Světové koktejly – Bloody Mary

Znají ji všichni, budí kontroverze a její chuť buďto nesnášíte nebo milujete. Ano řeč je o krvavé Mary. Pikantním koktejlu z vodky, rajčatové šťávy a koření. Pokud patříte mezi skupinu milovníků tohoto koktejlu z vodky a rajčatové šťávy, tak pro vás máme dobrou zprávu, níže najdete vše, co je pro domácí přípravu krvavé Mary potřeba.

Náročnost přípravy koktejlu Bloody Mary

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje nejlépe v šejkru, ale lze to i bez něj.

Recept na přípravu koktejlu Bloody Mary

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Rajčatovou šťávu (1 dl)
    • Citronovou šťávu (0,2 dl)
    • Worcestrovou omáčku 2x střik
    • Tabasco 1x střik
    • Sůl
    • Pepř mletý
    • Celerovou nať na zdobení
    • Plátek limetky na zdobění
    • Led
    • Slámku
  2. Do šejkru dáme kostky ledu, všechny suroviny a vše důkladně protřepeme
  3. Obsah šejkru nalejeme včetně ledu do sklenice na long drinky (velký tumbler, high ball, 300-400 ml.)
  4. Zdobíme řapíkatým celerem a plátkem limetky
  5. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout ve videu níže.

Příprava koktejlu Bloody Mary

Historie koktejlu Bloody Mary

Původ tohoto koktejlu je nejasný. Fernand Petiot tvrdil, že ho vynalezl v roce 1921, když pracoval v New York Baru, který se později přejmenoval na Harry´s New York Bar, velmi známý bar v Paříži.

Jiná verze říká, že to byl herec George Jessel (USA), kdo vytvořil tento drink kolem roku 1939.

První zmínka o Bloody Mary v USA je ve sloupku Lucia Beebea v novinách „New York Herald Tribune“, otištěném v roce 1939 spolu s originálním receptem: „Nejnovější lomcovák George Jessela, který má pozornost městských pisatelů, se jmenuje Bloody Mary: napůl rajčatový džus, napůl vodka.“

Málokdo ví, že tento drink je pojmenovaný podle anglické královny Marie I. Tudorovny, která kvůli násilnému protlačování katolictví nechala za 5 let své vlády popravit přes 300 protestantů.

Závěr

Tento koktejl je celosvětově oblíbený zejména mezi muži. Je považován za vyprošťovák a lék na kocovinu.

Některé variace tohoto koktejlu jsou obzvláště divoké. Přidává se hovězí vývar, slanina, olivy a další netradiční ingredience.