Původ a historie koktejlu Bermuda Rum Swizzle

Koktejl Bermuda Rum Swizzle patří k těm velmi starým a méně známým koktejlům.

Koktejl Bermuda Rum Swizzle je často označován za bermudský národní koktejl. Přesný původ této receptury je mírně nejistý, existuje totiž několik postupů přípravy z různých ostrovů a receptů v tisku, které se datují až do roku 1760. Mnohem později, konkrétně ve třicátých letech minulého století, se nabídka rumů na Bermudách skládala převážně z rumů Gosling’s a Bajan.

Barmani byli zvyklí využívat to, co měli po ruce, a proto se v receptech zpravidla objevují tři druhy džusu, sladidlo a drcený led.

Nejdůležitější ingrediencí ale byla kůra ze svižníku – anglicky Swizzle, odtud získal koktejl své jméno. Místní obyvatelé používali speciálně opracovanou kůru k míchání nápojů. Tato technika je mnohem starší než samotný nápoj, používala se totiž už v 16. století na západoindických cukrových plantážích.

Komu by se nezamlouval koktejl, který získal své jméno po lokálním nástroji, kterým byl v dávných dobách míchán? Ačkoliv se právy na Bermuda Rum Swizzle chlubí podnik Swizzle Inn, o jeho původ a originální recepturu se pořád vedou spory. Jedna věc je ale jistá, novodobá verze míchátka bohužel postrádá nejen původní funkci, ale i příjemnou vůni a kouzlo.