Světové koktejly – Bloody Mary
Znají ji všichni, budí kontroverze a její chuť buďto nesnášíte nebo milujete. Ano řeč je o krvavé Mary. Pikantním koktejlu z vodky, rajčatové šťávy a koření. Pokud patříte mezi skupinu milovníků tohoto koktejlu z vodky a rajčatové šťávy, tak pro vás máme dobrou zprávu, níže najdete vše, co je pro domácí přípravu krvavé Mary potřeba.
Náročnost přípravy koktejlu Bloody Mary
Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje nejlépe v šejkru, ale lze to i bez něj.
Recept na přípravu koktejlu Bloody Mary
- Připravíme si potřebné ingredience
- Vodku (0,5 dl)
- Rajčatovou šťávu (1 dl)
- Citronovou šťávu (0,2 dl)
- Worcestrovou omáčku 2x střik
- Tabasco 1x střik
- Sůl
- Pepř mletý
- Celerovou nať na zdobení
- Plátek limetky na zdobění
- Led
- Slámku
- Do šejkru dáme kostky ledu, všechny suroviny a vše důkladně protřepeme
- Obsah šejkru nalejeme včetně ledu do sklenice na long drinky (velký tumbler, high ball, 300-400 ml.)
- Zdobíme řapíkatým celerem a plátkem limetky
- Drink je hotov
Postup přípravy můžete shlédnout ve videu níže.
Historie koktejlu Bloody Mary
Původ tohoto koktejlu je nejasný. Fernand Petiot tvrdil, že ho vynalezl v roce 1921, když pracoval v New York Baru, který se později přejmenoval na Harry´s New York Bar, velmi známý bar v Paříži.
Jiná verze říká, že to byl herec George Jessel (USA), kdo vytvořil tento drink kolem roku 1939.
První zmínka o Bloody Mary v USA je ve sloupku Lucia Beebea v novinách „New York Herald Tribune“, otištěném v roce 1939 spolu s originálním receptem: „Nejnovější lomcovák George Jessela, který má pozornost městských pisatelů, se jmenuje Bloody Mary: napůl rajčatový džus, napůl vodka.“
Málokdo ví, že tento drink je pojmenovaný podle anglické královny Marie I. Tudorovny, která kvůli násilnému protlačování katolictví nechala za 5 let své vlády popravit přes 300 protestantů.
Závěr
Tento koktejl je celosvětově oblíbený zejména mezi muži. Je považován za vyprošťovák a lék na kocovinu.
Některé variace tohoto koktejlu jsou obzvláště divoké. Přidává se hovězí vývar, slanina, olivy a další netradiční ingredience.