Silvestrovská párty

V dnešním článku si ukážeme, jak v domácích podmínkách uspořádat úspěšnou silvestrovskou párty.

V první řadě bychom měli realisticky zhodnotit vlastní zkušenosti s pořádáním podobných akcí, musíme vzít v úvahu také rozpočet, počet účastníků a prostory kde se celá akce bude konat.

Jednoduché pravidlo říká, že čím více bude osob a čím omezenější prostory a rozpočet na celou akci máme, tím více věcí si musíte připravit předem a celou věc si tak co nejvíce zjednodušit a usnadnit v maximální možné míře. V opačném případě nebudeme stíhat obsluhovat hosty, nebudeme mít čas se jim věnovat. Celá párty bude potom drhnout a budeme se stávat otroky vlastní pohostinnosti. V tomto článku se zaměříme právě na příklad omezených zdrojů.

Pokud máte naopak k dispozici dostatečně velké prostory a rozpočet, cateringovou agenturu, kuchaře, barmany, číšníky a párty managera, v tomto článku vám příliš neporadíme, ale vy to ani nebudete potřebovat, protože na to budete mít lidi a ti vám vše zorganizují.

Představte si celou domácí akci jako dobře rozjetou výrobní linku, na které probíhají automatizované úkony a vaším úkolem je, aby se celá linka nikde nezasekla například na tom, že někde něco chybí. Dá se vcelku jednoduše představit dopředu, co vše a kdy bude na celou akci potřeba. Volte v tomto případě bufet, kde se hosté obslouží sami a vy jim pro to jen vytvoříte vhodné podmínky.

Příprava

Budete potřebovat dostatečný počet sklenic, talířů, vidliček, ubrousků, apod. Doporučuje se vše si předem vyskládat např. na kuchyňskou linku, nebo barový pult, aby se hosté mohli sami obsloužit a nemuseli nic složitě hledat, nebo si o to říkat a tím vás zaměstnávat.

Nádobí většinou nestačí na celou akci, a tak špinavé nádobí sklízejte a dávejte průběžně do myčky a v případě potřeby použijte krátký mycí program na sklo (cca 30 minut).

Drinky

V případě většího počtu osob např. v menším bytě zapomeňte na koktejly. Pokud nemáte vhodné kapacity, nestíhali byste je připravovat v dostatečném množství a kvalitě a brzo by vám došel např. led, nebo jiné suroviny. Můžete ale zakoupit již namíchané koktejly v plechu nebo lahvích, tzv. mix drinky. U nápojů také volte menší balení po jednom drinku, je to sice zpravidla dražší volba, ale ve výsledku vám to ušetří spoustu práce při podávání a servírování.

Pravděpodobně vám také nebude stačit kapacita lednice. Můžete využít pro chlazení nápojů (pivo, víno, destiláty, likéry, nealko) venkovní prostory, např. balkon, nebo lodžii. Sledujte ale venkovní teplotu. V omezených prostorech zapomeňte také na točené pivo – je to složitější technologie na přípravu i logistiku a zpravidla vyžaduje obsluhu.

Pokud do některého nápoje potřebujete například plátek citronu, nebo olivy, opět si vše připravte předem. tedy citron nakrájejte a olivy napíchejte na párátka a opět dejte hostům volně k dispozici. Před konzumací vše dejte do potravinové folie ať to neoschne.

U nápojů v menších lahvích a plechovkách je také výhoda, že někteří hosté nebudou vyžadovat skleničku a ta vám tak zbyde čistá pro ostatní hosty. Sdělte hostům, že nápoje jsou volně k dispozici a oni se pak sami obslouží a opět vás nebudou zdržovat svými požadavky.

Pokud na to máte dostatek času a prostory, připravte si předem pro hosty něco osobního a speciálního. Ideální je například bowle – jeden příklad uvádíme zde:

Luxusní silvestrovská bowle – ALKOHOL DRINK

Občerstvení

Zapomeňte na donáškové služby s jídlem a kurýry. I když i na Silvestra budou některé služby fungovat, čekací doby budou nekonečné, sloty obsazené a linky objednávkami přetížené. Dá se to vcelku elegantně obejít nákupem potřebných potravin předem.

Např. na večírky oblíbená pizza se dá koupit již hotová chlazená, nebo mražená a postupně dopékat podle momentálních požadavků hostů. Její výhoda spočívá v tom, že dá jíst rukama a nebudete tak muset řešit příbory. Vhodné jsou také především obložené mísy, které si lze připravit předem a podle potřeby je průběžně doplňovat. Vše doplňte ošatkou s pečivem.

Dobrá volba je také například ovocný salát, který se dá připravit předem do mísy a hosté se pak sami obslouží. Popřípadě již naporcované různé zákusky, kde se opět každý může sám obsloužit.

Doporučení na závěr

Vyvarujte se alkoholových her, jako je například Cesta do lesa a Cesta z lesa, nebo soutěže, kdo vypije více panáků. Případně míchání drinku s názvem Lední medvěd (sekt s vodkou).

Takové hry zpravidla nemají vítěze, pouze poražené a i jeden opilec dokáže všem zkazit slušně rozjetou párty.

Pokud chcete doporučit nějakou relativně bezpečnou hru, kupte na párty láhev zelené, griotky a vaječného likéru. Můžete pak zkoušet, komu se povede lépe namíchat tzv. české hospodské míchačky (Semafor, Vodníkovo sperma, Mozek, ad.), což lze považovat za neškodnou zábavu.

Receptury najdete na tomto serveru.

Pamatujte také, že alkoholické nápoje s bublinkami rychleji zvyšují hladinu alkoholu v krvi a mnohdy i pár skleniček má zásadní účinky na koordinaci pohybů osob, které jinak příliš alkohol nepijí.

Cílem párty bývá většinou setkání s přáteli a společná zábava. Přílišné pití a to především pití východního typu, kdy se pije vše co teče a zpravidla v neomezeném množství nedopadá příliš šťastně a to zejména v menších prostorách, kde před opilci (a ti nemusí být zrovna agresivní, stačí ti sebelítostiví, nebo naopak ti příliš kamarádští) není úniku. A vězte, že není nad to, probudit se po dobré zábavě s přáteli ráno na Nový rok s čistou hlavou a vedle té správné osoby.

Kocovina

Jako prevenci si přečtěte něco o kocovině

Kocovina 1/2 – Jak vzniká – ALKOHOL DRINK

Pokud to přesto nezvládnete a kocovina se dostaví, začněte rovnou druhým dílem

Kocovina 2/2 – Jak se jí zbavit – ALKOHOL DRINK