Světové koktejly – Gimlet
Gimlet to je osvěžující koktejl britského původu s říznou chutí ginu a ostrostí limetky.
Náročnost přípravy koktejlu Gimlet
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v míchací sklenici promíchají.
Recept na přípravu koktejlu koktejlu Gimlet
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,5 dl)
- Limetková šťáva (0,3 dl)
- Cukrový sirup (0,1 dl)
- Led
- Plátek limetky na zdobení, koktejlovou třešeň (nemusí být)
- Koktejlovou sklenici (Martini glass) naplníme po okraj ledem a necháme chladit
- Všechny suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do míchací sklenice, zamícháme barovou lžičkou a poté přelijeme přes strainer přímo do sklenice nachlazené Martini glass, ze které předtím vyjmeme led.
- Zdobíme plátkem limety a můžeme přidat i koktejlovou třešeň
- Drink je hotov
Původ a historie koktejlu Gimlet
Tento aperitiv britského původu byl vynalezen důstojníkem námořnictva T. O. Gimletem mezi roky 1880 a 1910. Byl to nápoj s medicínskými účinky. Alternativou ke koktejlu z ginem je jeho nahrazení vodkou.
Jednoho letního dne v roce 1857 navštívil jistý major Sykes úředníka britské Východoindické společnosti Jamese Jacksona. Sluha jim přinesl občerstvení v podobě sklenic s ginem, čerstvou limetkovou šťávou s cukrovým sirupem a trochou vody údajně servírované ve vydlabané tykvi. Majoru Sykesovi nápoj ihned zachutnal a ocenil jeho osvěžující, lehce natrpklou chuť. J. Jackson mu poté vysvětlil, že právě proto této kombinaci říká „gimlet“, tedy ruční vrták neboli nebozez.
Tento malý ostrý koktejl byl pojmenován po malém ostrém nástroji, jímž barmani dříve otvírali sudy s pivem a lihovinami. Původně se připravoval z Plymouth ginu, dnes bývá jeho základem častěji vodka. První receptura tohoto nápoje, který se podává před jídlem, byla publikována okolo roku 1930.
Jako obvykle u koktejlů, je jejich původ zastřen tajemstvím a patří k barovým legendám. Verze se navzájem vyvracejí a poskytují tak možnost k barovým konverzacím o původu koktejlu. A je otázkou, zda pojmenování vrták (nebo nebozez) není jen synonymum pro jeho říznou a osvěžující chuť.