Rumy z ostatních zemí

Pokud hovoříme o rumu a nemyslíme tím zrovna náš Tuzemák, nebo rakouský Stroh (což jsou technicky vzato oba likéry), tak se nám většinou vybaví asociace karibský rum, nebo rum z Karibiku, což je typická destinace, kde se tento destilát vyrábí. Ale kromě karibských ostrovů, nebo karibské pevniny, se rum vyrábí i na dalších místech světa. Rum lze vyrábět prakticky kdekoliv, kde se dá pěstovat základní surovina pro jeho výrobu, tedy cukrová třtina. Je to zejména proto, že dovoz samotné cukrové třtiny by byl značně neekonomický. A nejsou to rumy o nic méně kvalitní, jen zpravidla nejsou tak známé a věhlasné, ale opravdoví znalci tyto poklady dobře znají a rádi je vyhledávají. Pro takové rumy se vžilo označení rumy z ostatních zemí a několik z nich si dnes ukážeme.

Mexiko

Ačkoliv jsou v zahraničí z mexických alkoholických nápojů známé především tequila a mezcal, na lokálním trhu se jich prodá méně než mexického rumu. Velká část mexického rumu pak pochází z produkce světoznámého výrobce Bacardi.

Porfidio

Nejznámější nápoj této značky je asi Rum Plata. Ten je třikrát destilovaný. Jedná se o bílý rum z čerstvé třtinové šťávy (bez foto). Ručně sklizená zralá, zdravá cukrová třtina, je okamžitě svážena do lihovaru k lisování. K degradaci rostlin na prudkém slunci není ponechán žádný čas. Porfidio zpracovává třtinu z přímořského státu Nayarit, který leží hodinu jízdy od destilerie v Puerto Vallartě.

    

Austrálie

Cukrová třtina byla do Austrálie dovezena v r. 1817 a brzy se stala jedním z hlavních zemědělských produktů a cukrovarnictví důležitým průmyslovým odvětvím. V Austrálii byl vynalezen první stroj na sklizeň cukrové třtiny a další inovace a Austrálie je dodnes jedním z největších světových vývozců surového cukru. Na rozdíl od karibské oblasti byl v Austrálii rum většinou pouze vedlejším produktem při výrobě cukru, a to i přes jeho vysokou kvalitu. Colonial Sugar Refinery (CSR), která uvedla v 70. letech 20. století na trh rum značky Inner Circle, vyráběla už několik desítek let před tím rum, který byl určený výhradně pro vnitřní kruh svých manažerů (od toho pozdější název značky) a jako pozornost pro významné klienty. CSR přestala rum vyrábět v r. 1986, ale výrobu této značky obnovil v r. 2000 Stuart Gilbert s pomocí bývalého manažera CSR Malcolma Campbell.

V současnosti je největším australským výrobcem rumu společnost Bundaberg, která vedle čistých rumů vyrábí a prodává i populární míchané nápoje – rum s kolou nebo se zázvorovým pivem.

Bundaberg (37%)

Lehký, tmavý rum, s bohatou a vyzrálou chutí
    

Bundaberg Overproof (57%)

Tmavý rum, s bohatou a vyzrálou chutí – od předchozího se liší pouze obsahem alkoholu.
    


Madagaskar

Madagaskar, čtvrtý největší ostrov na světě, leží v Indickém oceáně na východ od afrického pobřeží. Zatímco původní rostlinstvo a živočišstvo je unikátní a obsahuje 80 % endemických (nikde jinde na světě nežijících) druhů, současné obyvatelstvo vzniklo smíšením afrických, arabských, polynéských a evropských kořenů a tradic. Pro Evropu Madagaskar objevil portugalský mořeplavec Diego Dias začátkem 16. století. Později se stal útočištěm pirátů a uprchlíků a po několika desetiletích pod britským vlivem byl v r. 1883 obsazen Francouzi. Od r. 1960 je samostatnou republikou.

Ačkoliv se cukrová třtina pěstovala ve Starém světě mnohem dříve než v Novém, výrobu rumu zavedli na Madagaskaru Francouzi pod vlivem svých zkušeností z Karibiku. Jako ve většině bývalých francouzských kolonií se zde rum vyrábí většinou přímo z cukrové šťávy a ne z melasy.

Dzama 3 y.o. (tříletý, 45%)

Dzama 6 y.o. (šestiletý, 45%)

Sladký a výrazně aromatický rum s tóny ovoce a čerstvé cukrové třtiny